Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a kínaiak debreceni akkumulátorgyáráról

A párt álláspontja szerint a kormány politikája sebezhetővé teszi a magyar gazdaságot. Kérdéses, hogy a Civaqua-programmal a döntéshozók Debrecen környékének vízháztartását akarják rendbe hozni, vagy valójában az akkumulátorgyártáshoz használnák fel a Tisza vizét. Egy debreceni népszavazáshoz a januári adatok alapján több mint 34 ezer érvényes aláírásra van szükség.

Sajtótájékoztatót tartott augusztus 16-án kora délután az LMP Debrecenben, a Kossuth téren a CATL akkumulátorgyárával kapcsolatban, amelyet a kormány múlt pénteki bejelentése alapján a városban terveznek létrehozni az eddigi legnagyobb magyarországi beruházásként.

Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője elmondta, pártja nem ért egyet azzal, hogy a kormány a multikat támogatja a kis- és közepes vállalkozásokkal szemben, továbbá kockázatosnak tartják az autó- és akkumulátorgyártásra történő erőteljes fókuszálást, szerintük ugyanis ez sebezhetővé teszi a gazdaságot, valamint a beruházások általában értékes termőföldek lebetonozásával, a civilek bevonása nélkül valósulnak meg.

Bakos Bernadett és Murguly Mátyás
Polgár Tóth Tamás

Murguly Mátyás, az LMP debreceni politikusa arról beszélt, hogy a kormány folyamatosan érzelmileg zsarolja az embereket azzal, hogy mindenféle munkahelyteremtés jó, miközben egyes beruházások elvehetik az emberek jövőjét. A politikus hangsúlyozta, a CATL-gyár működéséhez szükséges óránként ezer köbméter víz 400 ezer háztartás óránkénti vízfogyasztásával egyenértékű, tehát két debrecennyi vizet használ el a gyár. Murguly elmondta, évek óta aszály van, a Nagyerdő évtizedek óta kiszáradóban, a Civaqua-programot pedig elvileg ennek az ellensúlyozására hozták létre. A politikus szerint ugyanakkor jelenleg nem tudni, valóban erre használják-e majd a Civaqua által Debrecenbe vezetett vizet, nem pedig a gyár szükségleteinek a kielégítésére.

„Ez még egy szög Debrecen hőkoporsójába” – fogalmazott Murguly azzal kapcsolatban, hogy egy újabb nagy felület lebetonozása növeli a városi hőszigethatást, tehát azt a jelenséget, amely során elsősorban a szélcsendes időben esténként kevésbé tud lehűlni a napközben felforrósodott városi környezet. A politikus szerint a további betonozások fel fogják borítani Debreceni hőháztartását.

Polgár Tóth Tamás

Helyi népszavazás jöhet Debrecenben

A Debreciner kérdésére Murguly Mátyás elmondta, a párt helyi népszavazást kezdeményezne a CATL-gyárról, hozzátéve, hogy ehhez szükség van egy megfelelő kérdés kidolgozására, amelyet átenged az erről döntő testület.

Megfelelő részvétel esetén mindig kötelező érvényű

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kisokosában olvasható információk szerint a helyi népszavazás megfelelő részvétel esetén mindig kötelező érvényű. A kérdés benyújtása után az illetékes választási iroda dönt a kérdés hitelesítéséről. Ha ez megtörténik, átadja az aláírásgyűjtő ívet a szervezőnek, aki megkezdheti az aláírásgyűjtést. Az erre szolgáló határidő leteltével a szervező leadja az íveket a választási irodának, ahol ellenőrzik az aláírásokat, majd elégséges számú aláírás esetén az önkormányzat képviselő-testülete köteles elrendelni a helyi népszavazást, valamint kitűzni annak időpontját.

A helyi népszavazás akkor érvényes, ha a választópolgárok több mint a fele érvényesen szavazott.

Debrecen önkormányzatának szervezeti és működési szabályzata (SZMSZ) szerint a választópolgárok legalább 20 százalékának az aláírására van szükség egy helyi népszavazás kiírásához. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Debrecenben január elsején 171 095-en voltak jogosultak részt venni egy helyi népszavazáson. Ez azt jelenti, hogy – legalábbis a januári szám alapján – egy referendum kiírásához legalább 34 219 érvényes aláírásra van szükség Debrecenben.

Mivel ma az LMP-t megelőzően már a DK is tartott egy sajtótájékoztatót az üggyel kapcsolatban, hasonló aggályokat felvetve, továbbá Madarasi István, az MSZP helyi önkormányzati képviselője levelet írt a gyár miatt Papp László (Fidesz) polgármesternek, megkérdeztük az LMP politikusait, hogy létezik-e helyben párbeszéd az ellenzéki pártok között. Murguly erre azt válaszolta, büszke arra, hogy más pártok is elkezdték átvenni az irányelveiket, és átgondolják, az erőltetett urbanizáció mennyire tönkre tudja tenni az életünket.

Kapcsolódó írások:

- Aggodalmát fejezte ki a DK a Debrecenbe települő CATL-akkumulátorgyárral kapcsolatban

- Sürgősségi megvitatást kért a Debrecenben felépítendő kínai gigagyár ügyében az MSZP-s képviselő

- Szenzációs őrület, hogy ez mekkora giga!

- Hiányzó tájékoztatás, zajszennyezés, kevés munkahely a helyieknek – Ezekről számoltak be a gödi akkumulátorgyár mellett élők

- Az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházása a Debrecenben épülő dél-koreai katódgyár, de sok még a tisztázatlan kérdés

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.