Tiba Istvánt 2021-ben megvédte a parlamenti szokásjog, amit Szabó Tímea esetében most figyelmen kívül hagytak

A hajdú-bihari fideszes képviselőt akkor Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere perelte be, miután Tiba közel egymilliárd forint ellopásával vádolta meg a város vezetését.

Számos magyarországi sajtótermék beszámolt június 8-án arról, hogy az Országgyűlés a mentelmi bizottság javaslatát felülbírálva a Fidesz és a Mi Hazánk képviselőinek szavazataival felfüggesztette Szabó Tímea (Párbeszéd) országgyűlési képviselő mentelmi jogát. A döntést nem támogatók között fideszes képviselők is voltak Kocsis Máté, Hargitai János, Pajtók Gábor és Tapolczai Gergely személyében. Az ügy előzménye, hogy Bús Balázs (Fidesz), Óbuda korábbi polgármestere feljelentette Szabót rágalmazás és becsületsértés miatt. Habár a parlamenti szokásjog alapján magánvádas eljárásoknál az Országgyűlés nem függeszti fel az érintett mentelmi jogát, a kormánypártok most kivételt tettek (a Mi Hazánkhoz tartozó politikusok jellemzően eddig sem tartották magukat a hagyományhoz).

Tiba István mentelmi jogát nem függesztették fel

2021-ben egy Hajdú-Bihar megyei vonatkozású ügyben a Fidesz még nem viselkedett ilyen unortodox módon. Február 22-én 164 ellenszavazattal, mindössze 6 igen és 1 tartózkodás mellett utasították el Tiba István (Fidesz), a hajdú-bihari 6-os számú választókerület egyéni országgyűlési képviselője mentelmi jogának felfüggesztését. A parlamentnek azért kellett döntenie, mert Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere, az ellenzéki összefogás későbbi képviselőjelöltje 2020 novemberében beperelte Tibát aljas indokkal elkövetett rágalmazás miatt, a Debreceni Járásbíróság pedig nem indíthatott eljárást a politikus mandátumának felfüggesztése nélkül.

Bizalom: Orbán Viktor kezet fog Tiba Istvánnal
Facebook

Hegedüs Péter akkor a döntést a Debrecinernek úgy kommentálta, szerinte a Fidesz nem engedi, hogy Tiba belebonyolódjon a saját valótlan állításaiba. „Tiba gyakorlatilag azt állította a Szabad Városok Szövetségéről és rólam, hogy bűnszervezetben előkészítettünk egy nagy összegű lopást. Ez súlyosabb, mint ahogy sokan gondolják” – fogalmazott a polgármester.

Két szám, aminek semmi köze egymáshoz

Ahogy arról 2020-ban a Debreciner is beszámolt, Tiba István közel egymilliárd forint ellopásával vádolta meg Balmazújváros jelenlegi vezetését, azonban az általa elmondottaknak semmi értelme nem volt.

Az érvelése szerint a város 2014 és 2018 között 3,2 milliárd forint uniós támogatást nyert el, Hegedüsék azonban egy Facebook-hirdetésben azt közölték a lakossággal, hogy csak 2,2 milliárd forint támogatás jár Balmazújvárosnak.

Miközben Tiba állítása szerint a különbözetet a város vezetése el akarta lopni, valójában a két számnak semmi köze egymáshoz, hiszen a 2,2 milliárd forint az ellenzék számítása szerint az uniós helyreállítási alapból járt volna a balmazújvárosiaknak, tehát nem kapcsolódik az előző években elnyert forrásokhoz.

A 2022-es országgyűlési választásokon Tiba István a szavazatok 58,19 százalékával őrizte meg mandátumát, az Egységben Magyarországért színeiben vele szemben elinduló Hegedüs Péter 31,1 százalékot kapott.

Belegabalyodott az eredmény kihirdetésébe

A Szabó Tímea mentelmi jogát felfüggesztő parlamenti szavazást Jakab István (Fidesz) alelnök vezette le. A Hajnal Miklós momentumos országgyűlési képviselő által posztolt videóból úgy tűnik, az alelnök nem igazán tudta követni, mi is történik éppen az Ország Házában. Mintegy 8 percnyi káosz…

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.