„Az lesz a vége, hogy Debrecen élhetetlen szellemvárossá válik” – Sajtótájékoztatót tartott az LMP az akkumulátorgyárról

Schmuck Erzsébet szerint nem szabad kiszolgáltatni az országot egy ilyen környezetszennyező iparágnak. Jármi Péter elmondta, a párt jogászai több helyi népszavazási kérdésen is dolgoznak, az ügyet a vízfelhasználáson keresztül fognák meg. A népszavazási kérdésük átengedéséig petíción gyűjtik az aláírásokat.

Sajtótájékoztatót tartott augusztus 24-én délelőtt az LMP Debrecenben, a Csapó utcán a napokban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősített kínai akkumulátorgyárral kapcsolatban. A CATL üzemét az eddigi legnagyobb magyarországi beruházásként a város déli gazdasági övezetében valósítanák meg.

Jármi Péter és Schmuck Erzsébet
Polgár Tóth Tamás

Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke arról beszélt, hogy miközben egyre nagyobb problémákat okoz az orosz kőolajtól és földgáztól való függés, az elmúlt évek fejleményei alapján az akkumulátorgyáraktól való függés is kezd kialakulni. A korábbi parlamenti képviselő szerint a kormánnyal ellentétben nem büszkélkedni kell azzal, hogy akkumulátorgyártó nagyhatalom leszünk, hanem szégyenkezni kellene emiatt.
Az LMP álláspontja szerint ezt az iparágat csak mértékkel lehetne Magyarországon fejleszteni, ugyanis az ilyen gyárak veszélyes üzemeknek számítanak, továbbá nagy a karbonlábnyomuk is. A politikus megjegyezte továbbá, hogy a gyártáshoz lítiumra van szükség, amelynek a bányászata szennyezi a környezetet. „Az akkumulátorgyártással le kellene állni, nem lehet tovább menni ezen az úton” – fogalmazott.

Schmuck Erzsébet elmondta, az LMP elfogadhatatlannak tartja a CATL-gyár létrehozását. Kifogásolják, hogy az ügyben senki sem konzultált a lakossággal, valamint hogy a gyárnak hatalmas a vízigénye. „A klímaváltozás rettentően gyorsul, bölcsen kellene előrelátni, és nem lehet az országot egy ilyen környezetszennyező iparágnak teljesen kiszolgáltatni” – magyarázta a volt képviselő.

A Tisza vize is kevés lehet

Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke a sajtó megjelent képviselőinek elmondta, a város környéki zöldfelületekre szükség van a jövőbeli élelmezési válságok elkerüléséhez. Úgy látja továbbá, a Tisza vízszintjének az aszály miatti csökkenése kérdésessé teszi, hogy hosszútávon tartható lesz-e a Civaqua-programmal Debrecennek és térségének vízhez juttatása. Az LMP megyei elnöke szerint előfordulhat, hogy mire a gyár eléri a teljes kapacitását, a vízhozam lecsökken annyira, hogy a Keleti-főcsatornán keresztül nem lehet majd elegendő vizet hozni a városba. Úgy látja, a Civaquával Debrecenbe hozott vizet a lakosságnak és a mezőgazdaságnak kell adni, valamint a környezetünket kell vele rekultiválni. „Rengeteg vizes élőhelyünk szűnt meg, s ez hosszútávon a város élhetőségét veszélyezteti” – magyarázta.

Polgár Tóth Tamás

Az LMP megyei elnöke emlékeztetett, egy kormányhivatali dokumentum alapján a debreceni déli gazdasági övezetbe nem javallott víztisztító rendszereket építeni. A politikus szerint egy ilyen akkumulátorgyárnak mindenképpen saját víztisztító berendezésre lesz szüksége. Azt is megjegyezte, a bejelentett 9 ezer új munkahely nem ennyi új lakost jelent Debrecennek, hanem ennek akár a többszörösét is, ha a családtagokat is beleszámítjuk. Ez pedig jelentős terhelést eredményez majd a városnak. „Az lesz a vége, hogy a debreceniek fognak innen elköltözni, a város élhetetlen, alvó szellemvárossá válik, ha hosszútávon ezt a koncepciót folytatjuk” – figyelmeztetett.

A vízfelhasználáson keresztül fognák meg a beruházást

A párt által korábban bejelentett helyi népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta, több kérdés beadását is fontolgatják, a jogászaik jelenleg dolgoznak ezeken. Annyit elárult, hogy a vízfelhasználáson keresztül ragadnák meg a problémát. „Ha nem tudjuk megakadályozni ezt a beruházást, akkor Debrecen hosszútávon sivatagos környezetté fog válni. Lehetnek szép gyáraink, de emberek nem fognak itt élni, akik dolgozhatnának benne” – mondta.

Polgár Tóth Tamás

A Debreciner kérdésére Jármi Péter elmondta, a népszavazással kapcsolatban hivatalosan még nem vették fel a kapcsolatot más pártokkal és civil szervezetekkel, ezt a kérdések beadását követően teszik meg, ugyanakkor informális beszélgetéseket már folytattak ebben az ügyben.

A politikus azt is elmondta, elindítottak egy petíciót, hogy aki a népszavazási aláírásgyűjtés kezdetéig szeretné kinyilvánítani a véleményét, az ezen keresztül megtehesse. Tervezik továbbá lakossági fórumok összehívását, és figyelemfelkeltő, szemléletformáló rendezvényeket is tartanának.

A párt petícióját ide kattintva lehet elérni.

Kapcsolódó írások:

- Még egy kínai akkumulátorgyár épül Debrecenben?

- Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a kínaiak debreceni akkumulátorgyáráról

- Aggodalmát fejezte ki a DK a Debrecenbe települő CATL-akkumulátorgyárral kapcsolatban

- Sürgősségi megvitatást kért a Debrecenben felépítendő kínai gigagyár ügyében az MSZP-s képviselő

- Szenzációs őrület, hogy ez mekkora giga!

- Hiányzó tájékoztatás, zajszennyezés, kevés munkahely a helyieknek – Ezekről számoltak be a gödi akkumulátorgyár mellett élők

- Az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházása a Debrecenben épülő dél-koreai katódgyár, de sok még a tisztázatlan kérdés

- Elvileg lehet helyi népszavazást tartani a kiemelt beruházássá minősített debreceni akkumulátorgyárról

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.