A cívisházak megmaradásáért állt ki debreceni lakosok egy csoportja a Hatvan utcán

Gátat szabnának az építészeti értékek elbontásának, partnerségre törekednek az önkormányzattal.
Polgár Tóth Tamás

Debreceni polgárok tartottak demonstrációt július 11-én Debrecenben, a Hatvan utca és a Tisza István utca sarkán, hogy felhívják a figyelmet a Hatvan utca 42. szám alatti cívisház felújításának fontosságára. Ahogy az eseményen elhangzott – és arról korábban mi is beszámoltunk –, az épületre az önkormányzati tulajdonú Cívis Ház Zrt. kért bontási engedélyt, amelyet a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal adott meg. Papp László (Fidesz) polgármester azonban a tüntetés előtt egy nappal, vasárnap délben kiadott sajtóközleményben bejelentette, kezdeményezi a Cívis Ház Zrt.-nél, hogy mégse bontsák le az ingatlant, hanem felújítási kötelezettséggel terhelve, nyilvános árverésen értékesítsék azt. A polgármesteri döntést tartalmazó közlemény (itt teljes terjedelmében olvasható) nem tartalmazza azt, hogy debreceni polgárok éppen ennek a háznak a bontása ellenében hirdettek korábban demonstrációt.

Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás

Az eseményen nyilvánosan megszólalók közül többen azt hangsúlyozták, hogy az elmúlt évtizedekben szinte teljesen átalakult Debrecen, a helyi építészeti értékeket nagy arányban bontották le, ennek pedig gátat kell szabni. A szervezők köszönetet mondtak Papp László polgármesternek a Hatvan utca 42. szám alatti ház bontásának elmaradásáért, és kifejtették abbéli reményüket, hogy az önkormányzattal közösen őrizhetik meg a többi, még menthető cívisházat is.

Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás

A demonstrálók a beszédek elhangzása után sárga szalagokra írt üzeneteket kötöttek az épületre, a ház elé pedig „A cívisházakért csoport védelme alatt álló épület” feliratú molinót feszítettek ki.

Az eseményen megjelent Vajda Mária, a Déri Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa is, aki elmondta, munkája során számos olyan külföldi városba jutott el, ahol meg tudták oldani, hogy a települést az építészeti örökség megőrzése mellett fejlesszék. Papp Lászlónak azt üzente, nagyra becsüli a gyors döntésért, de az igazi megoldás szerinte az lenne, ha a védendő cívisházakat önkormányzati tulajdonban tartanák, és visszaállítanák az eredeti állapotukba. Hangsúlyozta, ezzel egyszerre szolgálhatnák a turizmust és segítenék Debrecen cívis világának bemutatását.
Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.