Aggodalmát fejezte ki a DK a Debrecenbe települő CATL-akkumulátorgyárral kapcsolatban

Szerintük a gyárnak komoly környezeti és egészségügyi kockázatai vannak, várhatóan a dolgozókat sem a térségből toborozzák, de a legnagyobb problémának azt tartják, hogy a döntéshozók nem kérték ki a lakosság véleményét. Helyi népszavazás kezdeményezésében azonban egyelőre nem gondolkoznak.
Polgár Tóth Tamás

Sajtótájékoztatót tartott augusztus 16-án a Demokratikus Koalíció Debrecenben a napokban bejelentett, számos tisztázatlan kérdést felvető kínai akkumulátorgyárral kapcsolatban, amelyet a városban terveznek létrehozni, és amelyet Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházásaként harangoztak be.

Vaszkó Imre, a párt egyik debreceni önkormányzati képviselője elmondta, semmilyen érdek nem írhatja felül a környezetünk megóvását. „Aggodalmunkat fejezzük ki az ivóvizünk szennyezése miatt, hiszen egy ilyen gyárnak több mint ezer köbméter vízfogyasztása van óránként” – fogalmazott a politikus. Vaszkó szerint máris látni lehet, hogy az itt foglalkoztatandó 9 ezer dolgozót a térségből nem fogják tudni felvenni, utaztatni kell majd az alkalmazottakat, továbbá a sok új munkavállaló megjelenése növelni fogja az amúgy is magas ingatlan- és albérletárakat.

Vaszkó Imre és Varga Zoltán
Polgár Tóth Tamás

Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy a CATL akkumulátorgyára háromszor nagyobb lesz, mint az USA-ban egy sivatagban felépített Tesla-gyár, a GigaFactory és nagyságrendekkel nagyobb, mint a gödi Samsung-gyár. „Egyáltalán tisztában vannak azzal, hogy mit szabadíthatnak rá a városra?” – irányozta kérdését Debrecen fideszes városvezetői és országgyűlési képviselői felé. A gyár vízigényével kapcsolatban Varga megjegyezte, a kiemelt ivóvíz nagyrésze veszélyes, mérgező szennyvízzé fog válni.
A politikus szerint a gyár negatív következményeivel önmagában nem lenne baj, ha a debreceniek közösen döntenének úgy, hogy vállalják ezeket. Kijelentette, Debrecen vezetése és a fideszes országgyűlési képviselők történelmi bűnt követnek el, ha nem kezdik el az azonnali, őszinte kommunikációt a város lakóival és a szakemberekkel. „Tudjuk azt, hogy magzatkárosító az akkumulátorgyártás szennyvize, a szállópor-koncentráció borzasztóan magas, és a felhasznált, ide szállított vegyi anyagok hihetetlenül rákkeltők” – magyarázta a képviselő.

Konferenciát szerveznének, de egyelőre nem tudni, kezdeményeznek-e népszavazást is

Megkérdeztük Varga Zoltánt, hogy tervezi-e a DK egy helyi népszavazás kezdeményezését az ügyben. A politikus azt mondta, a Fidesz ellehetetlenítette a népszavazás intézményét. Azt ígérte, a DK mindent megtesz azért, hogy tisztán lássunk az ügyben, szakembereket fognak megkérdezni, valószínűleg konferenciát is szerveznek, kikérik a beruházás minden dokumentumát, köztük a hatástanulmányokat is, azt azonban egyelőre nem tudta megmondani, hogy kezdeményeznek-e népszavazást.

Egy másik újságírói kérdésre Varga Zoltán kijelentette: ha a beruházás bármelyik szakaszában kiderül, hogy a lakosság nem akarja a megvalósulást, akkor azt le kell állítani.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a párt kikérte-e a korábban Debrecenben élő, magas szintű kínai kapcsolatokkal rendelkező Oláh Lajos DK-s országgyűlési képviselő véleményét az akkumulátorgyárról, de Varga Zoltán azt válaszolta, nem az a lényeg, hogy ez egy kínai projekt, hanem az, hogy az ország és a város vezetői hibásan állnak hozzá a gyár telepítéséhez.

Kapcsolódó írások:

- Sürgősségi megvitatást kért a Debrecenben felépítendő kínai gigagyár ügyében az MSZP-s képviselő

- Szenzációs őrület, hogy ez mekkora giga!

- Hiányzó tájékoztatás, zajszennyezés, kevés munkahely a helyieknek – Ezekről számoltak be a gödi akkumulátorgyár mellett élők

- Az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházása a Debrecenben épülő dél-koreai katódgyár, de sok még a tisztázatlan kérdés

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.