Még egy kínai akkumulátorgyár épül Debrecenben? - hvg

Nagy lehet az akkumulátorgyártó-sűrűség a BMW magyarországi gyára környékén néhány éven belül, ugyanis pár nappal világ legnagyobb akkugyártója, a CATL beruházásának bejelentése után, egy másik kínai szereplő is feltűnt a színen.

A Reuters exkluzív forrásai szerint 2025-től a kínai Eve Energy akkumulátorcella-gyártó lenne a BMW Debrecenben készülő elektromos autóinak fő beszállítója – írja a hvg.hu.

hvg.hu

Az Eve Energy a BMW járműgyár közvetlen szomszédságában építené fel üzemét, ami a BMW-n kívül máshova is szállítana Európába. A hírügynökség szerint a szerződéseket már aláírták, de sem az Eve Energy, sem a BMW szóvivője nem kommentálta az információt. A bajor prémium márka szóvivője jelezte, hogy a cég szeptember elején készül „akkumulátorokkal kapcsolatos bejelentéseket” tenni.

A BMW versenytársa, a Mercedes-Benz azonnal bejelentette a debreceni beruházás kapcsán, hogy a stuttgarti cég lesz a CATL új magyarországi gyárának a fő megrendelője. Ekkor még szó sem volt az EVE Energy celláiról, de a Reuters jelentése sem zárja ki, hogy a BMW-nek a CATL-gyárból is szállíthatnák majd, amely indulása hivatalosan öt év múlva esedékes, míg a debreceni BMW-gyár a hírek szerint már 2025-ben elkezdene termelni.

Az Eve Energy mindenesetre már március végén nem kötelező erejű szándéknyilatkozatot írt alá a helyi önkormányzattal a debreceni Déli Gazdasági Övezetben 45 hektár megszerzéséről, amelyről be is számolt a kínai média. A rendelkezésre álló információk ismeretében, hogy végül, melyik cég lesz a fő beszállítója a debreceni BMW-nek az valószínűleg csak a BMW szeptember eleji bejelentéséből derül ki.

További részletek a hvg.hu cikkében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.