Szenzációs őrület, hogy ez mekkora giga!

Eksztatikus ájultságig fokozták némelyek a lelkesedést a kínai akkugyár tervezett debreceni megépítéséről szóló és még a legkevésbé sem végleges bejelentés kapcsán.

Bár már két hónappal ezelőtt is kész tényként kezelte az iparági kommunikáció, ma mégis nagy hírverés követte a bejelentést, hogy Debrecent éppen most fejlesztik akkumulátorgyártó nagyhatalommá a kínaiak.

A honi média legnagyobb szereplői is valójában csak az állami hírügynökség tudósítását ismertették, a címét színezték-fokozták, de kérdéseik még nem voltak, megszólaló szakértőik sem.

MTI: Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét mintegy 3 ezer milliárd forint értékben - nyilatkozta a közmédiának Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára pénteken.
Az államtitkár elmondta, hogy pénteken egy több mint két éves tárgyalássorozat zárult le, aminek eredményeként 221 hektáros területen épül majd fel a CATL létesítménye, ezzel létrehozva mintegy 9 ezer új munkahelyet Magyarországon.
Hozzátette, hogy a kínai cég részvényesi tanácsának jóváhagyását követően hozzák nyilvánosságra a beruházás további részleteit. (…)
A Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) közleményben olvasható, hogy 7,34 milliárd eurót fektet be egy 100 gigawattóra (GWh) kapacitású akkumulátorgyár építésébe Debrecenben. Ez lesz a második európai akkumulátorgyára a németországi üzem után. A részvényesi közgyűlés jóváhagyásától függően az első gyártóüzem építése még az idén megkezdődhet.
A debreceni Déli Ipari Parkban megvalósuló projekt európai autógyártóknak szállít majd akkumulátorcellákat és modulokat.

Adódó kérdések például:

- Ekkora hatalmas beruházást miért nem Szijjártó Péter miniszter jelentett be, aki ennél sokkalta kisebb jelentőségű ügyben is magának tartja meg a jóhír ismertetésének jogát?

- Miért nem számol be erről a példátlan és történelmi gigaberuházás lehetőségéről a kormány, a minisztérium hivatalos kommunikációja, honlapja?

- Az elképzelések szerint honnan lesz 9 ezer munkás csak ebbe az egyetlen debreceni gyárba?

- Az akkumulátorok és különböző alkatrészeik gyártása állítólag igen környezetszennyező, veszélyes, sok víz felhasználásával járó folyamat, de ezt nem említik a lelkes cikkek.

A Debreciner munkatársai a továbbiakban igyekeznek minél több kérdésre hiteles és pontos választ találni.

Válogatás a magyar sajtó mai cikkcímeiből:

Hivatalos: minden idők legnagyobb magyarországi beruházása érkezik Debrecenbe, 9 ezer új munkahely – Dehir

Minden idők legnagyobb beruházása Debrecenben! – Cívishír

Szenzációs bejelentés! Debrecenben a CATL: megállapodtak Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházásáról – Haon

Megvalósul Orbán egyik álma: ekkora beruházás még nem volt Magyarországon – 24.hu

Háromezer milliárd forintból épül kínai akkumulátorgyár Debrecenben – 444

Gigaberuházás keretében épít akkugyárat Debrecenben a CATL – Autopro

Gigantikus autóipari beruházás indul Magyarországon: 9 ezer új munkahelyet teremt – Blikk

Minden idők legnagyobb beruházása hazánkban: őrület, mekkora gyár épül Debrecenben – Hello Vidék

Megvalósulhat Orbán 3 ezer milliárd forintos vágya – Klubrádió

Ilyen még nem volt: háromezer milliárd forintos kínai beruházás Debrecenben – Magyar Nemzet

Történelmi beruházást jelentettek be Debrecenben – Menedzsment Fórum

Gigamulti érkezik Magyarországra: örülhetnek az itt élő dolgozók, biztos lesz munka dögivel – Pénzcentrum

Akkora beruházás jön Magyarországra, hogy a többi fejlesztés valósággal eltörpül mellette – Portfolió

Debrecenben épül fel a világ legnagyobb akkumulátorgyártó cégének második európai üzeme – Telex

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.