A fideszes polgármester megválasztása mellett érvelt az MSZP megyei elnöke, ezért pártja elnöksége lemondásra szólította fel

Bódi Judit, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke, megyei listavezetője és a hajdúnánási ellenzéki összefogás képviselőjelöltje még szeptember 6-án, egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a helyi ellenzék nem indít polgármesterjelöltet Hajdúnánáson. Szerintük a kormánypárti polgármester sikeresebben tud forrásokat szerezni a városnak.
Bódi Judit

A szocialista politikus a következőket mondta:

„Pontosan ismerjük Hajdúnánás önkormányzatának gazdasági helyzetét, és tudjuk, hogy azok az európai uniós források és fejlesztések, amelyek előttünk állnak, és számunkra is fontos, hogy megvalósuljanak, azok önerőből nem fognak teljesülni. Ehhez kormányzati döntésre, kormányzati akaratra van szükség. Azt gondoljuk, nem tehetjük ki a várost annak, hogy egy ilyen ellenséges hangulatot váltsunk ki. Mi innen azt kérjük a polgármestertől, hogy ezeket az elképzeléseket hajtsa végre, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy megvalósuljanak ezek az elképzelések.”

Több ellenzéki párt szerint Bódi csak szerencsétlenül fogalmazott

Bódi Judit nyilatkozatával kapcsolatban kerestük az eseményen szintén részt vett debreceni ellenzéki politikusokat, Varga Zoltánt (DK), Mándi Lászlót (Momentum) és Jármi Pétert (LMP), hogy megismerjük pártjaik álláspontját. Mindhárom politikus leszögezte, hogy nem támogatják Szólláth Tibor fideszes polgármester újraválasztását, meggyőződésük szerint Bódi Judit sem, mindössze félreérthetően fogalmazott. „Beszéltem Judittal utána, ez nyilvánvalóan egy szerencsétlen megfogalmazás volt. Egy közvetítésben mindig adódhatnak olyan pillanatok, amikor valaki az izgalom hevében nem pontosan fejezi ki magát, itt ennyi történt összesen” - mondta Varga Zoltán.

Az azonban tény, hogy a hajdúnánási széles választási összefogás – a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Hajdúnánásért Európai Szemlélettel Egyesület – nem állított polgármesterjelöltet, vagyis a Fidesz jelöltje kihívó nélkül, egyedül szerepel majd a szavazólapokon. Ennek indokaként pedig csak az az érvelés hangzott el a helyi városi televízió tudósításában, amit a szocialista politikus mondott, s ami – tudomásunk szerint – nem váltott ki tiltakozást az összefogás pártjai egyikének részéről sem. Kivéve a szocialistákat.

Az MSZP lemondatná Bódit, és ezzel még nem biztos, hogy megússza

Úgy tűnik, hogy a saját pártja nem elnéző a szocialista politikussal szemben. A Debreciner arról értesült, hogy az MSZP országos elnökségének szeptember 19-i ülésén a párt vezetése a tisztségeiről való lemondásra szólította fel Bódi Juditot a kormánypárti polgármester támogatásaként is értelmezhető nyilatkozata miatt. A hírt Pallás György, az MSZP Hajdú-Bihar megyei alelnöke is megerősítette. Ő úgy tudja, hogy az országos elnökség határozata Bódi képviselőjelöltségeit nem érinti. Pallás nyilatkozata alapján úgy tűnik, az ügynek ezzel még nem feltétlenül van vége: „az országos elnökségnek az alapszabály szerint van joga akár a párttagság felfüggesztésére is, de végleges határozatot csakis a párt országos egyeztető és etikai bizottsága hozhat, például kizárással kapcsolatban” – magyarázta a politikus.

Megváltoztatta a korábbi mondatait

Szeptember 20-án – vélhetően az MSZP országos elnöksége döntésének hatására – újabb sajtótájékoztatót tartott Bódi, ahol szembe ment saját korábbi nyilatkozatával. „Lehetősége lesz a településeknek a következő időszakban arra, hogy közvetlenül európai uniós forrásokhoz jussanak. Tehát akinek elképzelése és lehetősége van, minden település kormányzati döntés nélkül tudja a fejlesztéseit megvalósítani. (…) Attól még minden fejlesztést végre lehet hajtani, hogy egy településnek ellenzéki vezetője vagy ellenzéki képviselő-testülete van” – nyilatkozta a politikus.

Azt nem tudjuk, hogy az új nyilatkozat hatására az MSZP vezetése változtat-e a korábbi döntésén.

Eddig hiába kerestük az érintettet és az MSZP országos vezetőit

Bódi Juditot többször is kerestük telefonon, egyelőre hiába. A Hajdú-Bihar megyei ügyekben tájékozott Gurmai Zita szocialista országgyűlési képviselő visszahívást ígért a szerkesztőségünknek, csakúgy, mint az MSZP sajtóosztálya. Amint érdemi információkat kapunk tőlük, a cikkünket frissítjük.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.