Oroszok javára szorítja ki a magyar tehetségeket a Kósa Lajos által vezetett korcsolyaszövetség – írja a Válasz Online

Már van olyan fiatal, aki a történtek hatására országot vált. Egy szeptemberi junior versenyen négy Oroszországból honosított induló képviseli Magyarországot.

Papp Vivien 14 éves műkorcsolyázó, aki a későbbiekben akár világklasszissá is válhat, várhatóan országot vált, miután a Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő által vezetett Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) Oroszországból honosított versenyzőt a juniormezőnybe, az általuk addig nem támogatott magyar fiatalnak pedig egy rendkívül kedvezőtlen szerződést kínáltak – írta meg a Válasz Online szeptember 8-án. A szövetség ajánlata szerint Papp nélkülük nem dönthetne a szponzori megállapodásokról, és munkaviszonyt sem létesíthetne.

valaszonline.hu

A Kósa által vezetett szervezetben történő orosz térnyerést jól szemlélteti, hogy a cikk szerint a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) szeptemberi junior grand prix-versenyén a magyar válogatott színeiben nőknél a moszkvai Dzsumanyijazova Polina, a férfiaknál a szibériai Vlaszenko Alekszandr, a jégtáncosoknál pedig a szintén Moszkvából származó Shapiro Mark és Benkiewicz Maya indul. Dzsumanyijazova Polina – akinek a honosítása minden bizonnyal szerepet játszott Papp Vivien országváltásról szóló, várható döntésében – a Válasz Online írása szerint továbbra is Moszkvában készül a versenyekre, a magyarországi befogadó egyesülete pedig a Debreceni Sportcentrum. Utóbbi azzal a Jégkarc Egyesülettel működik a cikk szerint „teljes szimbiózisban”, amelyben Kósa Lajos lánya edzőként dolgozik.

A lap beszámol arról is, hogy Berei Mózes Józseftől elvették a húsvéti junior világbajnokságon való indulás jogát, helyette Vlaszenko Alekszandrt részesítették előnyben. Mindez azért is érdekes, mert négy évvel ezelőtt Ausztriában látványos gesztussal, az akkori alkancellár és sportminiszter Heinz-Christian Strache jelenlétével búcsúztak a magyar válogatottat választó többszörös osztrák bajnok műkorcsolyázótól, Berei köszöntésén pedig magyar részről Kósa Lajos is részt vett.

A magyar korcsolyasport oroszosításával kapcsolatos további részleteket a Válasz Online cikkében olvashatnak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.