Már több mint két éve folyamatosan készítették elő a CATL debreceni akkumulátorgyárát – Kósa Lajos szavai szerint

Papp László, Debrecen polgármestere kijelentette, hogy a jelenlegi információk alapján a gyár sem a környezet, sem a vízháztartás szempontjából nem jelent veszélyt a városra.
Polgár Tóth Tamás
Augusztus 25-én sajtótájékoztatót tartott Debrecen vezetése a Nagy Lajos király téren. Az eseményről készített beszámolónkat ide kattintva olvashatják. A megjelent politikusoktól a CATL nevű kínai óriásvállalatnak a városban létesítendő gyárával kapcsolatban is érdeklődtünk.

Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere a kérdésünkre közölte, még zajlanak az egyeztetések a céggel. Ha a kormány lezárja a tárgyalásokat a befektetővel, és részletesebb információkkal tudnak szolgálni, akkor az önkormányzat tájékoztatni fogja ezekről a lakosságot.
A polgármester hozzátette, augusztus 24-én este 3 és fél órán keresztül tárgyalt a helyi ellenzékkel, valamint a Fidesz frakcióvezetőjével. Az eseményen meghallgatták Gorján Ferencnek, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatójának előadását a város vízbázisáról és az azzal kapcsolatos lehetőségekről, a hallottakat a polgármester megnyugtatóként jellemzett. Papp László azt mondta, a tájékoztatás alapján „messze nem merítjük ki” a vízbázis adta lehetőségeket, bízik benne, hogy az ellenzéki képviselők is teljes képet kaptak a projektről, és ők is így gondolják ezt. A politikus azt is említette, a következő napokban a környezetvédelmi kérdésekre fognak fókuszálni.

Polgár Tóth Tamás

A Debreciner kérdésére Papp László elmondta, a jelenlegi információk alapján támogathatónak tartja a projektet, de arról is szólt, ha valamilyen új tény látna napvilágot a gyárral kapcsolatban, akkor „mindent meg kell fontolni, mindent meg kell vizsgálni”. „A jelenlegi információk alapján azt tudom mondani, hogy sem környezeti szempontból, sem a vízháztartás szempontjából nem jelent a városra veszélyt” – jelentette ki. A polgármester az érdeklődésünkre azt is leszögezte, hogy minden olyan információval rendelkeznek, amely alapján meg tudják ítélni a beruházást. Hangsúlyozta továbbá, hogy Németországban jelenleg tesztüzemben működik a CATL egy másik gyára, és ott is szigorú környezetvédelmi kritériumoknak kell megfelelnie a cégnek.

Két éve folyamatosan tárgyalnak?

„Több mint két éve folyik egy folyamatos, rendkívül intenzív munka a magyar kormány, az önkormányzat és a kínai befektető részéről, ami arra hivatott, hogy minden létező szempontot vizsgáljanak meg, és biztosítsák, hogy olyan döntést hoznak, ami hosszútávon is védhető” – egészítette ki Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő a polgármestert.
A politikus szerint rendkívül valószínűtlen, hogy bármilyen új körülmény merül fel a beruházással kapcsolatban. Papp Lászlóhoz hasonlóan ő is aláhúzta, hogy ez nem ismeretlen technológia, olyan országokban használják, ahol rendkívül szigorúak a környezetvédelmi előírások. Kósa szerint előre borítékolható volt, ahogyan az ellenzéki pártok reagáltak a gyárral kapcsolatos bejelentésre, szerinte ugyanis az ellenzék eddig minden debreceni fejlesztést ellenzett valamilyen szinten.

Polgár Tóth Tamás

A polgármester ehhez annyit fűzött hozzá – reagálva a DK másfél órával későbbre meghirdetett, a CATL-gyárral kapcsolatos sajtótájékoztatójának megtartására –, hogy Varga Zoltán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője számára egyetlen szakember szavai sem lesznek elfogadhatók, ha nem összeegyeztethetők az ő álláspontjával. Papp László hangsúlyozta, Gorján Ferenc vízműigazgató Magyarország egyik legjobb vizes szakembere, a város vízháztartásának legjobb ismerője.

Kapcsolódó írások:

- Nem tudja garantálni Debrecen biztonságos vízellátását a városvezetés – közölte a DK

- „Ha a folyók kiszáradnak, az akkumulátorgyárak sem fognak működni” – A környezetvédelmi aggályokról szólt Debrecen közgyűlése

- „Az lesz a vége, hogy Debrecen élhetetlen szellemvárossá válik” – Sajtótájékoztatót tartott az LMP az akkumulátorgyárról

- Elvileg lehet helyi népszavazást tartani a kiemelt beruházássá minősített debreceni akkumulátorgyárról

- Még egy kínai akkumulátorgyár épül Debrecenben?

- Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a kínaiak debreceni akkumulátorgyáráról

- Aggodalmát fejezte ki a DK a Debrecenbe települő CATL-akkumulátorgyárral kapcsolatban

- Sürgősségi megvitatást kért a Debrecenben felépítendő kínai gigagyár ügyében az MSZP-s képviselő

- Szenzációs őrület, hogy ez mekkora giga!

- Hiányzó tájékoztatás, zajszennyezés, kevés munkahely a helyieknek – Ezekről számoltak be a gödi akkumulátorgyár mellett élők

- Az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházása a Debrecenben épülő dél-koreai katódgyár, de sok még a tisztázatlan kérdés

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.