Még nyitott kérdés, lesz-e polgármesterjelölti vita Debrecenben – Papp Lászlót újkerti sajtótájékoztatóján kérdeztük

A város oktatásfejlesztési programjáról szólt a tájékoztató, ám a polgármester készséggel válaszolt a Debreciner más témájú kérdéseire is. Lesz-e nyílt vita a kihívóival? Folyik-e fideszes kampány a város ajándékainak osztásakor? Miért csúsznak hónapokat, éveket a különböző városrészi fejlesztések?

„Az elmúlt évtizedek legnagyobb oktatásfejlesztési programja zajlik Debrecenben” – kezdte mondandóját Papp László polgármester a Debreceni Szakképzési Centrum Beregszászi Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája előtti hétfői sajtótájékoztatóján, ahol a Beregszászit, mint a város kiemelt oktatás- és gazdaságfejlesztési partnerintézményét mutatta be Tirpák Zsolttal, a DSZC kancellárjával és Korbeák Györggyel, a választókerület fideszes önkormányzati képviselő(jelölt)jével egyetemben.

Tirpák, Papp, Korbeák
Koppányi Szabolcs

Egy 12 milliárd forintos beruházás keretében az egykori UNOK (Újkerti Nevelési-Oktatási Központ), most Beregszászi külső-belső felújítását végzik el, befejezési tervek szerint 2020 február végéig. A munkálatok zaja a sajtótájékoztató alatt is hallatszott. Papp László komplex oktatási intézménynek nevezte a beregszászit, amelynek kiemelt infrastruktúrája is oka volt, hogy bevették ebbe a programba. A komplex kifejezést Debrecen oktatásfejlesztése kapcsán is használta a polgármester, miszerint „a bölcsődétől a gimnáziumig érint sok intézményt”.

A Beregszászi külső-belső felújítását végzik
Koppányi Szabolcs

12 bölcsődéje van Debrecennek, ezek mindegyikében történik felújítás vagy eszközfejlesztés Papp elmondása szerint. A 33 óvodából 17-et érintenek a felújítások, és „nagy hangsúlyt fektetünk az általános és a középiskolákra is”. Előbbiek közül a Vénkertit, a Hatvanit és a Lilla térit említette a polgármester, míg utóbbiak közül az Adyt és a Zeneművészetit, amelyeket most újítanak vagy újítottak fel.

A gépészeti és járműipari képzésre koncentrál Debrecen

A sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló Jerikó utca 17. alatti komplexumról beszéltek a legtöbbet, amely a Beregszászit is magában foglalja, s több mint másfél milliárdos fejlesztést kap. Papp László szerint később belül is folytatják a felújítását majd. Ám a jövőben felkészül a Fazekas- és a Csokonai-gimnázium, valamint a Dózsa György Általános Iskola. Ezek következnek ugyanis a fejlesztések sorában.

Szó esett a Debrecen 2030 oktatási programról is, amelyben a Debreceni Szakképzési Centrum oldaláról a Mechwart- és a Brassai-középiskolák lennének kedvezményezettek: a fejlesztésben kollégiumépítés is szerepel. A Debreceni Egyetemen pedig a mérnökképzést és a természettudomány oktatásának fejlesztését célozzák meg. Ezzel is egyértelműsítve, hogy Debrecen a gépészeti és járműipari vonalra koncentrál.

Tirpák Zsolt a vonzó környezetet emelte ki a Beregszászi fejlesztése kapcsán, ami szerinte a színvonalas szakképzést népszerűbbé teheti. Az intézmény felújítása kapcsán a DSZC és Debrecen városa megosztoznak a költségeken. Az oktatási intézmény, amely nem önkormányzati fennhatóság alatt van, hanem a kormány, pontosabban a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium a fenntartója, szoros együttműködésben működik a debreceni önkormányzattal. Az energetikai felújítás egy nagy tornacsarnokot is érint, amely ráadásul a Magyar Kézilabda Szövetséggel való együttműködésben akkreditált talajú kézi- és röplabdapályát kap majd. Tirpák Zsolt elmondta, az iskolába járók, sportolók, de a lakosság sportolását is szolgálja majd ez a tornacsarnok. Az uszodát is renoválják, valamint 250 millió forintból tanműhelyeket akarnak felújítani és kialakítani a Beregszásziban.

Nincs még készen
Koppányi Szabolcs

Korbeák György önkormányzati képviselő az Újkert szépülését emelte ki. Szerinte a térség ékszerdoboza lesz a Beregszászi, ahol – mint korábban évtizedeken keresztül – közösségi ház, könyvtár, kollégium is helyet kap. (Részletek a videónkban.)

A polgármestert még nem keresték meg kihívói

A polgármestert, akit a Fidesz újra jelölt a város élére, a Debreciner más témában is megkérdezte. Vajon részt venne egy nyilvános polgármesterjelölti vitában kihívóival? Papp László szerint „ez a kérdés eddig nem merült fel, majd ahogy a választási kampány adja, a vége felé kiderül. Nekem nem késő soha. Én vitatkozom folyamatosan, ott vagyok a közgyűlésben. Az emberekkel naponta találkozom, tehát az én álláspontomat ismerik a leginkább, vagyis valószínűleg nem nekem van a leginkább szükségem a vitára. Megkeresés nem történt még mások részéről.”

Papp László: Én vitatkozom folyamatosan
Koppányi Szabolcs

Az eredeti tervekhez képest másfél év múlva talán

2018. február 15-én Barcsa Lajos alpolgármester a tavalyi városi költségvetés taglalásakor egyebek mellett Debrecen Zöld város projektjeinek ütemezéséről is beszélt (1. „A Vénkert gazdaságélénkítő környezeti megújítása” című pályázat; 2. „Debrecen Belváros innovatív megújítása” című pályázat; 3. „A Dobozi lakótelep gazdaságélénkítő környezeti megújítása” című pályázat; 4. „A Libakert gazdaságélénkítő környezeti megújítása” című pályázat; 5. „A Sestakert gazdaságélénkítő környezeti megújítása” című pályázat; 6. „Az Újkert gazdaságélénkítő környezeti megújítása” című pályázat). Mint tavaly év elején Barcsa elmondta, ezek ütemezése a következő: „valamennyi projekt kiviteli tervdokumentációjának készítése – a szükséges közműegyeztetések folyamatban vannak – várhatóan 2018. májusig befejeződik. A kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárások indítása valamennyi projekt esetén várhatóan 2018. I. félév. A kivitelezések előreláthatólag a Belváros kivételével ez év végéig megvalósulhatnak.” Ehhez képest az Új Főnix Terv aktuális, ide vonatkozó információi szerint immár 2020. július 30. az újkerti fejlesztések befejezésének tervezett dátuma.

Kérdeztük Papp Lászlót, hogy mi az oka a másfél éves csúszásnak és milyen többletköltséggel számolnak emiatt.

„Nagyon egyszerű és praktikus okai vannak. Szinte hetente járunk valamilyen átadásra, és 2018-ra, 2019-re rendkívüli mértékben összetorlódtak a kivitelezések.” A polgármester kifejtette, hogy egyes, már 2014-15-ben megtervezett programok kapcsán 2018-19-re jelentősen megnövekedett költséggel számolnak. Az uniós források rendelkezésre állását, az előkészítő tervek ütemezését hozta fel a csúszások okaként. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a nyílt versenyben történő pályáztatáskor ez szinte mindig úgy van, hogy többletköltségekkel is számolni kell. Papp László szerint így esik meg, hogy egyes programok 2018-ról 2019-re, vagy 2019-ről 2020-ra tolódnak. „Sehol sem marad el az a fejlesztés, amit az Új Főnix Tervben megígértünk, illetve amelyek a városi költségvetésben szerepelnek. Ám tény és való, hogy gyakorlatilag minden fejlesztésünk – ismét hangsúlyozom, hogy nyílt verseny mellett – többe kerül.”

A polgármester hozzátette: „az újkerti fejlesztés most volt közbeszereztetve, annak készen vannak a tervei. Az a helyzet, hogy sokkal-sokkal többe kerül majd (mintegy 200 millió forinttal), s így az év vége felé nem tudott a város költségvetése – sok más futó projekt mellett – erre konkrétan még plusz 200 milliót hozzátenni.” Ilyenkor – mint Papp László mondta – a következő lépés az, hogy felülvizsgálják a programot, ami gyakorlatilag meg is történt, viszont „nem akarunk műszaki tartalmat csökkenteni, ez azonban azzal jár, hogy most fogjuk újra elindítani a közbeszerzést, hogy a kifizetések majd a következő évet terheljék”.

Az újkerti fejlesztés az Új Főnix Terv szerint ezeket jelenti: zöldterületek rekonstrukciója, játszóterek, sportpályák, kondiparkok, KRESZ-pálya kialakítása, pingpongasztalok és ivókutak szükség szerinti felújítása. Járdák, lépcsők, sétavonalak, parkolók felújítása, bővítése, közbiztonsági kamerák felszerelése az alábbi helyeken. Tehát mindezek az eredetileg tervezett 2018 vége helyett leghamarabb 2020 nyarának közepére lehetnek készen, s mintegy 200 millióval kerülnek többe.

A polgármester szerint kizárt, hogy a Fidesz kampányolt az ajándékozással

A Debreciner több olvasója arról számolt be, hogy a házi komposztáló edények debreceni kiosztásakor az átvevőkkel igyekezte aláíratni valamiféle a Fideszt támogató nyilatkozatot a pártaktivistáik, gyakorlatilag kampányoltak a város részéről a polgároknak ingyenesen adott komposztálók kapcsán. Megkérdeztük Papp Lászlót, így töntént-e.

Papp László: „Ez biztos, hogy ki van zárva. Átvételi elismervényt persze alá kellett írni, de azt ne tévesszük össze mással! Amúgy az önkormányzati képviselők közreműködésével osztottuk szét, mint oly sok minden mást, például a lombhulladék szállítására szolgáló zsákokat is rajtuk keresztül adtuk oda, hiszen ez a legegyszerűbb megoldás. Meg a képviselők dolgozzanak! Tartsák a kapcsolatot a lakossággal!”

Kutyafuttában - meggondolta magát

Korbeák Györgyöt, a 20. választókerület fideszes képviselőjét is megkérdeztük egy konkrét fejlesztésről. Az Újkertben ugyanis 2018 végéig kutyafuttatót terveztek, ám nem volt semmi megjelölés, hogy merre szeretnék. A Debreciner több környékbeli lakostól azt hallotta, hogy szeretnének olyan nagy játszótereket, ahol külön elkerített kutyás rész és szintén elkerített, gyerekeknek való homokozós játszótér is megfér egymás mellett. Hol lesz a betervezett kutyafuttató, mikortól használhatják az újkertiek?

Korbeák azt válaszolta, „sokat gondolkoztam ezen, sok emberrel beszéltem, ám végül úgy véltem, eggyel arrébb, Szilágyi László kerületében, a Görgey utcán felépített kutyafuttató elég lehet az Újkertben. Aki akarja, el tudja vinni oda is a kutyáját. Egyébként javaslom, meg kellene vizsgálni azt is, hogy ott az mennyire van kihasználva! Azt tapasztaltam ugyanis, hogy maguk a kutyatulajdonosok, akik igénylik a futtatót, alig mennek oda. Szóval nehéz jó döntést hozni. Én magam a kutyások és a gyerekesek érdekeit is védeném, de az a helyzet, hogy végül itt ebben a kerületben odáig sem jutott ez, hogy megvizsgáljuk, merre lehetne felépíteni egy futtatót. Szerintem egyébként vannak fontosabb dolgok is. A járdafelújítás például több embert érint, úgy gondolom, nagyobb szükségük volt rá.”

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.