Teniszközpont Pallagon, lakásépítések, altemplom az Attila téren – Ismét közgyűlés lesz Debrecenben

A főépítész által javasolt jelentős módosításokat olyan egyeztetések előzték meg, amelyek során a város honlapjának egyik aloldalára feltöltöttek egy felhívást, majd a lakosok e-mailben jelezhették az észrevételeiket.
Papp László
Facebook

Július 20-án, a Campus Fesztiválra való tekintettel kivételesen szerdán 10 órakor ülésezik Debrecen közgyűlése a Kölcsey Központ Görömbei András termében. A testület mindössze 6 napirendi pontot tárgyal, amelyek közül egy szociális fellebbezést zárt ülésen bírálnak el, az esemény többi része nyilvános, azon bármely magyar állampolgár részt vehet.

Az ülés abból a szempontból sem szokványos, hogy Papp László (Fidesz) polgármestertől előzetesen csak egyetlen előterjesztést tettek közzé, amelyben a politikus a DVSC Labdarúgó Akadémia Nonprofit Kft., a DVSC LA Létesítményfenntartó Nonprofit Kft. és a DVSC Kézilabda Kft. vezetésével kapcsolatos döntések meghozatalát javasolja.

Futófolyosó és altemplom, csökkenő zöldfelület

Az ülés vélhetően elsősorban Gábor István főépítész három előterjesztéséről fog szólni. A településszerkezeti tervről szóló polgármesteri határozat és a helyi építési szabályzatról szóló önkormányzati rendelet módosításában számos változtatást kezdeményez – olyannyira, hogy az előterjesztés összesen 36 mellékletét a terjedelemre hivatkozva nem is tudták csatolni, hanem egy külön linkre kattintva lehet megtekinteni azokat.

A településszerkezeti tervet két, a helyi építési szabályzatot 16 területrészen módosítanák, továbbá változtatnának az Attila tér, valamint a II. János Pál pápa tér – Ady Endre út – Nagyerdei körút – Hadházi út – Oláh Gábor utca által határolt terület településrendezési eszközein. Az Attila téren térmegújítás és egy altemplom építése, a nagyerdei területen pedig egy 80 méteres, fedett futófolyosó építése miatt módosítanának.

Lakóterületfejlesztésre hivatkozva módosítják a településrendezési eszközöket a Tócóvölgyben is, ahol az önkormányzat egy sok száz lakásból álló lakópark építését tervezi. Ezt a napirendi pontot biztosan nem egyhangú szavazással fogja elfogadni a közgyűlés, úgy értesültünk ugyanis, hogy a beruházást kezdettől fogva ellenző Momentum önkormányzati képviselői nem támogatják majd az előterjesztést.

A módosításokkal érintett legtöbb építési övezetben csökkentenék a kötelezően előírt zöldfelület nagyságát. Érdemes megjegyezni, hogy Gábor István javaslata szerint ennek egy részét terepszinten és a földszint feletti födémen kialakítható közösségi kertekkel biztosítanák.

Nem volt környezeti vizsgálat, a lakossági véleményeket is furcsa módon kérték ki

Az előterjesztő kitér arra, hogy a megkeresett szervek és az önkormányzat környezetvédelmi és városfejlesztési bizottsága sem tartotta indokoltnak a környezeti vizsgálat elvégzését a javaslat által érintett egyetlen területre sem, a Tócóvölgy ügyében pedig május 14-től május 29-ig folytattak partnerségi egyeztetést, de ez idő alatt a lakosok részéről egyetlen észrevételt és véleményt sem kaptak. Az „egyeztetés” egyébként a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a Főépítészi Iroda május 14-én feltöltött Debrecen honlapjára egy felhívást, amely szerint a veszélyhelyzet miatt „elektronikus úton lefolytatandó lakossági fórumot” tartanak. A valóságban még online fórumot sem tartottak, csak e-mailben jelezhették az észrevételeiket a lakosok.

Pallagon teniszközpontot hoznának létre

Gábor István egy másik lényegesebb előterjesztésében a beépítésre szánt területek növelését kéri összesen 9 településrészen. Lakóterületfejlesztést hajtanának végre a józsai Meszesi utcánál, valamint a Platán utcánál is. Utóbbiról májusban már írtunk, ez az a beruházás, amelyet egy Natura 2000-es terület közvetlen szomszédságában hajtanának végre. A fentiek mellett a Liget-lakóparkot is bővítenék.

A főépítész nem csupán a lakásállomány bővítése céljából növelné a beépíthetőséget. Pallagon például egy teniszközpont kialakítása miatt kéri egy jelenlegi mezőgazdasági terület átminősítését. „Déli oldalról a Nagyerdő határolja, melynek NATURA 2000 területi érintettségére és a természetvédelmi, ökológiai érintettségére figyelemmel egy puffer sávot kell kialakítani, valamint a nyugati irányban lévő erdőterület megtartására tesznek javaslatot a készülő településrendezési eszközök” – olvasható az előterjesztésben.

Megjegyzendő, hogy a Magyar Tenisz Szövetség elnöke Lázár János építési és beruházási miniszter, egyik elnökségi tagja pedig Papp László, Debrecen polgármestere.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.