Európán kívülről jöttek a magyarok, a zsidók és a cigányok is – hangsúlyozta Márki-Zay Péter Debrecenben

Orbán-kori kulákokról, jogbiztonságot veszélyeztető törvénymódosításokról és a miniszterelnök Putyin-pártiságáról is beszéltek a rendezvényen, amelyet a nyár egyik legmelegebb napján tartottak.

Ébredj, Debrecen! – Kiállás a rendszer áldozataiért címmel tartott demonstrációt július 23-án Debrecenben, a Csapó utcán a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM). Az eseményt 18 órára hirdették, ekkor a Kossuth téri hőmérő kijelzője éppen 38 Celsius-fokot mutatott. Talán részben ennek is betudható, hogy ekkor még alig néhányan lézengtek a helyszínen – több nemzeti és uniós zászlót lehetett látni, mint érdeklődőt. A szervezők egyébként készültek a kánikulára, palackozott ásványvizeket osztogattak a megjelenteknek.

Galéria: Márki-Zay Péter Debrecenben – 2022. július 23. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Lia

A programot 40 perc késéssel indították el, addigra a szervezőkkel, civilruhás rendőrökkel és újságírókkal együtt körülbelül 70-en gyűltek össze a Csapó utca elején felállított színpad környékén.

Orbán-kori kulákok

Kiss Balázs, az MMM elnökségi tagja arról beszélt, hogy az új KATA-törvény kapcsán végrehajtott kormányzati kapkodás és hazudozás nemcsak a Holdról, hanem Brüsszelből is látszik, ezért több mint 6 ezer milliárd forint uniós forrástól fosztja meg a kormány a magyar embereket. Azt mondta, áprilisban még sokan hittek a Fidesznek, de mára bebizonyosodott, hogy ők is hazudtak „reggel, éjjel meg este” – utalt Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök 2006-os őszödi beszédére.

Kiss Balázs
Lia

„Üdvözlöm az Orbán-kori kulákokat!” – mondta beszéde elején Gégényi Pál vállalkozó, az MMM Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei koordinátora. Úgy fogalmazott, most rajtuk próbálnak mindent „leverni” és a magas rezsiárakkal mély nyomorba taszítani. Szerinte éppen az ellenkezője igaz annak, amit a kormány állít: az ország háromnegyed része túlfogyasztónak számít a módosított rezsicsökkentés alapján.

Gégényi Pál
Lia

A következő felszólaló Bihary Judit civil jogász volt, aki 2021-ben az MSZP-Párbeszéd színeiben indult az előválasztáson a hajdú-bihari 4-es választókerületben. Azt mondta, a pedagógusok kezében van a jövő, akik őket lábbal tiporják, azok a társadalom jövőjét tiporják. A többek között a nyugdíjra hivatkozva megalkotott új KATA-törvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott, a rövid határidővel lefuttatott, jogbiztonságot veszélyeztető törvénymódosítások kiszámíthatatlanságot eredményeznek, valamint egymás ellen fordítják a nyugdíjasokat és a tisztességesen dolgozó embereket.

Bihary Judit
Lia

Orbán Viktor a kisembereket adóztatja meg az óriásvállalatok helyett Márki-Zay szerint

Márki-Zay Péter, az MMM elnöke, korábbi összellenzéki miniszterelnök-jelölt a megjelenteknek arról beszélt, hogy Orbán Viktor választási ígéreteiről sorra kiderült, hogy hazugságok. A kormányzati propagandát a Rákosi-kori filmhíradókhoz hasonlította, amelyekről még a gyerekek is tudták, hogy hazugság. A miniszterelnök aznapi tusványosi beszédéről azt mondta, hogy Orbán szánalmasan igyekszik tematizálni a gendert, de ez a figyelem elterelése a valóságról: az áremelésekről és a megszorításokról.

Az orbáni fajelméletről is beszélt Márki-Zay, szerinte a miniszterelnök kevertfajúakról folytatott elmélkedése gumicsont. Hangsúlyozta, a magyarok, a zsidók és a cigányok is Európán kívülről érkeztek. „Pontosan milyen problémát lát Orbán Viktor az európai és a nem európai fajok keveredésében?” – tette fel a kérdést. Hangsúlyozta, ők a Fidesszel szemben az elfogadás és a szeretet kultúráját képviselik.

Márki-Zay Péter
Lia

Oroszország ukrajnai agressziójával kapcsolatban kifejtette, Magyarország érdeke az, hogy az ukránok megállítsák az oroszokat, ne jöhessenek el Záhonyig. Azt mondta, ha Orbán Viktor békét akar, akkor szembe kell fordulnia Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A rezsicsökkentést Márki-Zay szerint addig tartotta fenn a kormány, amíg a fideszes oligarchák lopni tudtak ezzel. A bejelentett módosításokat Orbán Viktor rezsiemelésének nevezte. Hangsúlyozta, amikor a miniszterelnök választhatott, hogy az óriásvállalatokat vagy a kisembereket adóztatja meg, ő a vállalatok pártjára állt, miközben a világ más országaiban éppen azokra szabtak volna ki globális minimumadót, ami ellen a magyar kormány fellépett.

Lia
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.