Akárcsak az új óvoda, a korrupció is láthatatlan Debrecenben? Vagy nincs is, ahogy új óvoda sem

A tócóvölgyi „luxusóvoda” építése még a kapavágásig sem jutott el a 3 év alatt. Kőszeghy Csanád Ábel, a Momentum-Jobbik-LMP debreceni polgármesterjelöltje és Szabó Bence, a szövetség képviselőjelöltje sajtótájékoztatót tartottak a helyszínen, a debreceni Egressy Béni térnél.
Kőszeghy Csanád Ábel és Szabó Bence
Koppányi Szabolcs

A 3 éve még 300 millióra taksált óvodaberuházás ma már több mint 900 millióba kerülne a közbeszerzési eljáráson egyedül induló és nyerő Hunép Zrt. ajánlata alapján. Erre az óvodára nagy szüksége lenne az itt lakó debrecenieknek, hiszen jóval több gyerek él a lakótelepen, mint ahány férőhelye van a két már meglévőnek.

„Még 2016 végén jelentette be a városvezetés, hogy a Tócóvölgyben egy új, száz férőhelyes óvoda építését készítik elő” - ismertette az előzményeket Kőszeghy. – „Debrecen önkormányzata 300 millió forintot nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból az építkezésre. Erről az összegről már a tervezés folyamán kiderült, hogy kevés lesz az óvoda megépítésére, ezért 2017 októberében új támogatási igényt nyújtott be az önkormányzat, immár 416 milliós összeggel, amit meg is kapott a város. A jelentős költségnövekedést már akkor az építőipari árak emelkedésével magyarázta a városvezetés.”

Idén márciusban írták ki a közbeszerzést a kivitelezésre, a hosszú eljárásnak szeptember elején lett vége, és Kőszeghy szerint „megdöbbentő eredménnyel - vagyis inkább eredmény nélkül – zárult”: az egyetlen ajánlattevő 914 millió forintért vállalta volna a munkát, az eredetileg tervezett összeg több mint háromszorosáért. „Tudjuk, hogy emelkedtek az elmúlt években az árak az építőiparban, de ilyen mértékben egészen biztosan nem” - vélekedett a polgármesterjelölt.

Kőszeghy szerint a beruházás előkészítői ismét nagyot hibáztak, ezért a tócóskerti és tócóvölgyi gyermekek Debrecen vezetésének hibájából még évekig új óvoda nélkül maradnak.

Szabó Bence, Debrecen 11. számú választókerületének képviselőjelöltje elmondta: a párjával családalapítás előtt állnak, emiatt is figyeli aggodalommal a környék óvodáinak állapotát. „Szomorúan látom, hogy a város kivitelezhetetlen álmokat dédelget egyfajta luxusóvodákról", eközben a jelenlegi intézmények állapota egyre romlik, és meg sem közelítik az európai uniós színvonalat. A képviselőjelölt úgy értesült, hogy a Százszorszép óvoda 35 éves épületének legjelentősebb felújítását a szülőkből, dolgozókból és ismerőseikből álló önkéntescsapat végezte, egy pályázat keretében, körülbelül 5 millió forintot megtakarítva a fenntartónak. Szabó Bence úgy véli, a Bajcsy-Zsilinszky utcai óvoda épülete is megérett már a renoválásra, de sokkal égetőbb probléma a gyalogátkelőhely hiány az intézmény környezetében, mivel a legközelebbi zebra 200 méterre található, ami jelenleg nem használható a kiskörúton zajló építkezés miatt.

A sajtótájékoztató végén Kőszeghy kijelentette: a Momentum-Jobbik-LMP szövetség a választások követően áttekinti majd a városi építkezéseket, és tesz róla, hogy többször ilyen fiaskó ne fordulhasson elő.

A Debreciner kérdéseire (látnak-e korrupcióra utaló jeleket ebben a történetben, s ha igen, tettek-e feljelentést vagy kívánnak-e tenni a jövőben, illetve volt-e olyan debreceni ügy, amivel kapcsolatban jogi útra léptek?) válaszolva Kőszeghy és Szabó elmondta, jelenleg nyílt korrupciót nem tudnak bizonyítani. Úgy vélik, inkább a hozzá nem értésről van szó ebben az esetben. Ugyanakkor Kőszeghy megemlítette, hogy „persze Magyarországon mindenhol van manapság korrupció, de ezeket bebizonyítani szinte lehetetlen. Kósa Lajos édesanyjának disznótelepes ügye bár nem a debreceni önkormányzathoz tartozik, de erősen kötődik mégis Debrecenhez. Ezt korrupciónak nevezném, de ehhez hasonlót most nem látunk.” Szabó Bence hozzátette: „körültekintően járunk el minden ilyen esetben, nem szeretnénk beleszaladni az indokolatlan vádaskodásba. Más kérdés, hogy a dilettantizmus is tud olyan veszélyes lenni olykor, mint a korrupció.”

A Fényes udvari Karácsony György utcai bölcsőde elhúzódó felújításáról bővebben is beszélt Szabó Bence. Ennél a projektnél sem korrupcióra utaló jeleket észlelt (a napokban tanulmányozta át a beruházás részleteit), hiszen ott 7-8 pályázó közül választották ki éppen a legolcsóbb árajánlatot adót annak idején, ám ez a cég egyszerűen rosszul, hiányosan végezte el a feladatát, így most „új cégnek adták át a munkát (új közbeszerzés kiírása után), amelyiknek az előző hibái után még elbontási munkálatai is voltak, vannak, s csak ezek után tudja befejezni a kivitelezést, ez pedig további csúszással jár”.

Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.