Európa-bajnokokat nevelnek Nádudvaron és Kabán

Nehéz utat jár be a fiatal kick-boksz edző, ám amikor tanítványaitól tortát kap a születésnapján, az kárpótolja sok mindenért Rácz Krisztiánt. GALÉRIA és VIDEÓ.

A kick-boksz nem olimpiai sportág még, de már felvették arra a listára, ahonnan kikerülnek a következő ötkarikás sportok. Egyelőre azonban másokhoz képest töredéknyi támogatásokból működik a Rácz Kickboxing Team Hajdú-Bihar megyében. A 2 danos fekete öves mester irányítása alatt mégis jönnek az eredmények, ráadásul itt a minőség és a mennyiség is adott: nemzetközi viadalokat nyernek a fiatalok legjobbjai, a tanítványok pedig a két településen összesen lehetnek vagy százan.

„2013-ban tartottuk az első edzést Kabán, utána terjeszkedtünk Nádudvar felé is. Óvodás, iskolás, haladó csoportunk van, hétfőn, szerdán és pénteken Nádudvaron, kedden és csütörtökön Kabán tartom az edzéseket” – kezdett bele Rácz Krisztián, aki még húszas éveiben jár, de már tapasztalt trénernek számít, miután ő maga igen korán befejezte a versenyzést.

Galéria: Rácz Kickboxing Team - Rácz Krisztián és tanítványai
Koppányi Szabolcs

Vasút, közút, munka, edzés

Kicsiktől a felnőttekig versenyzők és hobbisták is járnak hozzájuk. Krisztián már évek óta a vasútnál dolgozik Debrecenben. Munka után fél 5-kor nyakába veszi a megyét, és elgurul Nádudvarra vagy éppen Kabára. Közben, akit kell, felveszi autójába, és 5-től már edzést tart. Egymás után kettőt. Minden nap. Este hazaesik Kabára, másnap kezdődik minden elölről. A családi vállalkozású klub elnöke édesapja, Rácz Lajos. Nemrég épp Eb-aranyakkal tértek haza sportolói. Emellett saját versenyeket is rendeznek évente többet, több száz résztvevővel alkalmanként. Bármiféle TAO támogatás nélkül.

Van tagdíj, amire Krisztián azt mondta, csupán névleges. Valóban az, Debrecenben háromszorosával találkozhatunk ennek a pár százas összegnek alkalmanként. A két város önkormányzata egyaránt ad éves támogatást, ám egy-egy külföldi versenyre ez általában el is megy. Márpedig jó pár efféle viadalon vesznek részt, hiszen ezek adnak ranglista pontokat, na meg igazi megmérettetést. Van egy bizonyos inkubátor támogatás, amit a szövetségtől kapnak az utakra, de ez sose fedezi azokat, a maradékot a szülők dobják össze. A Nádudvari Élelmiszer Kft. a saját rendezésű versenyeken az ételt biztosítja, így legfőbb szponzoruknak mondható. Ám ahogy a fiatal kick-boksz mester megjegyezte, ha annyi pénzből gazdálkodhatnának, mint egy-egy megyei (!) focicsapat, semmi bajuk se lenne.

Koppányi Szabolcs

„Annak idején kick-bokszoltam és bokszoltam is egy ideig párhuzamosan. A kabai Fontanánál voltam leigazolva előbbiben, s a DVSC-nél indultam ökölvívásban – itt utánpótláskorban Bornemissza Gergely Nemzetközi Ökölvívó Emlékversenyt is nyertem. Kick-boxban pedig voltam utánpótlás Európa-bajnoki, világbajnoki bronzérmes, világkupa győztes. Amikor 18-19 évesen levelezőn a Testnevelési Egyetemre jártam (ott végül sportedző lettem), apu mondta, ha elvégzem, saját klubot alakítunk, én leszek az edző, ő pedig intézi az egyesület ügyeit.”

Krisztián szerint a múltban több tehetség volt a sportágban, de az, hogy jelenleg egy 6, illetve egy 8 ezres városból 100 körüli tanítványuk van, nem rossz arány: legnagyobb részük helybéli. Mindkét településen a helyi általános iskola tornatermében edzenek, bérleti díjra elég sok pénz megy el. „Jó lenne majd egy saját terem, a felszereléseink megvannak, hiszen van vagy 100 négyzetméter tatamink, zsákjaink, kesztyűink, mancskesztyűk. Mindent beszereztünk apránként. Nem egyik napról a másikra élünk, év elején már előre tervezünk. Versenyzőink pedig általában hozzák a bekalkulált eredményeket az adott viadalokon.”

Koppányi Szabolcs

A kemény mag a versenyzők között mintegy 10 fiatal, egyelőre leginkább az utánpótlásra koncentrálnak, a 13-14 évesek között jönnek a legjobb eredmények, de az idősebbeknél is vannak kiemelkedő tehetségek. Egy ilyen nagyságú klubtól nem kis dolog, hogy 4 válogatottja is van. Korcsok Nikolett, Elek Ágnes kabaiak, Erdei Benjámin és Nagy Tamás nádudvariak. Közülük Ági junior (full contactban versenyez), a többiek a kadet II-ben vitézkednek. Mellettük Posta Bence (gyerek), Ludman Roland, Hegedüs Kincső Zsófia (kadet I.), Tamás Ádám, Kiss Tamás, Darányi Csenge (kadet II.), Nagy Viktor és Mozsonyi Dániel (felnőtt) az, akiket kiemelt edzőjük.

7 szabályrendszerben küzdenek – tatamin és ringben

A korcsoportokról és a szabályokról is beszélgettünk. A gyerek korosztály 7-9, a kadett I. 10-12, a kadett II. 13-15, a junior 16-18 év közöttieket jelent, illetve vannak a felnőttek. 7 szabályrendszer van. A pointfighting a gyerekeknél van, itt, mint a vívásban, minden találatnál a bíró megállítja a küzdelmet, és pontoz. Ezután jön a light-contact, ahol félerővel ütnek, viszont már folyamatos a küzdelem, s a 3 menet után lepontozzák a meccset. Nincs combra történő támadás, se lejjebb, csak öv fölött érvényes a találat. Tatamin küzdenek (akárcsak a pointfightingban). A kick-light a következő rendszer, ami az előzőtől abban tér el, hogy combrúgás már van, ám szintén tatamin küzdenek. Ezután a ringben zajló szabályrendszerek következnek. A full-contact a light-contacthoz hasonlít, de itt kiütés is van. A low-kick pedig a kick-light ringes változata, s itt is lehet már kiütni. A wako K1-ben minden játszik, térd, comb, lábszár, s persze a kiütés is. Míg végül a zenés fegyveres formagyakorlat, vagyis a kata, ahol bottal vagy késsel végeznek ellenfél nélkül mozgáskombinációkat.

„Amikor a 2. danvizsgámat tettem, nekem is kellett katáznom, amire bottal készültem. Egy seprűnyelet befestettem feketére, s azzal.”

Koppányi Szabolcs

Milyen egy fekete öves dan-vizsga?

Krisztián elmesélte, miből is áll egy ilyen vizsga. Mintegy 15-en voltak egyszerre, és 4 órán át tartott a megmérettetés, nem kevés energiát felemésztve. Először technikázás volt, lassan és gyorsan, térérzékelés, úgynevezett bázisgyakorlatok. Az ellenfél testéhez minél közelebb megállított ütések, rúgások. Ezt küzdelem követte többféle szabályrendszerben, összesen 9-10 menet, váltott ellenfelekkel, 2 percenként cserélve őket, közte 1 perces pihenőkkel. Itt semmi imitálás nincs, élesben küzdenek. Ha ez megvolt, következett a védés-ellentámadás kés, bot ellen, puszta kézzel, majd lefegyverzés. Egy 4 fős bizottság néz mindent, s ha valami nem tetszik nekik, akkor megismételtetik. A végén pedig egy „könnyed” formagyakorlattal, illetve fizikai gyakorlatokkal zárul a vizsga: 120 fekvőtámasz és 150 felülés a menü (gyakorlatilag szünet nélkül, egyben elvégezve).

Rácz Krisztián 2016-ban tette le az első dan-vizsgáját, most, 2019-ben a másodikat. Később nő az eltelt időszak egy-egy szintlépés között, amelyekre meghívják a mestereket az alapján, hogy adott időszakban milyen szinten tettek a sportágáért. A hazai szövetség elnöke, Galambos Péter 8 danos, neki van a legmagasabb fokozata Magyarországon ebben a sportágban.

Koppányi Szabolcs

Augusztusban két Európa-bajnoki címmel tértek haza

A Rácz Kickboxing Team helyi programokon, bemutatókon is részt vesz tagjaival, és a Nádudvari Gasztro Kupát maga szervezi, több száz résztvevővel. A régióban a Békés megyeiek és a szabolcsiak mellett Hajdú-Bihar legjelentősebb klubja az övék.

Rácz Krisztián folyamatosan képezi magát, a válogatott trénereitől les el dolgokat, s az interneten is új edzésmódszerek után kutat. Azt vallja, hogy nem szabad leragadni a hagyományos tudás mellett, nyitottnak kell lenni az újra.

Augusztus végén Győrben Európa-bajnokságot rendeztek. Ott (39 ország 1600 versenyzője között) 4 embere is remekelt. Korcsok Nikolett és Nagy Tamás Európa-bajnokként zárt, sőt Niki egy másik szabályrendszerben bronzéremig is eljutott. Erdei Benjámin 5. helyet szerzett, s csak a későbbi bajnok tudta legyőzni őt. Elek Ágnes pedig full-contactban éppen csak lemaradt a döntőről, bronzérmes lett.

Koppányi Szabolcs

Hamarosan újabb tornák várnak a sportolókra. Október 4-6-ig Prágában a Czech Open nemzetközi versenyen vesznek részt a Rácz-tanítványok. Október 12-én Budaörsön országos versenyen, majd november 9-én a saját rendezésű országos viadalon, a II. Nádudvari Gasztro Kupán vitézkednek , ami (korábban más néven) sorban már a nyolcadik lesz.

Nincs tehát megállás, a kabai és a nádudvari kick-boxerek folyton készülnek valamilyen kihívásra, s önmaguk tökéletesítésére.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.