Engedély nélkül szállt le a hajdúszoboszlói reptéren a légtérsértő litván kisgép - RTL

A gép pilótája megfenyegette a reptér gondnokát, majd szinte az összes repülési szabályt megszegve röpült tovább Romániába.

Továbbra sem tudni, miképp fordulhatott elő, hogy egy kisrepülőgép az összes szabályt megkerülve röpködött egy sor országon át szerdán. Pár részlet időközben kiderült – tájékoztatott az RTL.

rtl.hu

Mint az RTL Híradója megtudta, a repülőgép egy litván lajstromjelű Piper Aztec kétmotoros, 5-6 személyes kisrepülőgép volt, ami Szlovákiából lépett be a magyar légtérbe, és szerda kora délután a hajdúszoboszlói repülőtéren szállt le engedély nélkül.

A gépen két férfi volt. A váratlan landolás után a reptér gondnoka beszélni akart velük, de megfenyegették. Az Aero Club sportegylet ekkor kihívta a rendőrséget. Amikor megérkeztek a rendőrök és a rendőrkocsival közeledtek a repülőgép felé, akkor teljes gázt adtak és felszálltak. A gép nagyjából húsz percet töltött a kis vidéki reptéren, a reptér egyik kamerájának képén jól látszik, hogy valamit ügyködtek körülötte: feltehetően üzemanyagot töltöttek a repülőgépbe a magukkal hozott kannákból.

A honvédség annyit közölt az RTL híradó kérdésére, hogy a gép nem kommunikált a Gripenekkel, ezért kikísérték a légtérből. Arra a kérdésre, hogy egy bűncselekmény esetén mi a teendője a magyar vadászgépeknek, nem válaszoltak.

A légtérvédelmi szabályok szerint békeidőben nem szokás lelőni a légtérsértő polgári gépeket, mindenekelőtt fel kell venni velük a kapcsolatot. Ez általában szokott is sikerülni, ilyen extrém esetre, hogy egy gép pilótája szándékosan megszegjen minden repülési protokollt, nem nagyon volt példa az elmúlt évtizedekben.

További részletek az RTL cikkében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.