Alacsony szakmai színvonalról és az állattartási ismeretek hiányáról írt a Nagyerdei Kultúrpark tervpályázatának nyertese

Az egyedüliként érvényes pályázatot benyújtó nyíregyházi B5 Építészstúdió még májusban fejtette ki álláspontját a kiírásról. A debreceni állatkert és vidámpark fejlesztését először 2016-ban jelentette be a városháza.

2021. november 26-án írtunk arról, hogy a debreceni önkormányzat tervpályázatot írt ki a Nagyerdei Kultúrpark fejlesztésére, több mint 5 évvel az akkori látványtervek 2016-os ismertetését követően. A bírálóbizottság idén február 24-i döntése értelmében – egyedüli érvényes pályázóként – a nyíregyházi székhelyű B5 Építészstúdió terveit megvásárolta a debreceni városvezetés.

Nagyerdei Kultúrpark - látványterv - B5 Építészstúdió
epiteszforum.hu

Az építészcsapat még május 12-én, az Építészfórumban mutatta be elképzeléseit. Az írásukban kifejtik többek között, hogy kiemelt fontosságú volt számukra az állatjóléti szempontok érvényesítése, amelyek kapcsán a városháza nem adott számukra sok támpontot. Mint írják, állatkerti szakértők bevonásával saját zoológiai koncepciót kellett kidolgozniuk, mivel a pályázat nem tartalmazott sok konkrétumot az állatok élőhelyeinek kialakításával kapcsolatban.

Az építészek a pályázati anyaguk bemutatásának végén részletesen is kitértek a kiírással kapcsolatos problémákra: álláspontjuk szerint azt széttartó tartalommal, a fejlesztési program jelentőségéhez képest rendkívül alacsony szakmai színvonalon tették közzé, a rajzi mellékleteit pedig „a digitalizációs korszak előtti időkből prezentálták”. A B5 Építészstúdió szerint a kiírás továbbá zoológiai szempontból ellentmondásokkal terhelt volt, „a modern állattartási trendek ismeretének hiányát tükrözte vissza”. De más szempontból is lesújtó véleménnyel voltak a pályázatról. Azt írják, a kultúrpark építészeti és infrastrukturális megújítására a kiíró „közhelyekkel terhelt, légnemű halmazállapotú jövőképet, fejlesztési irányt vázolt fel”.

Nagyerdei Kultúrpark - látványterv - B5 Építészstúdió
epiteszforum.hu

A nyertes pályázó stúdió megjegyezte továbbá, hogy a bírálóbizottság a pályamű jutalmazására sajnálatos módon csak a tervek megvételét szavazta meg.

Milliárdos, megítélt támogatásokról írtak már sok évvel ezelőtt

Az építészek által megfogalmazott kritikák különösen annak fényében tűnnek súlyosnak, hogy a koncepció alapos kigondolására bőven lehetett volna ideje a városháza illetékeseinek, hiszen 2016 óta már számos alkalommal álltak az – önkormányzati és Fidesz-közeli – sajtó elé a fejlesztési tervekkel. A beharangozások kronológiájáról 2020 júniusában írtunk.

Nagyerdei Kultúrpark - látványterv - B5 Építészstúdió
epiteszforum.hu

A debreceni önkormányzati hírportál 2016 nyarán úgy számolt be a beruházásról, hogy annak legkésőbb 2018. december 31-ig be kell fejeződnie. Ehhez képest három és fél évvel később még el sem kezdődött a kultúrpark megújítása. Mindez kimondottan meghökkentő, ha figyelembe vesszük, hogy az önkormányzati média előbb 2016-ban 3 milliárd értékű uniós forrásról, majd 2017 szeptemberében egy kormány által megítélt 8,4 milliárd forintos támogatásról is írt a fejlesztéssel kapcsolatban.

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

„A tervezett beruházás minden elemében megújítja a kultúrparkot, új elemekkel egészíti ki. Arra fogunk törekedni, hogy megőrizzük a vidámparki részt és az állatkertet is fejlesszük. Tizenkilenc hektárra nő a terület, az úttörőtábor területét is hozzácsatoljuk a parkhoz, aminek új bejárata lesz, a ködszínház felőli részre kerül át az új főbejárat. Egy új látogatóközpontot hozunk létre és új látványelemekkel is erősítjük a nagyerdei szórakoztató negyedet” – mondta Papp László (Fidesz) polgármester 2016-ban.
Nagyerdei Kultúrpark - látványterv - B5 Építészstúdió
epiteszforum.hu

Mikorra lenne készen? Papp László tavaly (2021) áprilisban bejelentette, hogy „elkezdtek dolgozni a Nagyerdei Kultúrpark átfogó fejlesztési programján is. Rövidesen kiírják a tervpályázatot, amely a debreceni állatkert és vidámpark teljes megújítását célozza meg. Reményeik szerint akár már jövőre, de két éven belül biztosan hozzá tudnak kezdeni a felújításhoz – a környezettudatosság jegyében.” Vagyis a munkálatokat a tavalyi „remények” szerint idén vagy jövőre kezdenék el. S hogy mikorra lennének készen…?

Kapcsolódó írások:

- Ilyen nem lett a debreceni állatkert

- Öt évvel ezelőtt már bemutatták a látványterveket, most tervpályázatot írtak ki a debreceni Nagyerdei Kultúrpark fejlesztésére

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.