„Képviselő úr ígéretet tett a város jobboldali aktivistáinak” – Fideszes konfliktus a derecskei időközi választás kapcsán

Vitányi István országgyűlési képviselő szerint a városban lelassult a fejlődés, új embereket vonna be a helyi vezetésbe. Bordán Szabolcs polgármester a reakciójában emlékeztette a képviselőt a választások előtt tett ígéretére, miszerint segít megfékezni a város fejlődésének útjában álló „baloldali erőket”.
Vitányi István és Bordán Szabolcs a képviselő idei győzelme után
Facebook

Ahogy arról június 30-án a Debreciner elsőként számolt be, a képviselő-testület többsége az információáramlás hiányára, a Bordán Szabolcs (Fidesz) polgármesterrel ellehetetlenült együttműködésre, közelebbről meg nem határozott korrupciógyanús ügyekre és a település jegyzőjének leváltására hivatkozva megszavazta önmaga feloszlatását. Szeptember 25-én ezért időközi önkormányzati választást tartanak a hajdú-bihari kisvárosban.

Bordán Szabolcs és Vitányi István a tavalyi augusztus 20-ai ünnepségen
Facebook

Vitányi István (Fidesz), a választókerület egyéni országgyűlési képviselője a választással kapcsolatban a Derecskei Hírek című önkormányzati újságban üzent a város lakosainak. Azt írja, kijelenthető, hogy a 2019 októberében felállt képviselő-testület és az új polgármester együttműködése nem volt sikeres, a felek között bizalmi válság lépett fel. Vitányi szerint képviselőként kötelessége tájékoztatnia erről és az önkormányzati választásról a derecskeieket, de nem szeretne alapot adni „felesleges indulatkeltésre, esetleges vádaskodásra, vagy békétlenségre”.

Facebook

A képviselő úgy látja, a felelősök keresése és megnevezése helyett most a helyzet megoldására kell törekedni. „Az ezzel kapcsolatos egyeztetések folyamatosak az Önök számára is ismert és elismert, a helyi közéletben már bizonyított személyek és új arcok bevonásával, mert célom, hogy Derecske szeptember 25-én egy olyan ember kezébe tegye majd a két évtizeden át tartó fejlődésének folyamatát, akinek személye garancia a komoly, kiegyensúlyozott, nyugodt és békés munkára!” – közölte a politikus, majd megjegyezte, a város békéje mellett a „lelassult fejlődés” meggyorsítását, a fejlődési pályára történő visszatalálását is szeretné.

Tavaly több derecskei fejlesztést is átadtak együtt
Facebook
Facebook

Kérdések vetődtek fel a fideszes polgármesterben

Bordán Szabolcs polgármester július 28-án a közösségi oldalán reagált Vitányi üzenetére. Azt mondta, sajnálattal olvasta a nyilatkozatot. Kijelentette, hogy a képviselő által elkerülni szándékozott indulatkeltés már 2019-ben, az új vezetés első testületi ülésén elkezdődött. A polgármester úgy fogalmazott, remélte, hogy az átláthatóság és a korrupciómentes városvezetés Derecske jövőjének a záloga, ez azonban nem így történt.

Bordán szerint folyamatos intrikák és rosszindulatú pletykák jellemezték a testület működését, a város számára fontos rendkívüli testületi üléseken pedig nem jelentek meg a képviselők. A polgármester kijelentette, hogy a testületi tagok számára még a járványidőszakban is megadott minden lehetőséget az egyeztetésre online formában.

„Képviselő úr az áprilisi választások előtt egy ígéretet tett a város jobboldali gondolkodású aktivistáinak. Mégpedig azt, hogy ha sikeres választások következnek, segít megfékezni azokat a baloldali erőket, akik napjainkban is a város fejlődésének útjában állnak” – mondta a polgármester. Arra nem tért ki, hogy pontosan kik és hogyan akadályozzák Derecske fejlődését, de arra igen, hogy kérdések merültek fel benne a Vitányi által említett, ismert emberekkel és új arcokkal kapcsolatos egyeztetésekről. „A helyi Fidesz-csoportot kívánja erősíteni ezekkel az emberekkel? A csoport feloszlása után egy teljesen új emberekből álló Fidesz-csoportot kíván-e létrehozni?” – tette fel a kérdéseit.

Bordán Szabolcs kijelentette, nem gondolja, hogy Derecske fejlődése lelassult volna, a ciklus alatt ugyanis közel 750 millió forintnyi pályázati támogatás érkezett a városba, több utcát fognak leaszfaltozni, fejlesztik a piacot, megépült egy új bölcsőde, a helyi sportcsarnok és kollégium energetikai fejlesztését is végrehajtják. „Polgármesterként úgy gondolom, hogy a világjárvány és a rossz közhangulatnak örvendő képviselő-testület mellett ezek az eredmények magukért beszélnek” – fogalmazott.

A tavalyi március idusi városi ünnepségen
Facebook

Az elmúlt évekből nem nagyon találni példát arra, hogy egy település fideszes polgármestere akár csak a mostanihoz hasonlóan visszafogott módon is, de nyilvánosan vállaljon konfliktust a választókerület szintén kormánypárti képviselőjével. A fentiek tehát mindenképpen rendkívüli eseménynek számítanak a magyar belpolitikában.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.