„A szabadságunkat nem fogjuk feladni” – Ukrajna függetlenségének kikiáltását ünneplik

Netreba Vitalij, a debreceni ukrán nemzetiségi önkormányzat elnöke a Debrecinernek elmondta, az általuk szervezett eseményen részt vevők döntő többsége menekült, többeknek a férje most is a fronton harcol, de van, aki már elvesztette közeli hozzátartozóit. Az ukrán himnusz éneklése közben a könnyeikkel küzdöttek.
Netreba Vitalij
Polgár Tóth Tamás

Augusztus 24-én van Ukrajna függetlenségének napja, 1991-ben ugyanis ezen a napon kiáltották ki az ország függetlenségét a Szovjetuniótól. A nemzeti ünnep alkalmából egy debreceni belvárosi kávézóba szervezett összejövetelt a helyi ukrán nemzetiségi önkormányzat, amelyre minket is meghívtak.

Az esemény elején Netreba Vitalij, a debreceni nemzetiségi önkormányzat elnöke mondott rövid beszédet ukránul, majd egy perc néma csenddel adóztak azokért az áldozatokért, akik Oroszország Ukrajna ellen indított háborújában veszítették az életüket. Ezt követően közösen – többen a könnyeikkel küszködve – elénekelték az ukrán himnuszt.

182 napja tart Oroszország háborúja Ukrajna ellen

Netreba Vitalij a Debreciner érdeklődésére elmondta, az elsősorban nőkből álló vendégek körülbelül 80 százaléka menekültként tartózkodik Debrecenben, egyeseknek jelenleg is a fronton harcol a férjük, de olyan személy is részt vett az eseményen, akinek már haltak meg közeli hozzátartozói a háborúban. „Az ilyen összejövetelekkel, ünnepségekkel próbálunk némi vigaszt nyújtani, egy kis lelki békét erre a pár órára” – magyarázta Netreba Vitalij.

A nemzetiségi önkormányzat elnöke nehezen találta a szavakat, azért, mert mint mondta, már 182 napja tart Oroszország háborúja, amit azért indított, hogy az ukrán nemzetet eltörölje a Föld színéről. A Netreba Vitalij a megjelenteknek arról beszélt, hogy a háború minden pusztítása mellett összehozta és összetartozóvá tette az ukrán nemzetet, függetlenül attól, hogy annak tagjai a világ melyik pontján élnek. A több millió menekült mellett már korábban is voltak népes ukrán közösségek a világ számos országában. „Ezeknek az embereknek a 95 százaléka eltökélt abban, hogy minden létező eszközzel segítse az anyaországát” – mondta a nemzetiségi önkormányzat elnöke, hangsúlyozva, hogy nemcsak katonaként lehet segíteni Ukrajnának, hanem külföldről küldött segélyekkel is, továbbá az ukrán nemzet bemutatásával az adott országokban. Netreba Vitalij szerint ugyanis a többségi társadalom sok helyen téves képet alkotott az ukránokról. „A mi dolgunk, hogy másképpen mutassuk be a nemzetünket” – fogalmazott.

Polgár Tóth Tamás

Ma mindenhol felvonulnak és a himnuszukat éneklik az ukránok

Netreba elmondta, Ukrajnában hónapok óta minden nap reggel 9 órakor egy perc néma csenddel emlékeznek az elhunytakra. Nemcsak katonákra, hanem a rengeteg civil áldozatra, köztük nagyon sok gyermekre. A nemzetiségi önkormányzat elnöke kifejtette, ma a legtöbb országban, ahol nagy ukrán közösségek élnek, felvonulásokat tartanak, az ukrán himnuszt éneklik, így mutatják meg, hogy összetartanak, megvan bennük a küzdeni akarás. „A függetlenségünket és szabadságunkat nem fogjuk feladni” – mondta.

Az orosz agresszió fél évvel ezelőtti kezdete után két héttel a Debreciner Podcast vendége volt Netreba Vitalij. A vele készült beszélgetés itt hallgatható meg:

Kapcsolódó írások, videók, galériák:

- Énekelték az ukrán himnuszt, miközben a debreceni önkormányzati cég lemosta a padkára festett ukrán nemzeti színeket

- A járdaszegély kifestésével tiltakozott a Kutyapárt a debreceni orosz főkonzulátus előtt

- Határ-eset – Háború, Lónya, menekültek

- Polgáron is demonstráltak az ukrajnai orosz agresszió ellen

- „Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek!” és „Ruszkik haza!” skandálással tüntettek a Debreceni Egyetem főépülete előtt

- Összenőttek a gyűlöletek, beértek pártjaink igyekezetei

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.