Itt van a slam, itt van újra… - Ahol arról beszélnek, amiről akarnak

Itt nincs tabu, kozmetikázás, eufémia, ami a szívükön, az a szájukon. Ismét hangjukat hallatták a fiatalságuk ellenére - vagy tán pont ezért - igen magvas gondolatokkal jelentkező slammerek a debreceni estében. GALÉRIA és VIDEÓ.
Galéria: DebreSlam Tabellanyitó - Debrecen, 2019. szeptember 27.
Koppányi Szabolcs

A debreceni slam poetry újabb szezonját nyitották meg (Harcosok Klubja - DebreSlam Tabellanyitó) pénteken a Conca Doróban, a Nyugati utca egyik vendéglátóhelyének udvarában. Válogatott társaság öntötte nyakon a nézőket szóvirágaival. Mi pedig bírtuk a gyűrődést, hiszen nem csupán falra hányt bor-sör volt ezekben a szövegelésekben, hanem olykor kőkemény vagy éppen humoros üzenetek. Szinte dallama volt az egész estnek.

A győztesek („A tehetséges és a másik”), akik formabontó módon párban lépnek fel, a Debrecinernek is nyilatkoztak, még a viadal közben. Motiváció, alkotási folyamat, hogyan találtak egymásra, miért érdekes a slammelés ezen formája: mind kiderül a rövid videóból.

Az idénynyitó viadal szabályai között szerepelt, hogy a dumások 10 előre meghatározott szót kellett beépítsenek a szövegükbe: szappan, apu, rákleves, káosz, tv, szabály/szabályok, klub, (vas)golyó, küzdelem, társadalom. Ezt ki így, ki úgy oldotta meg. Hallhattunk nagy odafigyelést igénylő produkciókat - vájt fülűek előnyben - és már az előadásmódot tekintve is lehengerlő ritmusú, a közönséget többször is tetszésnyilvánításra ragadtató, jókor, nagy „beszólásokat” tartalmazó slameket is. Politikai furaságok és egyfajta társadalomkritika is helyet kapott több esetben, elhangzottak öniróniába csomagolt nagy igazságok, esetenként durván odaszúrva a prűdségnek, a hazugságoknak, vagy csak szimplán emberi gyengeségeinket figurázták ki.

Koppányi Szabolcs

A zsűriben 3 slammer (Molnár Ákos Máté, Nagy Rudolf, aki a legfiatalabb tagja is a társaságnak, illetve Szabó-Thalmainer Dóra, aki Debrecen aktuális slam-bajnoka) és egy közönségzsűri ült (Mónika).

Az évadnyitó est díjazottjai: „A tehetséges és a másik"(Katscthaler Anna és Tóth Szabolcs) - 1. hely; Birinyi Dominika - 2. hely; Ungvári Ádám - 3. hely.

Voltak még úgynevezett open mic fellépők is, akik színesítették a műsort versenyen kívüli slammelésükkel.

Az évadnyitó bemelegítés tehát minden értelemben megtörtént pénteken este a Debrecenben fellépő slammerek számára. További képek és információk a DebreSlam oldalán.

Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.