Vízi élőlényeket súlyosan károsító idegméreggel permetezhették a Tiszát Tiszafürednél

A folyón éppen a napokban zajlik a tiszavirágzás.

Szendőfi Balázs zenész, természetfilmes június 23-án tette közzé a közösségi oldalán azt a fotót, amelyen az látható, hogy az éppen zajló tiszavirágzás idején ismeretlenek vélhetően deltametrinnel, egy olyan idegméreggel permeteztek közvetlenül a folyóra, amely amellett, hogy hatásos rovarölő szer, különösen nagy veszélyt jelent a vízi élővilágra. „Emberre is veszélyes idegméreg, károsítja a hormonrendszert és hiperaktivitást okoz. A vízen haladó csónakosokat, hajósokat semmi sem figyelmeztette erre” – olvasható a rendező posztjában.

facebook.com/szendofi.balazs

Ahogy azt Szendőfi Balázs kiemeli, nemcsak az Európai Unió más országaiban, hanem Magyarországon is tilos a deltametrin vízfelszínen történő használata. „Káros, mert megöl mindent, nemcsak a rovarokat, hanem a halakat, kétéltűeket, hüllőket is, és a mérgezett rovarokat megevő madarakat is. Méheket, fecskéket is, csak hogy népszerű állatokat is soroljak. És természetesen a tiszavirágot is. Aztán csodálkozunk, hogy egyre kevesebb van belőle” – írta a filmes, aki a Debrecinernek elmondta, Tiszafüred környékén találkozott az esettel, amelyről tájékoztatta a területileg illetékes Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságot is.

A deltametrint elsősorban lakott területen történő szúnyogirtásra használják, az MTA Ökológiai és Botanikai Intézete 2020-ban közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a szer hasznos repülő rovarokra is veszélyes, továbbá felhalmozódik a vízi gerincesekben is, ezért tömeges halpusztulást is okozhat.

Rajtad múlik (Kattints a képre!)
debreciner.hu

Megkérdeztük az üggyel kapcsolatban a magyarországi szúnyoggyérítéseket végző Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, ahonnan megtudtuk, nekik nincs közük a minden bizonnyal illegális irtáshoz. Levelet írtunk a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságnak, valamint (mivel Tiszafüred éppen négy megye találkozásánál fekszik) a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Hajdú-Bihar, a Heves és a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Kormányhivatalnak is. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.