Nem vesz részt a DK a debreceni akkumulátorgyárról szóló városházi, zárt ajtós egyeztetéseken

A párt szerint Papp László polgármester csak elbábozza a párbeszédet. A DK a Momentummal és a Civil Fórummal keres eredményre vezető megoldást az ügyben.

Közleményben jelentette be a DK augusztus 31-én, hogy a továbbiakban nem vesznek részt a Papp László (Fidesz) polgármester által kezdeményezett, zárt ajtós egyeztetéseken a kínai CATL óriásvállalat Debrecenben létesítendő akkumulátorgyárával kapcsolatban. Álláspontjuk szerint a polgármester a párbeszédet csak „elbábozza” az ellenzékkel azért, hogy a végén elmondhassa, sikerült eloszlatniuk a gyár körüli ellenzéki aggodalmakat. A párt követeli, hogy haladéktalanul állítsák le a gyár építésének előkészületeit, és hiteles kutatók bevonásával kezdjék meg a nyilvános társadalmi egyeztetéseket.

Varga Zoltán
parlament.hu

Kíváncsiak voltunk arra, hogy az elmúlt hetekben történtek-e már érdemi egyeztetések az ellenzéki pártok között akár helyben, akár országosan a CATL gyárával kapcsolatban. Telefonon értük el Varga Zoltánt, a DK országgyűlési képviselőjét, aki a Debrecinernek elmondta, Debrecenben már történt ilyen a DK, a Momentum és „civilek” részvételével, az egyeztető felek közös kezdeményezésére. Arra a kérdésünkre, hogy konkrétan milyen civil szervezetekkel tárgyaltak, a közgyűlésben jelenlévő Civil Fórumot nevezte meg. „Megbeszéltük, hogy mindenképpen koordinálni fogjuk az ügyben a lépéseinket” – fogalmazott, hozzátéve, hogy másokat is bevennének az egyeztetésekbe.
Mint mondta, ezek csak az első lépések, eredményre vezető megoldást keresnek, elkerülnék az olyan kudarcos akciókat, amelyek a projektet támogató Orbán-kormány malmára hajthatnák a vizet.

Kapcsolódó írások:

- Már több mint két éve folyamatosan készítették elő a CATL debreceni akkumulátorgyárát – Kósa Lajos szavai szerint

- Nem tudja garantálni Debrecen biztonságos vízellátását a városvezetés – közölte a DK

- „Ha a folyók kiszáradnak, az akkumulátorgyárak sem fognak működni” – A környezetvédelmi aggályokról szólt Debrecen közgyűlése

- „Az lesz a vége, hogy Debrecen élhetetlen szellemvárossá válik” – Sajtótájékoztatót tartott az LMP az akkumulátorgyárról

- Elvileg lehet helyi népszavazást tartani a kiemelt beruházássá minősített debreceni akkumulátorgyárról

- Még egy kínai akkumulátorgyár épül Debrecenben?

- Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a kínaiak debreceni akkumulátorgyáráról

- Aggodalmát fejezte ki a DK a Debrecenbe települő CATL-akkumulátorgyárral kapcsolatban

- Sürgősségi megvitatást kért a Debrecenben felépítendő kínai gigagyár ügyében az MSZP-s képviselő

- Szenzációs őrület, hogy ez mekkora giga!

- Hiányzó tájékoztatás, zajszennyezés, kevés munkahely a helyieknek – Ezekről számoltak be a gödi akkumulátorgyár mellett élők

- Az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházása a Debrecenben épülő dél-koreai katódgyár, de sok még a tisztázatlan kérdés

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.