Erről szól a közszolgálat? Médiaaránytalanság Debrecenben

Több mint négyszeres terjedelemben reagálhatott a Fidesz helyi önkormányzati frakciója a DK sajtótájékoztatóján elhangzottakról írottakra a debreceni önkormányzati hírportálon.

Amint arról a Debreciner beszámolt, szeptember 6-án két ellenzéki párt, a DK és az LMP is – külön-külön – sajtótájékoztatót tartott a Debrecenben felépítendő kínai akkumulátorgyár ügyében: a CATL gigaberuházásával kapcsolatban fejtették ki véleményüket, illetve tervezett aktivitásaikról számoltak be.

A debreceni önkormányzat – vagyis minden debreceni polgár – közpénzből működő hírportálja és televíziójának híradója is igen sajátos módon számolt be az eseményekről.

A sajtótájékoztatókon elhangzottakat nem ismertette érdemben sem az írott beszámoló, sem a híradós tudósítás, ellenben bő felületen adtak teret a debreceni önkormányzat Fidesz-KDNP frakciója közleményének, ami a DK-ra reagált: több mint négyszeres terjedelemben a Dehir portálon.

dehir.hu

Az újságírói szakma szabályai szerint arra kell törekedni, hogy a közt érintő ügyekben az eltérő állásponton lévő felek közel ugyanakkora terjedelemben kapjanak lehetőséget véleményük kifejtésére, s a reagálás hossza ugyanabban a publikációban ne haladja meg azt, amire reagál.
A közösség – például egy város – médiája tekintse közszolgálatnak az elfogulatlan, kiegyensúlyozott tájékoztatást, különösen olyan kiemelten jelentős ügyekben, amelyek hosszú távon is igen sokak, sőt akár az egész közösség helyzetét, további sorsát befolyásolhatják. Ezeknek az elvárásoknak a debreceni önkormányzati média láthatóan nem tett eleget.

„Valahol ez nekünk alapfeladatunk, hogy tájékoztassuk a nézőket. Ugye, erről szól a közszolgálat” – mondta Vida Gyula, a Médiacentrum Debrecen akkori főszerkesztője 2022 júniusának közepén, amikor Pinczés Mariannal, a jelenlegi főszerkesztővel beszélgetett az önkormányzati televízió Esti közelkép című műsorában abból az alkalomból, hogy két Helyi Érték Díjat nyert idén a Médiacentrum Debrecen a Helyi Televíziók Országos Egyesülete pályázatán.

Kapcsolódó írások:

- Még mindig számos tisztázatlan kérdés van a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatban az MSZP és a Mi Hazánk Mozgalom szerint

- Petíciót indít a DK is a kínai akkumulátorgyár miatt, várhatóan jövő héten adja be népszavazási kérdéseit az LMP

- Már 2025 elején elkezdené az akkumulátorgyártást Debrecenben a CATL – Aláírták a megállapodást a kínai óriásvállalattal

- Semmit sem mond a debreceni akkumulátorgyárról a Future of Debrecen és a Nagyerdőért Egyesület

- Nem vesz részt a DK a debreceni akkumulátorgyárról szóló városházi, zárt ajtós egyeztetéseken

- Már több mint két éve folyamatosan készítették elő a CATL debreceni akkumulátorgyárát – Kósa Lajos szavai szerint

- Nem tudja garantálni Debrecen biztonságos vízellátását a városvezetés – közölte a DK

- „Ha a folyók kiszáradnak, az akkumulátorgyárak sem fognak működni” – A környezetvédelmi aggályokról szólt Debrecen közgyűlése

- „Az lesz a vége, hogy Debrecen élhetetlen szellemvárossá válik” – Sajtótájékoztatót tartott az LMP az akkumulátorgyárról

- Elvileg lehet helyi népszavazást tartani a kiemelt beruházássá minősített debreceni akkumulátorgyárról

- Még egy kínai akkumulátorgyár épül Debrecenben?

- Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a kínaiak debreceni akkumulátorgyáráról

- Aggodalmát fejezte ki a DK a Debrecenbe települő CATL-akkumulátorgyárral kapcsolatban

- Sürgősségi megvitatást kért a Debrecenben felépítendő kínai gigagyár ügyében az MSZP-s képviselő

- Szenzációs őrület, hogy ez mekkora giga!

- Hiányzó tájékoztatás, zajszennyezés, kevés munkahely a helyieknek – Ezekről számoltak be a gödi akkumulátorgyár mellett élők

- Az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházása a Debrecenben épülő dél-koreai katódgyár, de sok még a tisztázatlan kérdés

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.