„Először a barátaim szüntették meg a lapomat, aztán az ellenségeim” – Szűcs László a Debreciner podcastjában

Az Újvárad folyóirat főszerkesztője úgy látja, a hozzájuk hasonló orgánumok nem tudnak megélni csak az előfizetésekből és az árus eladásokból, mert az egyes példányok reális ára olyan magas lenne, amit nem fizetnének meg az olvasók. Politikai befolyásolási kísérlettel ők a bő egyéves fennállásuk alatt még nem találkoztak, de a jelenség létezik. Ma Romániában számos olyan magyar nyelvű sajtótermék van, amelyek működésére kihathat a Magyarországról kapott támogatás, míg más orgánumok konkrétan Fidesz-közeli tulajdonban vannak.

A Debreciner podcastjának 20. adásában Szűcs László romániai magyar költővel, újságíróval, az Újvárad kulturális folyóirat főszerkesztőjével beszélgetett Polgár Tóth Tamás, a Debreciner újságírója.

Debrecen és Nagyvárad között testvérvárosi kapcsolat van, de ez vajon mennyire látszik a két település kulturális együttműködésein? Márciusban volt egyéves az Újvárad, amelyet azután alapítottak, miután a Bihar Megyei Tanács a megszüntette a Várad folyóirat intézményi önállóságát. Hogyan tudnak érvényesülni a kulturális lapok piacán? Magyarországról nézve nyomasztónak tűnik a súly, amivel a Fidesz ránehezedik a romániai magyar nyilvánosságra. De milyen érzés mindezt közelről szemlélni? Hogyan tudják megőrizni a függetlenségüket azok, akik tisztességesen akarnak újságot írni Romániában, magyar nyelven? Többek között ezekről a témákról kérdeztük Szűcs Lászlót.

A podcastunk folytatásához olvasóink és hallgatóink támogatására van szükségünk. Amennyiben szeretnének még több ilyen adást hallgatni, kérjük, fizessenek elő online újságunkra!

A Debreciner Podcast korábbi műsorait itt találod. Ajánljuk!

Kapcsolódó írások:

- Elindult az Újvárad, a korábbi váradosok új kulturális folyóirata – Számítanak az előfizetőkre

- Itt miért hallgatnak róla? – Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Debrecen és a Holnap Kulturális Egyesület

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.