Élni akarunk! - Debreceniek is részesei voltak III. Globális Klímasztrájknak

A klímatüntetés nem gyűlölködést, csak figyelemfelkeltést hozott Debrecen életébe. VIDEÓ és GALÉRIA.

Gyerekek biciklivel, felnőttek gyalog, politikai szervezetek (a tudósító a Momentum, az LMP, a Jobbik, a Szolidaritás és a Párbeszéd embereit látta a sorokban) tagjai, hétköznapi hölgyek és urak, ifjak és kevésbé ifjak rendőri felvezetéssel, megafonos hangolással sétáltak a debreceni Régi Városházától a Békás-tóig szeptember 27-én délután. Változásokat sürgető követeléseiket hangoztatták a résztvevők, amelyeket a debreceni városvezetésnek és általában véve Magyarország vezetőinek is céloztak.

Galéria: III. Globális Klímasztrájk - Debrecen, 2019. szeptember 27.
Koppányi Szabolcs

Az út során többen véleményt nyilvánítottak a menettel kapcsolatban. Autóból ki-be szólogató is volt, de többnyire a szimpátiáját fejezte ki minden odakiáltó: „csak így tovább!” s hasonlók. Az autósok általában türelemmel fogadták a vonulás okozta torlódást, ahogy a villamosok is óvatosan zörögtek el a klímatüntetés résztvevői mellett. Érdeklődők lesték, vajon mi történik.

Kiss Péter, a Fridays For Future mozgalom aktivistája, aki a megafonnal való kommunikáció eredeti formáját mutatta be, vagyis hangosan előmondta a szlogeneket a vonulás folyamán, illetve beszédet intézett a résztvevőkhöz a városháza előtt és a Nagyerdőn is, a Debreciner kérdésére is válaszolt. Mégis miről szól ez a menet?

„A klímahéthez kapcsolódva vannak globális és adott helyre vonatkozó követeléseink. Erre hívjuk fel a figyelmet. Itt a debreceni önkormányzatot szeretnénk arra rávenni, hogy 2030-ig a karbonsemlegességet érje el ebben a városban.” „Ugyancsak nagyjából eddig az időpontig legyen feladat a modern, európai szintű hulladékgazdálkodás megteremtése Debrecenben, mint például Svájcban, Lausanne-ban, ahol 50 méterenként kuka van, a szelektív gyűjtés működőképes, és az úgynevezett circular economy, vagyis a körkörös, az újra hasznosításon alapuló gazdaság szintén működik. Magyarországon még egyelőre ennek a lineáris változata van meg többnyire. Általános követelésünk pedig, hogy Magyarország is csatlakozzon azokhoz az országokhoz, amelyek klíma veszélyhelyzetet hirdetnek ki.”

Koppányi Szabolcs

Kiss Péter hozzátette, hogy a szeptember 20-27-i klímahét részeként Budapesten mintegy 5 ezer ember tüntetett, az volt a legnagyobb demonstráció Magyarországon, világszerte több ezer városban 4 millió körüli létszámmal vonultak az utcára az emberek. „Nem vagyunk hivatalos szakértők, de van hozzáértésünk, én magam is ezen a területen végeztem tanulmányaimat. Azt tudjuk azonban, hogy a politika nem hallgat a tudományos megállapítások összességére, s ez az egész problémakört generálja ebben a témában.”

Koppányi Szabolcs

Békési Éva aktivista a Békás-tónál Greta Thunberg, a mostanára világszerte ismertté vált svéd kamaszlány szavait tolmácsolta. A természet eredeti körforgásáról volt szó, majd az emberi beavatkozás hatásairól. Magyarországon fontos lenne csapadéktározók építésére, a folyószennyezés büntetése. Globálisan pedig a sarki jégtakaró olvadása a tengeráramlatok megváltozásának következményei kerültek szóba. (Részletek a videónkban.) „Elindult egy változás a világban, a fiatalok megelégelték, hogy kiszolgálói legyenek egy káros rendszernek. Tanulnak egymástól, hangot adnak véleményüknek. Élni akarunk!”

A klímatüntetések nem fejeződtek be ezzel, jövőre mindenképp, de lehet, hogy már idén decemberben is újra lesz hasonló megmozdulás Debrecenben is.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.