17 év után végre átadták a Csokonai Fórum névre keresztelt Latinovits Színházat Debrecenben

Papp László polgármester szerint a színház egymásra épülő korszakok eredménye. Novák Katalin köztársasági elnök azt hangsúlyozta, hogy a kultúrára éppen a legnehezebb időkben van a legnagyobb szükség.
facebook.com/novak.katalin.official

17 évvel a projekt kezdete után, 2022. augusztus 23-án 18 órakor végre átadták Debrecen – és vélhetően Magyarország – történetének egyik legtovább húzódó beruházását a Fórum bevásárlóközpont épületében, a Latinovits Színházat, amelyet időközben Csokonai Fórum névre kereszteltek.
Habár az eseményt élőben közvetítő önkormányzati médiában aznap előzetesen közzétett programban még szerepelt, végül az ünnepség nyilvánosan megtekinthető részében nem mondott beszédet Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, akinek a polgármestersége alatt indult az építkezés, színpadra állt ugyanakkor Papp László (Fidesz) jelenlegi polgármester mellett Novák Katalin köztársasági elnök is.

facebook.com/novak.katalin.official

Nem említette a beruházást finanszírozó Európai Uniót Debrecen polgármestere

A Csokonai Fórum református, római katolikus és görögkatolikus egyházi vezetők által történő megáldása után Papp László arról beszélt, hogy a megnyitó egy történelmi pillanat, vidéken ugyanis legutóbb több mint 44 éve adtak át utoljára színházat, a budapesti Nemzeti Színházat két évtizede, Debrecenben pedig legutóbb 157 éve volt ilyen esemény. (A Csokonai Színház épülete öt év alatt készült el a 19. században!)

Megjegyzendő, hogy a Csokonai Fórum sem önálló színház, hanem a Csokonai Színház irányítása alá tartozik. A Nyugat.hu cikke pedig arra hívja fel a figyelmet a debreceni esemény kapcsán, hogy Szombathelyen 11 évvel ezelőtt avattak színházat.
A Szabad Pécs írása a debreceni fals kijelentésekre hivatkozva arra emlékeztet, hogy „a jelenleg is működő pécsi alternatív színház, a Pécsi Harmadik Színház 1986 óta működik, azaz kevesebb, mint negyvennégy éve volt az első előadás a Vincze János által vezetett teátrumban”.

facebook.com/drpappl

A polgármester a hosszas ígérgetéssel és többszöri csúszásokkal terhelt 17 éves folyamat végén átadott színházat „egymásra épülő korszakok eredményének” nevezte. Kiemelte Kósa Lajos és az akkori közgyűlés, a jelenlegi városvezetés, Pajna Zoltán (Fidesz) Hajdú-Bihar megyei közgyűlési elnök és a közgyűlés, az országgyűlési képviselők és a kormány, valamint a romániai Bihar megye tanácsa és egykori elnöke, Pásztor Sándor szerepét. Feltűnő volt, hogy egy szóval sem említette a projekt költségeinek nagyrészét finanszírozó Európai Uniót.

Papp László hangsúlyozta, a Csokonai Fórumot modern regionális színháznak szánják, amely a várakozásaik szerint határokon átnyúló szellemi műhellyé fog válni.

Latinovits-dosszié

Az új játszóhely igaz története megismerhető Lovas Dórának a Debrecinerben megjelent díjnyertes cikksorozatából.

debreciner.hu/NT

A kultúra képes enyhíteni a fájdalmat

Novák Katalin köztársasági elnök egy Cicero-szöveg alapján keletkezett mondás, a „fegyverek közt hallgatnak a múzsák” kapcsán feltette a kérdést, valóban így van-e ez háború, járvány és gazdasági válság idején is. A politikus szerint a kultúrának nem állhat útjába ezek közül egyik sem. Mint mondta, a kultúra él és életet ad, nem luxus, hanem elemi szükséglet.

facebook.com/KosaLajos

A köztársasági elnök szerint a mondás egy figyelmeztetés: ha hagyjuk, akkor elhallgatnak a múzsák, miközben éppen a legnehezebb időkben lenne a legnagyobb szükség rájuk. „Hiszen éppen a kultúra képes enyhíteni a fájdalmat, oldani a félelmet, segíteni a megbékélést” – fogalmazott.

Novák Katalin elárulta, Debrecenbe érkezve ellátogatott a Kenézy Kórház hospice osztályára, ahol az életük végén járó gyógyíthatatlan betegek is vágynak a kultúrára. „Ez a mai nap arról szól, hogy a múzsák ne hallgassanak” – mondta a köztársasági elnök, hozzátéve, szerinte Magyarországon figyelem és erőforrás is jut a kultúrára.
facebook.com/drszelesdiana

A politikus arról is értekezett, hogy szerinte a magyarok azt szeretik: ha valami szól, akkor szóljon nagyot, ezért lőtt a magyar férfi futballválogatott egy negyedik gólt Wolverhamptonban az angoloknak, és ezért zajlott az elmúlt években párhuzamosan a Csokonai Fórum építése és a Csokonai Színház felújítása.

A beszédeket követően megtartották Szabó Magda Für Elise című darabjának díszelőadását Ráckevei Anna rendezésében.

facebook.com/drpappl
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.