„Ha a kupiban lopnak a lányok, a Madám a hibás” – mondta Varga Zoltán, aki szerint lehetetlen ellenőrizni, hogy mit csinál Papp

Madarasi István elmondása szerint eddig azért nem kezdeményezték a debreceni polgármesternek túlhatalmat biztosító szervezeti és működési szabályzat módosítását, mert eddig Papp László nem élt vissza a lehetőséggel.

Sajtótájékoztatót tartott a debreceni DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás választási szövetség szeptember 30-án, a Miklós utca 53. szám alatti ingatlannál, ahol rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívására szólították fel Papp László polgármestert a város korrupciógyanús ingatlanügyei miatt.

Káposznyák István, Varga Zoltán és Madarasi István
Tóth Tamás

A polgármester megkerülheti a közgyűlést

Madarasi István (MSZP), az összefogás képviselőjelöltje felelevenítette, hogy 2018 márciusában a közgyűlés megszavazta a Miklós utcai ingatlan árverés útján történő értékesítését, egyben felhatalmazta a polgármestert az adás-vételi szerződés aláírására is. Madarasi elmondása szerint a közgyűlés jelenlegi SZMSZ-e alapján a polgármesternek joga van a 40 millió forint értéket meghaladó ingatlanok esetén a közgyűlés megkerülésével aláírni a szerződéseket, de ezidáig ilyen nem történt, ez volt az első eset, amikor az adás-vétel végül nem került napirendre sem a közgyűlésben, sem valamelyik bizottságban.

Üzletszerű panamázás zajlik Varga szerint

Varga Zoltán (DK) felháborítónak nevezte a Magyar Hang által feltárt ingatlanügyet, amely során Kováts Ákos, a Cívis Ház Zrt. vezetője áron alul jutott hozzá egy értékes debreceni telekhez. A polgármesterjelölt szerint összeférhetetlen, hogy miközben Kováts a városi ingatlanvagyon gyarapításáért kap havi közel 2 millió forintos fizetést, hivatali autót és titkárt, saját ingatlanfejlesztő céget gründol magának. „Úgy tűnik, hogy üzletszerűen folyik Debrecen vezetői és a város vagyonát kezelők közreműködésével a panamázás” – mondta Varga Zoltán.

Tóth Tamás

A Miklós utcai ingatlan kapcsán Varga Zoltán azt mondta, furcsa, hogy a polgármesternek nem tűnik fel, hogy a vevő ismét az a Kováts Ákos által vezetett DÉCO Apartman Kft., ami a másik debreceni önkormányzati ingatlant is megvásárolta. „Ennyire rossz lenne Papp László arcmemóriája?” – kérdezte Varga. „Ha tudott ezekről az ügyletekről, és ezek az ügyletek mégis létrejöhettek, akkor Debrecen polgármestere egy gazember. Abban az esetben, ha nem tudott róla, és a háta mögött csontonként széthordják a várost a saját kollégái, dolgozói, esetlegesen párttársai, akkor menthetetlenül lúzer” – mondta Varga, majd felszólította Papp Lászlót, hogy haladéktalanul hívjon össze képviselő-testületi ülést, ahol beszámol a kétes ingatlanügyekben betöltött szerepéről, valamint arról, hogy hány ingatlant játszott át az önkormányzati cégek vezetőihez, politikusokhoz köthető cégekhez.

Kutyafuttató is lehetne, ha nem tűnnének el a pénzek

Káposznyák István, a választási szövetségnek az érintett egyéni választókerületben induló képviselőjelöltje arról beszélt, hogy az ott lakók felháborodtak az ingatlanpanamás botrány miatt. Szerinte az elmúlt önkormányzati ciklusban több aggályos üzlet is történt a kerületben, a korrupció során eltűnt pénzekből pedig olyan projekteket is megvalósíthattak volna, mint a régóta tervezett kutyafuttató. A képviselőjelölt ígéretet tett arra, hogy megválasztásuk esetén nyilvánosságra hozzák a cégekkel kötött szerződéseket, az azokban található gazdasági szereplők neveivel, valamint egy etikai kódexet is szeretnének létrehozni annak érdekében, hogy hasonló ügyletek ne jöhessenek létre.

Tóth Tamás

Lehetetlen ellenőrizni a polgármestert

Megkérdeztük a politikusokat arról, hogyan fordulhat elő, hogy önkormányzati képviselőknek meglepetést okoznak egyes ingatlanügyek, valamint érdeklődtünk arról is, hogy milyen eszközeik vannak az ingatlaneladások ellenőrzésére. Madarasi István azt válaszolta, hogy mindenről előterjesztés formájában szereznek tudomást, a Miklós utcai ingatlan esetében pedig ez nem történt meg. Madarasi szerint ezért a polgármester kezébe túl nagy hatalmat adó SZMSZ-t a jövőben felül kell vizsgálni.

Arra a kérdésünkre, hogy kezdeményezték-e már korábban az SZMSZ módosítását, Madarasi annyit válaszolt: „Nem volt még erre példa, nem emlékszünk rá. Lehet, hogy történt már ilyen, de nem tudunk ilyen kirívó esetről, ami most történt.” Varga Zoltán ezt azzal egészítette ki, hogy „a polgármester olyan felelősséget kap a kezébe a közgyűlési fideszes többség jóvoltából, amivel egyszerűen lehetetlen ellenőrizni, hogy mit csinál”. A Papp László által kezdeményezett belső vizsgálatot Kováts Ákossal szemben kevésnek nevezte, a polgármester felelősségére lennének kíváncsiak. „Ha a kupiban kiderül, hogy lopnak a lányok, a Madám a hibás” – fogalmazott a polgármesterjelölt.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.