Ősszel befejezik az előkészületeket, ezt követően dönthetnek a MotoGP-projekt felfüggesztéséről – írja az Átlátszó

Az Átlátszó szerint Hajdúnánás lakosai jellemzően nem támogatják, hogy a pályaépítés meghiúsulása esetén ipari parkot hozzanak létre a 600 hektáros területen.

A helyiek zöme már azzal számol, hogy nem épül fel a hajdúnánási MotoGP-pálya – számolt be erről szeptember 9-én az Átlátszó. Ahogy arról július 28-án elsőként írtunk, Tiba István (Fidesz) országgyűlési képviselő, a motorpálya építéséért felelős miniszteri biztos a Hajdúnánási Televízióban arról beszélt, a háborús helyzet „felülírja és átértékeli” a beruházást, és nem lenne meglepve, ha a kormány hamarosan döntene a felfüggesztéséről. Arról is beszélt, hogy amennyiben a jogtulajdonos Dorna Sports nem járul hozzá egy 3 éves csúszáshoz, akkor ipari parkként is hasznosíthatják az összesen 600 hektáros területet.

A megépítés bejelentésének ünnepi pillanatai 2020-ban
Facebook

Az Átlátszó megkérdezte a Humda Zrt.-t, az építésért felelős állami céget, amelytől a területen lévő földek megszerzése kapcsán azt a tájékoztatást kapták, hogy 48 esetben csereföldet, 42 esetben pénzt kértek a tulajdonosok, a vételi ajánlatok kiküldése még folyamatban van, kisajátítást pedig jelenleg nem végeznek. Az Átlátszó megjegyzi, hogy idén májusban szinte szóról szóra ugyanezt a választ kapták a cégtől.

A Humda Zrt. azt is kifejtette, hogy a jelenlegi ütem alapján 2024-ben megrendezhetik az első MotoGP-futamot, a földterületek megszerzését, valamint a részletes tervezési, régészeti és lőszermentesítési munkákat ősszel fejezhetik be. „Az előkészítést követően, a forrásigények pontos ismeretében történhet majd meg a beruházás felülvizsgálata, születhet döntés a pálya építésének további menetéről. Mivel a lehetőségek vizsgálata szempontjából mértékadó a Dorna Sport álláspontja, tárgyalásos úton a jogtulajdonos véleményét is kikérik majd” – idézik a projektért felelős vállalatot.

Az Átlátszó úgy tapasztalta, hogy a pályaépítés meghiúsulásának esetére beharangozott iparipark-építést a lakosság jellemzően nem támogatja, ugyanis egyelőre a jelenlegi parkokat sem tudják megtölteni. Az írás szerint Hajdúnánás honlapján valóban rendszeresen tesznek közzé ipari terület bérlésére vonatkozó pályázatokat.

További részleteket az Átlátszó oldalain olvashatnak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.