Van-e kiút a háború, az aszály és az infláció által okozott agrárválságból? – 31. Farmer-Expó Debrecenben

A szakmai programok meghívott előadóitól azt várják, hogy rámutassanak a gazdálkodók rendelkezésére álló kitörési pontokra. Nagy István agrárminiszter is beszédet mond a megnyitón.
Polgár Tóth Tamás

Augusztus 17. és 20. között rendezik meg a 31. Farmer-Expót a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán, ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót a szervező V-Trade Kiállítások Kft. augusztus 4-én egy belvárosi vendéglátóhelyen.

Vaszkó László vásárigazgató elmondta, a Farmer-Expó egy kommunikációs színtér, amely mindig elsősorban az üzletről szól, hiszen a kiállítók ilyenkor a partnereikkel akarnak találkozni és üzleti forgalmat generálni. Ugyanakkor a kiállítások mellett rendszeresen tartanak szakmai rendezvényeket is, a szervezőknek ugyanis célja egy helyre koncentrálni az elméleti és üzleti tudást. A vásárigazgató kifejtette, minden évben igyekeznek megtalálni az agráriumot érintő legégetőbb problémákat, a mostani expón ezért minden a kiszámíthatatlanságról szól. Mint mondta, jelenleg egyszerre 4 válság is sújtja a gazdálkodást: a szomszédban zajló háború, az évszázadok óta nem tapasztalt mértékű aszály, a hiperinfláció és a piaci kiszámíthatatlanság.

Polgár Tóth Tamás

Kissné Gyarmati Ágnes, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Hajdú-Bihar megyei igazgatója elmondta, a NAK évek óta társszervezője a Farmer-Expónak. Az igazgató bízik abban, hogy a gazdák a szakmai programokon keresztül választ kaphatnak a kérdéseikre. „Nem biztos, hogy a szakemberek tudják a csodaszert, de biztos vagyok abban, hogy rá tudnak mutatni arra, hol vannak azok a kitörési pontok, amelyek ebben a nehéz helyzetben kiutat jelenthetnek a gazdálkodók számára” – fogalmazott. Kissné Gyarmati Ágnes azt is elmondta, a Magyarok Kenyere program keretében a Farmer-Expón ismét megtartják az új kenyér ünnepét, a különböző egyházak képviselői fogják megáldani, illetve megszentelni Hajdú-Bihar megye kenyerét.

Polgár Tóth Tamás

Az agrárminiszter készül

A Farmer-Expó megnyitóján a tavalyi évhez hasonlóan ismét részt vesz és beszédet mond Nagy István agrárminiszter. Megkérdeztük a szervezőket, hogy a történelmi aszályra és az aszály veszélyhelyzeti operatív törzs néhány nappal ezelőtti létrehozására tekintettel számítanak-e valamilyen bejelentésre a minisztertől.
„Miniszter úr minden évben készül valamire” – fogalmazott Vaszkó László, hozzátéve, hogy Nagy István minden alkalommal alaposan készül a Farmer-Expón elmondott beszédére, ezért most is vár tőle valamilyen egyedi megszólalást.

Galéria: Nagy István beszél a tavalyi Farmer-Expón (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

A sajtó megjelent képviselőinek a szervezők kiosztották a Farmer-Expó programfüzetét is, ebből látható, hogy Vaszkó László szavainak megfelelően idén a tematikában kiemelt szerepet kap az aszály, az infláció és a háború agráriumra gyakorolt hatása, valamint a válságból való kiútkeresés. Augusztus 18-án 10 órától párhuzamosan tartanak ezekben a témákban növénytermesztési kerekasztal-beszélgetést, valamint zöldség-gyümölcs kertészeti konferenciát, amelyeken az előadók között szerepelnek többek között az Agrárminisztérium képviselői és a tudományos élet szereplői is.

A négy napig tartó rendezvényre 2500 forintba kerül egy belépőjegy, amelyet idén először online is megvásárolhatnak az érdeklődők.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.