Még akkor sem nyitják ki a debreceni üvegpiramist, ha programhelyszínként használják

Ott is tartották az Irodalom Éjszakáját, Kósa Lajos is büszkélkedett már vele, mégsem hagyják, hogy az érdeklődők megnézhessék. Az alpolgármesterek pedig mélyen hallgatnak.
Polgár Tóth Tamás

Június 16. és 18. között tartották a debreceni Irodalom Éjszakáját, amelynek egyik helyszíneként a szervezők a Nagytemplom mellett található üvegpiramis előtti területet vették igénybe – erről galéria is látható Debrecen hivatalos Facebook-oldalán. Az egykori Verestorony romjait és az annak történetét bemutató kiállítást fedő üveggúla előtt egy-egy román, szlovén és ukrán szerzőtől olvastak fel a Csokonai Színház színészei.

Polgár Tóth Tamás

Bármilyen meglepő, de a város hivatalos Facebook-oldalán közzétett galéria alapján a piramis kapuit e rendezvény apropóján sem nyitották meg a város vezetői. Ugyanez az oldal június 16-án egyébként egy promóciós fotót is közölt a piramisról, ennek alapján sokan azt remélték, hogy a kiállítást végre megnyitják a látogatók előtt.

Polgár Tóth Tamás

Tavaly ősszel hasonló furcsaságra lettünk figyelmesek, akkor a Fidesz fizetett hirdetésben reklámozta, ahogy Kósa Lajos, a párt országgyűlési képviselője az alábbi módon büszkélkedik a piramissal: „Párizsban is van egy üvegpiramis, Debrecenben is, a Nagytemplom mellett. A párizsi nagyobb, viszont a miénk mellett a legnagyobb nyugalomban lehet meginni egy kávét. Most éppen Szijjártó Péterrel”.

Úgy tűnik, lassan kialakul az a különös trend, hogy a város vezető politikusai egy indoklás nélkül bezárt, közpénzből létesült turisztikai attrakciót használnak fel – pusztán – promóciós célokra.

Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás

Ahogy arról korábban már számos alkalommal írtunk, az üveggúlát 2010-ben, még Kósa Lajos polgármesterségének idején építették a kora újkori András templomhoz tartozó Verestorony maradványára, Debrecen kevés 19. század előtti építményeinek egyikére. Az ott található kiállítást bármiféle indoklás nélkül rövidebb megszakításokkal azóta is zárva tartják.

Az ügyben – immár sokadik alkalommal – kerestük Széles Diánát, Debrecen turizmusért is felelős alpolgármesterét, valamint Puskás István kulturális alpolgármestert, azonban leveleinkre egyikük sem reagált.

Polgár Tóth Tamás

Meglehet, egy újabb turisztikai szezon fog eltelni úgy, hogy Debrecen egyik főtéri látványosságát nem teszik látogathatóvá a város vezetői.

Kapcsolódó írások:

- Évek óta zárva van Debrecen belvárosi piramisa

- Kinyitották a debreceni üvegpiramist!

- Ismét zárva tartják Debrecen belvárosi piramisát – Miért?

- „Nem egyszer ütötte már meg a fülem, hogy nem tudták, miért áll ott az üveggúla” – Erdei Nóra debreceni idegenvezetőt kérdeztük

- A debreceni városvédők elnöke is sajnálja, hogy zárva tartják a Nagytemplom melletti üvegpiramist

- Az ünnepnapokra sem nyitották meg a Nagytemplom melletti üvegpiramist

- Fizetett hirdetésben büszkélkedik a Fidesz az évek óta zárva tartó debreceni üvegpiramissal

- Üvegpiramisunk feladatot kapott – a tél adta neki

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.