Megriadhatott a polgármester a debreceniek tiltakozásától

Nem marad el a mára tervezett házmentő közösségi esemény.
Másfél hónapja adták ki rá a bontási engedélyt
debrecenhazai.hu

Meglehetősen szokatlan időpontban, vasárnap délben adott ki közleményt a debreceni polgármesteri kabinetiroda sajtócsoportja arról, hogy Papp László (Fidesz) polgármester kezdeményezi: ne bontsanak le egy házat. Erre a házra ugyanis bontási engedélyt adtak ki idén május 23-án, s ennek megakadályozására szervezett tiltakozást egy nemrégiben alakult Facebook-csoport, a kezdeményezésükhöz pillanatok alatt több mint százan csatlakoztak.

A tiltakozás ma, július 11-én, hétfőn 17 órától lesz a lebontásra ítélt háznál, a Hatvan utca 42. mellett. S ezt a vasárnapi polgármesteri közlemény után sem vonták vissza.

Nagyon úgy tűnik, hogy ez az időpont, a nyilvános lakossági tiltakozás közelsége és a szervezők kitartása sürgette a polgármesteri sajtóközlemény – amit alább teljes terjedelmében megjelentetünk – vasárnapi kiadását. Legalábbis többen erre a következtetésre jutottak a tiltakozás kezdeményezői és támogatói közül, s arra, hogy van, lehet értelme immáron Debrecenben is a lakossági ellenállásnak, a város valós védelmének.

Részlet a vasárnap déli közleményből

A sajtóközlemény amúgy nem került fel se Papp polgármester közösségi oldalára, se a debreceni önkormányzat hivatalos Facebook-oldalára, se Debrecen hivatalos honlapjára.

Debrecen városa védi a múlt értékeit

Debrecen városa védi, megőrzi és megújítja értékeit. Debrecen Megyei Jogú Város célja a város történelme, identitása szempontjából meghatározó épített értékek védelme, a város építészeti örökségének, arculatának a jövő nemzedékek számára való megtartása, és minőségi formálása az általános építészeti környezet és kultúra, építészeti kultúra szemléletformáló elemeire figyelemmel.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2017. december 14-én a településkép védelméről szóló rendeletével újabb 279 ingatlant helyezett helyi védelem alá. A rendelet célja a város történeti hagyományainak, építészeti értékeinek, idegenforgalmi nevezetességeinek, valamint a város arculati értékeinek megőrzése. Önkormányzatunk feladatkörében folyamatosan, kiemelkedő szakmai alapossággal folytatja további ingatlanok építészeti értékvizsgálatát, felmérését. A rendelet elfogadása óta - a városvezetés kezdeményezésére - megtörtént az érintett ingatlanok részletes – közel 8000 oldalas – értékvizsgálata is. Az állami főépítész véleményezési eljárását követően, várhatóan még idén a város Közgyűlése bővítheti ezen védelemre érdemes ingatlanok listáját. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, amennyiben önkormányzati tulajdonú, de védett épület kerül értékesítésre úgy azt kizárólag felújítási kötelezettséggel terhelten lehet értékesíteni. A folyamatban lévő építészeti értékvizsgálati eljárás lezárása és a védett épületek körének kibővítése után Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának célkitűzése, hogy a 2023-as önkormányzati költségvetésben, olyan felújítási alapot hozzon létre, mellyel támogathatja a cívisházak, védendő építészeti értékek megóvását, felújítását.

A Hatvan utca 42. szám alatt található ház 2022. május 23-án kapott bontási engedélyt. Bár az ingatlan nem áll helyi védelem alatt, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere azt kezdeményezte a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatójánál, hogy ne végezzenek az ingatlanon bontási munkálatokat. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata ezzel párhuzamosan kezdeményezi az ingatlan felújítási kötelezettséggel terhelt nyilvános árverés keretében történő értékesítését.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.