Számos szolgáltatás díját emelték, valamint korlátozták a képviselők mozgásterét Debrecen júniusi közgyűlésén

A délelőtt kellemetlen momentuma volt, amikor egy kerekesszékes vívónak lépcsőn kellett felmennie, hogy átvegye Papp Lászlótól az önkormányzat sportösztöndíját. A polgármester új átadási időpontokat jelentett be a Csokonai Fórum és a Sziget-kék játszótér kapcsán.

Június 23-án délelőtt a Kölcsey Központban ülésezett Debrecen közgyűlése. 33 napirendi pontot tárgyaltak, ebből 32-t nyilvánosan – a többségét ismét egyhangúlag fogadta el a testület. Az eredetileg beterjesztettek közül Papp László (Fidesz) polgármester javaslatára kihúzták a településszerkezeti tervről szóló polgármesteri határozat és a helyi építési szabályzatról szóló önkormányzati rendelet módosítását, azonban egy sürgősségi előterjesztést is tárgyaltak, amelyben az önkormányzat 463,9 millió forint értékben előzetes kötelezettséget vállalt egy új, postakerti bölcsőde létesítése érdekében.

Ezen a közgyűlésen számolt be Deák László tűzoltó alezredes, parancsnok is a Debreceni Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2021-es tevékenységéről (a jelentését a képviselők egyhangúlag fogadták el).

Galéria: Debreceni közgyűlés – 2022. június 23. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Budai Péter

A napirendi pontok tárgyalása előtt Papp László díjakat adott át. Az idei Kölcsey Ferenc-ösztöndíjat Újhelyi Kinga, a Csokonai Színház Jászai Mari-díjas színművésze kapta (a vele készült podcastunkat ide kattintva hallgathatják meg), a Békessy Béla-sportösztöndíjat Arany Attila Csaba atléta, triatlonversenyző (vele készített interjúnkat itt olvashatják), Göttlinger Dániel kerekesszékes vívó, Kozák Luca atléta, Balázs Panni karatéka, Battai Sugár Katinka vívó, Ludman-Mihály Kata vívó és Senánszky Petra uszonyosúszó vehette át. A sportolók közül többen azért nem tudtak ott lenni a közgyűlésen, mert annak időpontjában éppen versenyen vettek részt.

Polgár Tóth Tamás

Az átadás kellemetlen pillanata volt, hogy Göttlinger Dániel kerekesszékes vívónak – a többi ösztöndíjashoz hasonlóan – fel kellett mennie egy lépcsőn ahhoz, hogy átvegye az elismerést a polgármestertől.

Cívis Talentum ösztöndíjat kapott több debreceni diák is: Fiók Nándor, Kertész Balázs Zoltán, Tatai Ottó, Vámosi Bendegúz Péter és Debreczeni Csaba.

Az MSZP képviselője is megszavazta a saját hatáskör-korlátozását

Előzetesen írtunk Papp László előterjesztéséről, amely alapján az eddigi 40 millióról 80-ra emelnék azt az összeghatárt, amely fölött a városvezetésnek a közgyűlés elé kell vinnie a város üzleti és ingatlanvagyonának átruházását. Ugyanezt az ingóságok esetén 10-ről 20 millióra emeli a javaslat. A polgármester ezt azzal indokolta, hogy így kevesebb döntési feladata lenne a közgyűlésnek. A szóbeli kiegészítésében Papp László elmondta, már 20 éve nem módosították az értékhatárokat, szerinte ezért is kell most ilyen jelentős mértékben megemelni azt. Azt is bejelentette, hogy az előterjesztés egyik elemét, amely alapján az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos szerződéseket az önkormányzat készíttetné el, visszavonja, ugyanis a javaslat komoly vitát váltott ki annak bizottsági tárgyalásán. (A jelenlegi szabályozás szerint az önkormányzati tulajdont megvásárolni szándékozónak kell ezeket elkészíttetnie, majd véleményezésre elküldenie a polgármesteri hivatal vagyonkezelési osztálya számára.)

Vaszkó Imre
Polgár Tóth Tamás

„Mi szívesen dolgozunk ezzel, nem igazán szeretnénk, ha levennék rólunk a terhet” – reagált Vaszkó Imre (DK) Papp László írásbeli indoklására. A politikus jelezte: nem fogják támogatni az előterjesztést. A polgármester javaslatát Kőszeghy Csanád Ábel (független) és Papp Viktor, a Fidesz frakcióvezetője igyekezett megvédeni, mindketten hangsúlyozták, hogy az értékhatár alatti vagyoni ügyekben döntést hozó tulajdonosi bizottság ülései nyilvánosak, tehát biztosított az ügyletek átláthatósága és a képviselők ellenőrzési jogköre sem csorbul (ahogy korábbi cikkünkben jeleztük, a tulajdonosi bizottságban nincsenek jelen az ellenzéki pártok politikusai, ezért ők egy ilyen ülésen nem rendelkeznek szavazati joggal).

Polgár Tóth Tamás

„Sem a transzparencia, sem a közgyűlés és a képviselők kompetenciája nem sérül” – győzködte az ellenzékieket Papp László polgármester is. Az előterjesztését végül 24 igen szavazattal, 4 nem mellett fogadták el. A javaslatot a Fidesz képviselői mellett Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum), Kőszeghy Csanád Ábel és Madarasi István (MSZP) is támogatta.

Számos lakosság által fizetendő díjat megemelnek

A közgyűlésen több olyan napirendi pont is volt, amelyben valamilyen díjat emelt a testület: az előterjesztések alapján augusztustól 10 százalékkal drágul a temetkezés és a távhőszolgáltatási csatlakozási díj, 10-20 százalékos emeléseket hajtanak végre az intézményi élelmezésben, 10 százalékkal növelik a közterület-használati díjat, a zöldterület védelmi díjakat, a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevétele esetén fizetendő díjakat, valamint 9,72 százalékkal a közösségi közlekedés jegy- és bérletárait is. A DKV-jegy ára augusztus 1-től elővételben 350-ről 400 forintra, járművön 450-ről 500 forintra, online vásárlás esetén 350-ről 380 forintra, a tömbjegy pedig 3500-ról 4000 forintra emelkedik. A papír alapú havi bérlet ára 6800-ról 7500 forintra, elektronikus vásárlás esetén 6800-ról 7250-re, a tanuló havi kombinált bérlet papír alapon 4 ezerről 4400 forintra, online bérlet esetén 4200-ra nő.

Jánki József felszólal
Polgár Tóth Tamás

Az áremelések ellen szólalt fel Madarasi István, Jánki József (DK) és Gondola Zsolt Zoárd is. A DK politikusa érzéketlennek nevezte a temetkezési díjak válsághelyzetben történő emelését, a Civil Fórum elnöke pedig elmondta, etikailag nem érzi helyesnek a lakossági díjak emelését, miután éppen a Fidesz-kormány vont el jelentős forrásokat az önkormányzattól. Papp Viktor, a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki képviselőknek azt javasolta, nézzék meg az ellenzéki vezetésű Szombathelyen a díjak változását, ott is emeléseket hajtottak ugyanis végre.

Budai Péter

A közterület-használati díjjal kapcsolatos előterjesztésnél Jánki József kifogásolta, hogy a DVSC futballmeccsei alatt a közterület-felügyelet nem bírságolja meg a zöldterületen, szabálytalanul parkoló szurkolókat. Lelesz György, a Debreceni Közterület Felügyelet hivatalvezetője erre úgy reagált, hogy ők egy bizonyos munkarendben dolgoznak, ami nem biztos, hogy egybeesik egy Loki-meccs idejével. „Olyan nincs, hogy valami fölött szemet hunyunk” – mondta, majd megjegyezte, még nem hallotta, hogy valaki azért kritizálta őket, mert nem büntetnek. Papp László polgármester a válaszában arról beszélt, hogy majd bemondatják a hangosbemondóba, Jánki József javaslatára mindenki parkoljon szabályosan, mert másképp megbüntetik őket.

Budai Péter

A díjemelésekről szóló hét előterjesztésnél ugyanazt a szavazati magatartást mutatták a képviselők: a javaslatokat a Fidesz-frakció voksaival, a DK, a Momentum, a Civil Fórum és Kőszeghy Csanád Ábel ellenszavazataival, Madarasi István tartózkodása mellett fogadták el.

Újabb határidők hangzottak el az új színház és az átépített játszótér kapcsán

A közgyűlésen két nagyberuházás (újabb) várható befejezési időpontja is kiderült. A testület döntött a Csokonai Fórum (korábbi nevén Latinovits Színház) és a Sziget-kék játszótér (korábbi nevén Ötholdas Pagony) üzemeltetőjéről. Ennek kapcsán Papp László elárulta, hogy a város új színházával augusztus második felére kell elkészülnie a munkálatokat végző konzorciumnak, de valamikor a határidő előtt fogják befejezni az építést. (A közel két évtizede húzódó projektről itt olvashatnak részletesebben.) A Sziget-kék játszótér a polgármester elmondása szerint július végén válik megnyithatóvá. Néhány hónappal ezelőtt még mindkét beruházás átadását idén tavaszra ígérte a városvezetés.

Polgár Tóth Tamás

Kutyafuttató legyen, vaddisznók ne legyenek

Az interpellációs szakaszban Gondola Zsolt Zoárd és Jánki József élt azzal a lehetőséggel, hogy a képviselők ilyenkor a napirendtől eltérő témákról is kérdezhetik a polgármestert, illetve javaslatokat tehetnek felé.

A Civil Fórum politikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy Debrecen belterületén az utóbbi időben egyre gyakrabban bukkannak fel a vaddisznók. Szekeres Antal jegyzőt arra kérte, kezdeményezzen egyeztetést annak érdekében, hogy gátat szabjanak a jelenségnek. A jegyző elmondta, egy kormányrendelet alapján a rendőrség engedélye szükséges a városba tévedő vadállatok kilövéséhez, ezzel jelenleg a Hajdú Főnix Vadásztársaság rendelkezik. Mint mondta, valóban szükség lenne egy egyeztetésre az ügyben.

Polgár Tóth Tamás

Jánki József lakossági megkereséseket tolmácsolt. Azt mondta, az István úton élők korábban ígéretet kaptak egy kutyafuttató létesítésére, de ez nem valósult meg, ezen kívül a szemetesek alacsony számát is kifogásolják. Azt is megjegyezte, az utcában zajló önkormányzati munkálatok az őt megkereső lakók szerint balesetveszélyesek, ezeket ugyanis nem határolták el mindenhol figyelemfelhívó szalagokkal. Papp László azt ígérte, a közelebbről meg nem nevezett főosztály megteszi majd a szükséges intézkedéseket. Varga András (Fidesz), a választókerület egyéni önkormányzati képviselője elmondta, a tócóskerti zöld város program keretében fogják megvalósítani az István úti kutyafuttatót. Azt is elmondta, nem tud arról, hogy bárhol balesetveszélyes lenne a munkálatok helyszíne – habár olyan előfordulhat, hogy valaki önkényesen eltávolítja a szalagokat.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.