Pénzért mondaná meg a rendőrség, hogy ebben a tanévben hányszor intézkedtek a Debreceni Egyetemen

Az érintett utcákban összesen 600 igazoltatás történt, úgy számolnak, hogy ezeket 50 munkaórába telne átnézniük, amiért 210 ezer forintot kérnének.

Június 2-án írtunk arról, hogy Bihari Máté, a Debreceni Egyetem Műszaki Karán működő hallgatói önkormányzat elnöke a közösségi médiában felhívta a hallgatók figyelmét, Husi Géza dékán tájékoztatása alapján az elmúlt időszakban egyre több fegyelmi vétség történt az egyetemen, amelyek között bűncselekmények is vannak. „Ebben az évben volt már példa hivatalos dokumentum hamisítására, közfeladatot ellátó személy elleni erőszakos megnyilvánulásra, lőszerrel való visszaélésre, fegyverrel való visszaélés gyanújára, számonkérések alkalmával csalással történő előnyszerzés kísérletére és előnyszerzésre, valótlan állítások tényként való bemutatására és abból előnyszerzésre” – olvasható a cikkünk megjelenése után eltávolított levélben.

Hiába kerestük számos alkalommal, a Debreceni Egyetem sajtóközpontja a nyilvánosságban semmilyen formában nem reagált a történtekre, a kérdéseinkre nem válaszoltak, közleményt sem adtak ki annak ellenére, hogy az ügy országos érdeklődést váltott ki.

Információkért még június 2-án fordultunk a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitánysághoz, ahonnan másnap azt a választ kaptuk, hogy a kérdéseinket közérdekű adatigénylés formájában továbbították a Debreceni Rendőrkapitányságnak.

Uzonyi Attila debreceni rendőrkapitány idén áprilisban tájékoztatta a város közgyűlését a 2021-es munkájukról. A képviselők egyhangúlag fogadták el a beszámolóját
Polgár Tóth Tamás

Ma, június 9-én levelet kaptunk Uzonyi Attila kapitányságvezetőtől, aki közölte, a Debreciner kérdéseire 210 ezer forint ellenében tudnak válaszolni, ugyanis a rendőrség „közrendvédelmi statisztikai tevékenysége tekintetében a Debreceni Egyetem Campusai, mint keresési paraméterek nem állíthatók be”, csak a hozzájuk köthető utcákra tudnak rákeresni. Mint írja, ezeken az általunk megjelölt időszakban, 2021. szeptember 1. és 2022. június 3. között összesen 600 igazoltatás történt, amelyek iratait egyesével kellene átvizsgálniuk.

Ajánljuk szíves figyelmedbe ingyenes heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

50 órára lenne szükségük

A rendőrkapitány egy 2016-os kormányrendeletre hivatkozott, amely szerint amennyiben az adatigénylés teljesítése meghaladja a 4 munkaórát, az adatgazda költségtérítést számolhat fel. A rendőrség 5 percet számol minden egyes irat átnézésére, így jött ki, hogy szerintük összesen 50 munkaóra kellene az adatigénylésünk megválaszolásához. Ez a kalkuláció annak tükrében meglepő, hogy vélhetően nem mind a 600 intézkedést az egyetem területén hajtották végre, tehát az iratok egy jó részében mindössze a helyszínt kellene beazonosítania a hatóságnak.

A Debreceni Rendőrkapitányságnak küldött válaszunkban jeleztük, az általuk kért költségtérítés megfizetése helyett leszűkítjük az adatkérésünket azokra az intézkedésekre, amelyek során fegyverrel és lőszerrel való visszaélés, vagy közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanúja merült fel. Úgy véljük, ezek – ha egyáltalán megtörténtek – olyan súlyos esetek, amelyek nem fordulnak elő százával a városban, s ezért megtalálásuk a rendőrségi dokumentumokban nem vehet igénybe több órát.

Amint választ kapunk a kérdéseinkre, a fejleményekről tájékoztatjuk olvasóinkat.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.