Az ellenzékiek szerint veszélyes hulladék maradt a berettyóújfalui építési területen, ahol a lakók azt sem tudják, hogy mi épül

Az LMP-s Demeter Márta és Keresztes László Lóránt a növekvő légszennyezettégről és a vízügyi ágazat válságáról is beszélt.

Szeptember 25-én sajtótájékoztatót tartott Berettyóújfaluban Demeter Márta és Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselői, valamint Keresztesy Gergő, a Jobbik IT elnöke, az MMM önkormányzati képviselőjelöltje a városban 700 millió forint európai uniós forrásból megvalósuló „Zöld város” programmal kapcsolatos lakossági panaszokról és a berettyóújfalui ivóvíz minőségéről.

Tóth Tamás

Áldatlan állapotok a lakóövezetben

Keresztesy Gergő arról beszélt, hogy a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló Lehel utcai építési terület kapcsán helyi lakosok keresték meg őket azzal a panasszal, hogy csak minimálisan vonták be őket a projektbe, nem láttak kivitelezési terveket, így jelenleg sem tudják, pontosan mi fog ott megvalósulni. Az ott dolgozó munkások ráadásul nagy mennyiségű veszélyes hulladékot hagynak maguk után, ami azért is különösen nagy baj, mivel mindez egy lakóövezetben történik. „Itt gyerekes családok szoktak mindennap közlekedni, illetve játszóterek veszik körül, ezért az önkormányzati képviselőjelöltünk a mai napon fog küldeni egy levelet a kivitelezőnek, hogy ezeket az áldatlan állapotokat szüntessék meg” – ígérte Keresztesy, aki további problémaként említette a kivitelezéssel járó fakivágásokat.

Télen csak rosszabb lesz

Demeter Márta leszögezte: a zöldfelületekkel kapcsolatos kérdések nem pusztán esztétikai, hanem nagyon komoly egészségügyi kérdések is. „Olyan polgármester és olyan képviselők kellenek Berettyóújfaluba, akik a lakosok egészségét tartják szem előtt, akik számára a ’zöld’ nem csak egy szlogen, amivel európai uniós forrásokat használnak ki” – fogalmazott az LMP-s politikus, aki arról is beszélt, hogy országszerte nő a légyszennyezettség, egyre többen szenvednek asztmától és más légúti betegségektől, a levegő rossz minőségével összefüggő halálesetek száma pedig évről évre emelkedik. Demeter Márta szerint a helyzet a téli időszakban csak súlyosabb lesz a rossz minőségű tüzelőanyagok miatt, ezért az LMP már adott be törvényjavaslatot annak érdekében, hogy a lakosok idejében hozzájussanak a megfelelő minőségű tüzelőhöz.

Akár 3000 milliárdba is kerülhet a vízhálózat rendbetétele

Keresztes László Lóránt arról beszélt, hogy országszerte problémák vannak az ivóvízhálózattal, a teljes vízügyi ágazat súlyos válságban van. „Országos statisztikák szerint a megfelelő minősítésű vízrendszerek aránya már 20 százalék alatt van, 2010 óta a duplájára nőtt a meghibásodások száma” – mondta Keresztes, aki szerint létezik megoldás, csak a finanszírozás a kérdés, a szakmai szervezetek ugyanis 1500 és 3000 milliárd forint közé teszik a szükséges fejlesztések költségeit. Az LMP-s képviselő szerint a kormány is tisztában van a helyzettel, mégsem cselekszik, ezért olyan önkormányzati képviselőkre és polgármesterekre van szükség, akik akár a kormánnyal is hajlandóak szembe menni a fejlesztési források megszerzéséért.

Tóth Tamás

A közműadó csak rontott a helyzeten

Arra a kérdésünkre, hogy honnan teremtenék elő a szükséges forrásokat, Keresztes László Lóránt úgy válaszolt, hogy több alkalommal nyújtottak be javaslatot az ágazatot terhelő különadó kivonására. „Legyünk igazságosak, ez a probléma nem a jelenlegi kormány idején, hanem az azt megelőző ciklusokban jelent meg, ugyanakkor rontott az ágazat helyzetén a közműadó. Benyújtottunk egy javaslatot ennek a kivonására, ezt azonban a kormányzat minden alkalommal lesöpörte” – mondta a politikus, aki szerint a javaslatuk 20 milliárd forinttal tehermentesítené az ágazatot, így ennyivel több pénz jutna a fejlesztésre és a karbantartásra, ezzel pedig már közelebb kerülnénk a probléma megoldásához.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.