Újabb pártszakadás a Jobbikban? – Külön sajtótájékoztatót tartott Debrecenben a párt országos és hajdú-bihari vezetése

Potocskáné Kőrösi Anita és Lukács László György a Jobbik katásoknak szóló ingyenes adótanácsadását ajánlotta, Salamon Gergő szerint ez az új KATA-törvény legitimálása, a párttársait arra szólította fel, hogy hagyjanak fel az önös politizálással.
Polgár Tóth Tamás

Szokatlan módon egymás után két debreceni sajtótájékoztatót hirdetett meg augusztus 2-án késő délutánra a Jobbik, mindkettőt a Csapó utcára. Előbb Potocskáné Kőrösi Anita, a párt elnökhelyettese és Lukács László György országgyűlési frakcióvezető, majd Salamon Gergő, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei elnöke beszélt a sajtó megjelent képviselőinek ugyanazon a helyszínen, egymástól néhány méter távolságra.

Alkotmánybírósághoz fordulnak a szabad verseny korlátozása miatt

A Jobbik a napokban kezdett országjárásba, amelynek részeként ingyenes adótanácsadást kínálnak az általuk „katakárosultaknak” nevezett egyéni vállalkozóknak. Ennek egyik állomásaként érkeztek a városba a párt vezetői. Potocskáné Kőrösi Anita elmondta, online a kata_KUKAC_jobbik_PONT_hu-n, személyesen pedig a különböző városokban tartott hasonló rendezvényeiken várják azokat, akik az új KATA-törvény miatt tanácsadásra szorulnak. A politikus közölte, alkotmánybírósághoz fordulnak, szerintük ugyanis sérült a szabad verseny azzal, hogy mostantól csak magánszemélyeknek számlázhatnak a katások.

Polgár Tóth Tamás

Lukács László György kifejtette, az új KATA-törvény által károsan érintett vállalkozókat egy másik prés, a rezsiköltségek növelése is nyomja. Mint mondta, fontosnak tartják, hogy a kormány vizsgálja felül a KATA szabályozását a kisvállalkozók érdekeinek figyelembevételével, de eközben a Jobbik más ellenzéki pártok kezdeményezéseivel együtt az Országgyűlés elé terjesztett egy javaslatot is, amely szerint csökkentenék az energiahordozók áfáját.

A következő tíz év még szólhat az orosz gáztól való függetlenedésről

Megkérdeztük a Jobbik politikusait, hogy a számításaik szerint mennyire lenne tartós árcsökkentő hatása az energiahordozók áfájának a párt által javasolt leszorítása. Lukács László György erre azt válaszolta, hogy elsősorban az alapvető élelmiszerekkel kapcsolatban vetődik fel az áfacsökkentés, amelyet a Jobbik szerint gyorsan be kellene vezetni, és legalább fél évig fenn kellene tartani. Az állam így 600-800 milliárd forintot hagyna a polgároknál. A Jobbik szerint hosszútávon családi vagy szociális kártyával kellene biztosítani, hogy a nagycsaládosok és a nyugdíjasok, illetve azok, akiknek a megélhetése veszélyben van, tudják fedezni a költségeiket.

Polgár Tóth Tamás

A Debreciner kérdésére a Jobbik frakcióvezetője azt is elmondta, szerinte mindannyiunk közös felelőssége, hogy a megújuló energiaforrások felhasználása felé mozduljon el az ország, ezzel függetlenedve az orosz gáztól is, azonban az ezek kapcsán adódott lehetőségeket a kormány eddig elmulasztotta. „Sajnálom, hogy az elmúlt tíz év nem arról szólt, hogy függetlenedik Magyarország az orosz gáztól, de az elkövetkezendő tíz év még szólhat arról” – fogalmazott.

Az elmúlt hetekben számos olyan vélemény jelent meg a nyilvánosságban, amelyek szerint jelenleg nincs Magyarországon olyan ellenzéki erő, amely képes lenne élére állni a kormány egyes döntéseivel szembeni elégedetlenségeknek. Megkérdeztük Lukácsot, hogy önmagában a Jobbikot alkalmasnak tartja-e erre. „Egyedül egyetlen párt sem képes betölteni ilyen szerepet, hiszen a hatalom a népé” – válaszolta, hozzátéve, hogy a Jobbik szeretne a katalizátora lenni annak a folyamatnak, hogy az utcai elégedetlenséget parlamenti politikává transzformálják.

Polgár Tóth Tamás

Megkérdeztük azt is, számíthatunk-e arra, hogy az április 3-i országgyűlési választásokon még együtt induló hat ellenzéki párt augusztus 1-én Budapesten tartott közös sajtótájékoztatóhoz hasonló vidéki akciókat is fog tartani. Lukács László György elmondta, lehetnek ilyen alkalmak azon helyi témák kapcsán, amelyekben az érintett pártok egyetértenek.

Ha Jakab Pétert kizárják, megszűnik a Jobbik a párt megyei elnöke szerint

Salamon Gergő, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei elnöke a sajtótájékoztató után néhány méterrel arrébb invitálta a sajtó megjelent képviselőit, ahol belekezdett a saját tájékoztatójába. A politikuson szembetűnő volt, hogy Jobbik-logó nélküli, Jakab Péter volt pártelnököt ábrázoló pólót viselt, ezzel is megkülönböztetve magát párttársaitól, akik jobbikos sátor, pult és megállítótábla előtt állva beszéltek.

Salamon kijelentette, itt az ideje, hogy az ellenzéki politikusok ne saját magukkal foglalkozzanak, hanem a néppel. A Jobbik adótanácsadásáról azt mondta, ezzel legitimálják a KATA-törvényt. Párttársainak azt üzente, nem könyvelői feladatokat kellene ellátniuk, nem tüntetéseken kellene szelfizniük, vagy Debrecenhez hasonló nagyvárosokban megjelenniük két óra erejéig. Az ellenzéki politikusokat arra kérte, csatlakozzanak azokhoz, akik akkor állnak egy tüntetés élére, ha az emberek ezt kérik, de ha azt mondják nekik, hogy most nem kíváncsiak rájuk, akkor lépjenek hátra. „Arra kérek mindenkit, fejezze be az önös politizálást, és végre tegye azt, amit a haza megkövetel” – fogalmazott.

Polgár Tóth Tamás

Salamon Gergő a Debreciner kérdésére elmondta, a Jobbik egyetlen vezetője sem tájékoztatta őt arról, hogy rendezvényt készül tartani Debrecenben, az egyik ismerőse szólt neki arról, hogy ellenzéki politikusok fognak adótanácsadást folytatni, de a nevüket nem tudta megmondani. Hangsúlyozta: úgy készült erre a sajtótájékoztatóra, hogy nem tudta, előtte a párttársai fognak beszélni.

Salamon úgy fogalmazott, nem érti, hogy került ekkora porszem a gépezetbe. „Ha szóltak volna nekem, akkor elhívtam volna azokat a tagtársainkat, akik KATA-károsultak” – mondta, hozzátéve: nincs tudomása arról, hogy pártszakadás lehetne a közeljövőben. Arra a kérdésünkre, hogy kilépne-e a pártból, ha Jakab Péter ugyanezt teszi, azt mondta, ha Jakabot eltávolítják, akkor a Jobbik megszűnik létezni. „Négy évig még bent lesznek a parlamentben, aztán mindenki el fogja felejteni, hogy volt egy ilyen párt valamikor” – fogalmazott.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.