Semmit sem mond a debreceni akkumulátorgyárról a Future of Debrecen és a Nagyerdőért Egyesület

Eddig nem fejtették ki az álláspontjukat a város várhatóan egyik legnagyobb környezeti terheléssel járó beruházása kapcsán. A városháza által gründolt egyesület nem válaszolt az érdeklődésünkre, a Nagyerdő védelmére létrehozott természetvédelmi szervezet pedig azt írta, „helyi közéleti problémákkal” nem foglalkoznak.

Augusztus 12-én jelentette be a kormány, hogy az ország eddigi legnagyobb beruházásaként akkumulátorgyárat hoz létre Debrecenben a CATL nevű kínai nagyvállalat. Miközben a kormány és a város fideszes vezetése a gyár gazdaságfejlesztő hatásaival érvel, addig a helyi ellenzék számos aggályt fogalmazott már meg az üzem létesítése kapcsán. A kritikák központjában a gyár várhatóan hatalmas vízfogyasztása áll, Palkovics László technológiai és ipari miniszter ugyanis korábban a Telex beszámolója szerint arról beszélt, hogy egy 100 gigawatt kapacitású akkumulátorgyártásra képes gyárnak óránként 1000 köbméter a vízigénye.

Ez az LMP számításai szerint 400 ezer háztartás vízszükségletével egyezik meg, a DK pedig azt hangsúlyozta, hogy a CATL Debrecen teljes napi vízfogyasztásának a kétharmadát fogja igénybe venni. Az ügyben az LMP helyi népszavazás kezdeményezését jelentette be (cikkünk írásakor még nem adtak be kérdést a helyi választási irodának), a DK pedig legutóbb arról számolt be, hogy nem vesznek részt a Papp László (Fidesz) polgármester által szervezett zárt ajtós egyeztetéseken, ugyanis úgy látják, a projektről felsőbb szinten már döntöttek, a helyi városvezetés csak „elbábozza” a párbeszédet.

d2030.hu
A debreceni közbeszédben egyre többször találkozni azzal a felvetéssel is, hogy valójában a gyár vízszükséglete miatt valósítják meg a Civaqua-programot, ezért nem fog kapni a Tisza vizéből a Nagyerdő és az erdőspusztai tavak sem. Papp László egyébként a legutóbbi közgyűlésen határozottan cáfolta ezt a vélekedést.

Nincs véleményük?

Az akkumulátorgyárral kapcsolatban egyelőre semmilyen formában nem fejtette ki az álláspontját a városháza által gründolt, megalakulása után rögtön jelentős önkormányzati támogatásokban részesülő, magát zöldnek mondó szervezet, a Future of Debrecen egyesület, valamint a Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület sem. Megkérdeztük ezért mindkét szervezetet, hogyan vélekednek a beruházásról.

facebook.com/futureofdebrecen

A Future of Debrecen nem reagált a megkeresésünkre, úgy tűnik tehát, hogy nincs véleményük a város vélhetően eddigi egyik legnagyobb környezeti terheléssel járó beruházása kapcsán.

Marincsák Ibolya, a Debreceni Nagyerdőért Egyesület elnöke érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy nem foglalkoznak „helyi közéleti problémákkal”.

Kapcsolódó írások:

- Nem vesz részt a DK a debreceni akkumulátorgyárról szóló városházi, zárt ajtós egyeztetéseken

- Már több mint két éve folyamatosan készítették elő a CATL debreceni akkumulátorgyárát – Kósa Lajos szavai szerint

- Nem tudja garantálni Debrecen biztonságos vízellátását a városvezetés – közölte a DK

- „Ha a folyók kiszáradnak, az akkumulátorgyárak sem fognak működni” – A környezetvédelmi aggályokról szólt Debrecen közgyűlése

- „Az lesz a vége, hogy Debrecen élhetetlen szellemvárossá válik” – Sajtótájékoztatót tartott az LMP az akkumulátorgyárról

- Elvileg lehet helyi népszavazást tartani a kiemelt beruházássá minősített debreceni akkumulátorgyárról

- Még egy kínai akkumulátorgyár épül Debrecenben?

- Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a kínaiak debreceni akkumulátorgyáráról

- Aggodalmát fejezte ki a DK a Debrecenbe települő CATL-akkumulátorgyárral kapcsolatban

- Sürgősségi megvitatást kért a Debrecenben felépítendő kínai gigagyár ügyében az MSZP-s képviselő

- Szenzációs őrület, hogy ez mekkora giga!

- Hiányzó tájékoztatás, zajszennyezés, kevés munkahely a helyieknek – Ezekről számoltak be a gödi akkumulátorgyár mellett élők

- Az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházása a Debrecenben épülő dél-koreai katódgyár, de sok még a tisztázatlan kérdés

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.