„Már mi is fontolgatjuk, hol lehet összevonni, bezárni valamit” – Tiszacsegén is nehézségeket okoz az energiaár-robbanás

Bodó Sándor országgyűlési képviselő egyelőre nem tudott konkrétumokkal szolgálni a csegeieknek. Szeli Zoltán polgármester elmondta, a gáz árának emelkedése okozza a legnagyobb problémát a kisváros számára.

Bodó Sándor (Fidesz), a Hajdú-Bihar megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője szeptember 12-én egy bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán, amely szerint Hajdúszoboszlón fogadta Szeli Zoltánt (független), Tiszacsege polgármesterét. A képviselő azt írta, a választókerülete minden önkormányzatával egyeztetést kezdeményezett a megnövekedett rezsiköltségek miatt, valamint tárgyalnak a folyamatban lévő és tervezett fejlesztésekről is.

Bodó Sándor és Szeli Zoltán
Facebook

Telefonon érdeklődtünk Szeli Zoltántól azzal kapcsolatban, hogy milyen konkrétumokról állapodtak meg, illetve milyen ígéreteket tett Bodó a tiszacsegeieknek. A polgármester elmondta, a találkozón nem történt megállapodás. Szeli tájékoztatta a képviselőt a város nehéz helyzetéről, a megnövekedett energiaárak miatt ugyanis hosszabb távon nem fogják tudni kezelni a rezsikiadásokat. A képviselőt kérte az információk magasabb szintre történő továbbítására. Az áremelések már most is jelentős többletkiadásokat jelentenek az önkormányzatnak, amely még így is viszonylag szerencsésnek mondhatja magát, mert a villamos energia díjáról 2023. decemberig tartó szerződéseik vannak. „A gáznál nagyobb bajban vagyunk, több szerződésünk is lejár ebben az évben, ezek jelentősen, a többszörösére növelik a rezsiköltségeket” – magyarázta.

Bodó Sándortól elsősorban azt szerette volna megtudni a polgármester, hogy a kormány a spóroláson túl milyen egyéb lépéseket javasol az önkormányzatoknak, illetve számíthatnak-e majd valamilyen támogatásra. A jövő tervezéséhez azt is tudniuk kellene, hogy milyen mértékű lesz az esetleges kompenzáció, és ezt minden intézménynek, vagy csak a kötelező üzemeltetésűek számára biztosítják-e. Szeli Zoltán érdeklődésünkre elmondta: konkrétumokkal még Bodó Sándor sem tudott szolgálni, azt ígérte, a Fidesz frakcióülésén beszámol azokról az információkról, amelyeket a településvezetőktől gyűjtött.

Intézménybezárások is lehetnek

„Már mi is fontolgatjuk, hol lehet összevonni, hol lehet bezárni valamit, vagy ahol lehet, ott másfajta munkarendet alkalmazni” – érzékeltette Szeli a helyzet súlyosságát. A polgármester arra számít, hogy egy-két héten belül tisztázódik, „mennyire hagyják magukra” az önkormányzatokat.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, más hajdú-bihari települések is hasonló intézkedésekre készülnek, Balmazújvárosban és Polgáron a napokban dolgozzák ki a válságra reagáló helyi intézkedési terveket.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.