Debreceniek is részt vettek a kutatásban, amely során kimutatták a proton nélküli atommag létezését

Az Atomki fizikusai a mérőberendezések összeállításával és működtetésével segítették a kísérleteket.
Tóth Tamás

A debreceni Atommagkutató Intézet (Atomki) kutatóinak közreműködésével mutatták ki egy nemzetközi kutatás során, hogy létezik négy neutronból álló, pozitív töltésű proton nélküli atommag, a tetraneutron – számolt be az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat közleményére hivatkozva a Telex.

A cikkből kiderül, hogy a debreceni fizikusok a japán Riken kutatóintézettel közösen dolgoztak a kísérleteken, az Atomki kutatói a mérőberendezések, elsősorban a neutrondetektor összeállításában és működtetésében vettek részt.

„A kísérletben először nagyenergiás egzotikus radioaktív atommagokat hoztak létre. A kutatók a természetben nem előforduló hélium 8-as tömegszámú izotópjának instabil atommagját vizsgálták. A kutatók folyékony, -255 Celsius-fokos hidrogénre lőttek hélium 8-atommagokat. A becsapódás során a hélium atommagja szétesik, és tetraneutron keletkezik, miközben stabil héliumatommag is létrejön ” – olvasható a cikkben.

Mint írják, a kísérletek fő kérdése az volt, hogy a keletkező négy neutron képes-e egyben maradni, tehát tetraneutronná válni. A kutatók kimutatták, hogy képes, rendkívül rövid ideig, mindössze 10 -22 másodpercig.

A cikk szerint a tetraneutron létezésének kimutatása, valamint életidejének pontos meghatározása kulcsfontosságú az atommagon belüli kapcsolatok jobb megértéséhez, illetve segít a neutroncsillagokban működő erők megismerésében is.

A kutatással kapcsolatban további részleteket a Telex cikkében olvashatnak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.