Itt vannak a táviratok, amelyeket Orbán diplomatái küldtek magyar újságírók utazásairól – Direkt36

Az európai országokba delegált magyar diplomaták rendszeresen monitorozzák az Orbán-kormány ügyeiről beszámoló külföldi lapok tevékenységét, információt gyűjtenek független magyar újságírók útjairól, miközben a kormánypárti médiához kötődő emberek külföldi látogatásait aktívan segítik.

2019 decemberében Helsinkiben öt fiatal magyar újságíró (köztük a Debreciner munkatársa, Törő Vanda is – szerk.), illetve az újságírás iránt érdeklődő egyetemista Mumin mesefigurákkal fotózkodott a finn közmédia épületében, ahol többek között a finn és magyar újságírás helyzetének különbségeiről beszélgettek. Látogattak karácsonyi vásárt, médiamúzeumot, könyvtárat, de a Helsingin Sanomat finn napilap szerkesztőségét is megnézték – így kezdődik Panyi Szabolcs cikke, ami Direkt36 publikációjaként jelent meg a Telexben.

Akikről jelentést írtak a magyar külügyminisztériumnak
Törő Vanda

Panyi Szabolcs így folytatja: a magyar fiatalokat a Helsinkiben működő magyar nagykövetségen is szoros figyelemmel követték. A finnországi magyar nagykövet által 2020. június 3-án Budapestre küldött diplomáciai távirat tételesen felsorolja, merre jártak, és még azt is megjegyzi, hogy egy olyan finn doktorandusszal találkoztak, aki „alapvetőn a magyar kormánnyal kritikus véleményeket szokott megfogalmazni”.

A Helsinkiből érkezett jelentés első oldala

Ez a távirat egyike annak a tucatnyi magyar diplomáciai jelentésnek, melyeket a Direkt36 a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével egy közérdekű adatigénylési per során szerzett meg. A táviratokból kiderül, hogy az európai országokba delegált magyar diplomaták rendszeresen monitorozzák az Orbán-kormány ügyeiről beszámoló külföldi lapok tevékenységét, információt gyűjtenek független magyar újságírók útjairól, miközben a kormánypárti médiához kötődő emberek külföldi látogatásait aktívan segítik.

Fiatal magyar újságírók a Helsingin Sanomat redakciójában, bal szélen a napilap egyik felelős szerkesztője, Esa Mäkinen látható

A finn szabadság – három nap Helsinkiben címmel 2019 decemberében jelent meg Törő Vanda kollégánk cikke, aki a budapesti finn nagykövetség egyik meghívottjaként utazott erre a rövid szakmai útra, amiről jelentést írtak a Helsinkiben dolgozó magyar diplomáciai alkalmazottak.

További diplomáciai jelentésekről, a történtek előzményeiről részletek a Direkt36 alapos publikációjában olvashatók.
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.