Itt-ott Atacama-Debrecen

A debreceni önkormányzat által fenntartott köztéri parkok és egyéb, növényzetkezdeményekkel kísérletező területek, valamint a kisközösségek zöldterületei között olykor nagy a különbség. Az utóbbiak javára.
Debrecen, Cívis utca
Koppányi Szabolcs

A Cívis utca elején már évtizedek óta ott van ez a jókora betonkeretezésű ovális terület, ahol elvileg növényeknek kéne lenniük. Voltak is régen, de jó ideje nem igazán jön össze, hogy akárcsak kicsit is zölddé varázsolják. Pedig naponta látható a lajtoskocsi, amiből akár a tűző napsugarak között is órákig locsolják a vizet erre a nem kis területre. Láthatóan feleslegesen. A szándék érzékelhető, valamilyen fém alkalmatosságra fel akartak futtatni virágokat, de azok a negyedéig se nagyon érnek el, elsorvadtak. Környezetükben pedig nem túl gazdagon elhintett növénycsemeték küzdenek a hőséggel. Szintén alulmaradva a harcban.

Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs

A kietlen pusztaságot idéző, bántóan szomorú szürkésbarna részek aránya a gyér vegetációhoz képest is nagyobb. Ha pedig 5 méterrel arrébb nézünk, a 10 emeletes ház tövébe, ha nem is egy botanikus kert, de egy egészen kedves virágos növénykultúra teszi derűsebbé azt, aki ránéz. Az ott lakókat dicséri.

Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.