Lehet, hogy 2024-re sem készül el a hajdúnánási MotoGP-pálya – Átlátszó

Kósa Lajos két éve még arról beszélt, hogy 2023-ban már világbajnoki futamot rendeznek Magyarországon. Még a területen található földek eddigi tulajdonosait sem fizették ki, de a csereföldeket sem íratták rá a gazdákra.

A témát a magyar sajtóban folyamatosan napirenden tartó Átlátszó június 8-án újabb anyagban mutatta be a hajdúnánási MotoGP-pálya építésének állását. Mint írják, az építkezésért felelős HUMDA Zrt. arról tájékoztatta őket, hogy a területrendezés az utolsó szakaszában tart, folyamatban van a helyszínként szolgáló ingatlanok megszerzése. „Májusban várhatóan minden érintett ingatlantulajdonos megkapja a korábban már velük leegyeztetett és előkészített szerződést a csereföldekre vonatkozóan, illetve a kötelező érvényű ajánlatot az adásvétel vagy kisajátítás esetében” – idézi az írás az állami céget.

A HUMDA Zrt. az Átlátszót arról is tájékoztatta, hogy az eddig kiküldött vételi ajánlatokat a tulajdonosok többsége elfogadta. Jelen pillanatban kisajátítás nem történik, az illetékes kormányhivatal újabb egyeztetéseket kezdeményez azokkal, akik eddig nem fogadták el az ajánlatokat. Az Átlátszó a cégtől azt is megtudta, hogy a pálya nyomvonalához kapcsolódó nagy tömegű földmunkák az év második felében kezdődhetnek el, a magasépítés 2023 első negyedévében indulhat, és várhatóan 2024 nyarán fejeződik be. Ehhez képest az eredeti tervek szerint 2023-ban már MotoGP-futamot rendeztek volna a pályán.

atlatszo.hu

Az Átlátszó emlékeztet, hogy 2020 októberében Szólláth Tibor (Fidesz) Hajdúnánás polgármestere még azt mondta, a kisajátítási eljárások 2021 tavaszának végére már lezajlanak, Tiba István (Fidesz) országgyűlési képviselő, a fejlesztések koordinációjáért felelős miniszteri biztos pedig 2021 májusában úgy nyilatkozott, hogy reményeik szerint a mélyépítési munkálatok már az év szeptemberében vagy októberében elkezdődnek. A HUMDA Zrt. ehhez képest az idei év második felére kalkulálja a földmunkák kezdetét.

Az Átlátszó munkatársa beszélt érintett hajdúnánásiakkal, akik közül az egyik tulajdonos elmondta, tudomása szerint még egyetlen esetben sem történt meg a földek vételi árának kifizetése, valamint a csereterületeket sem írták át a gazdák nevére. „Ott is úgy történt meg a földcsere, hogy menjél oda és műveld, de nincs a nevén, tehát nem az ő saját tulajdona. Ebből kiindulva simán lehet az, hogy akkor minden vissza” – idézik a névtelenséget kérő megszólalót, aki szerint akkora csúszás van a projektben, hogy amennyiben meg is valósul a beruházás, 2024-ben még nem lesznek versenyek a pályán.

Nem adják ki a megvalósíthatósági tanulmányt

Arról is beszámolnak, hogy hiába próbálták közérdekű adatigényléssel kikérni a hajdúnánási MotoGP-pálya megvalósíthatósági tanulmányát, azt sem a HUMDA Zrt., sem az Innovációs és Technológiai Minisztérium, sem a projektért felelős BMSK Kft. nem adta ki arra hivatkozva, hogy nem rendelkeznek ezzel.

További részleteket az Átlátszó cikkében olvashatnak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.