Mirkóczki Ádám: csak a Momentum-Jobbik-LMP szövetség lehet erős kontrollja a Fidesznek Debrecenben

Kőszeghy Csanád Ábel szerint semmi gyanús nem volt az ingatlanpanamás előterjesztésekben, Kováts Ákost pedig azonnal el kell mozdítani a pozíciójából.

Sajtótájékoztatót tartott ma a debreceni Régi Városháza előtt az önkormányzati választás tétjéről Kőszeghy Csanád Ábel, a Momentum-Jobbik-LMP szövetség debreceni polgármesterjelöltje, Mirkóczki Ádám egri összellenzéki polgármesterjelölt, a Jobbik országgyűlési képviselője és Demeter Pál, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei listavezetője, balmazújvárosi képviselőjelölt.

Mirkóczki Ádám, Kőszeghy Csanád Ábel és Demeter Pál
Tóth Tamás

Nem szerepelt Kováts Ákos és cége az előterjesztésekben

Kőszeghy Csanád Ábel felemlegette a múltheti – a Magyar Hang által feltárt – ingatlanpanamás botrányt, majd a Varga Zoltánék által is észrevett Miklós utcai esetet, amelyek kapcsán szerinte azonnali lépésre van szükség: még a kampány vége előtt fel kell menteni Kováts Ákost a Cívis Ház Zrt. vezetése alól. A polgármesterjelölt biztos abban, hogy nem csak ez a két korrupciógyanús eset történt Debrecenben, szerinte az elmúlt években több milliárd forintos kárt okozhatott a városnak a panamázás. Arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban sokan kérdezték tőle, hogy miért nem vette észre önkormányzati képviselőként a visszaéléseket. Kőszeghy elmondása szerint ez egyszerűen azért lehetséges, mert a testületi előterjesztésekben nem szerepelt sem Kováts Ákos, sem a cégének a neve, előzetesen semmi sem adott okot a gyanúra.

Nem érezhetik magukat leválthatatlannak

Mirkóczki Ádám szerint nagy az október 13-i választás tétje: a hasonló visszaélések miatt meg kell teremteni a debreceni Fidesz erős kontrollját, ezt a szerepkört szerinte csak a Momentum-Jobbik-LMP összefogás tudja betölteni. Úgy látja, hogy az erős ellenzék a Fidesz szavazóinak is az érdeke, hiszen a tapasztalat azt mutatja, ha valahol leválthatatlannak érzi magát a kormánypárt, ott állam az államban módjára kezd el működni. Szerinte a Momentum-Jobbik-LMP szövetség nem csak generációváltást, hanem más minőségű politikai mentalitást is hoz majd a debreceni városházába.
Tóth Tamás

Demeter Pál úgy gondolja, Hajdú-Bihar megyében több olyan település is található, ahol az ellenzék legyőzheti a Fideszt október 13-án. „A Jobbik célja, hogy ezeken a településeken megakadályozza a kiskirályok újabb sikerét, vagy akadályt gördítsünk az új helytartók sikere elé” – fogalmazott a képviselőjelölt, majd ki is emelt négy települést, ahol szerinte győzhet a helyi ellenzéki együttműködés: Balmazújváros, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló és Püspökladány.

Azok maradtak ki, akik nem tudnak együttműködni

Megkérdeztük a politikusokat, minek volt köszönhető az, hogy többek között Egerben és Hajdú-Bihar megye több városában is kialakult egy széleskörű ellenzéki együttműködés, Debrecenben viszont ilyen nem jött létre. Mirkóczki Ádám szerint habár a pártpolitikai víziókat a legjobban az önkormányzati választás során lehet félretenni, ez önmagában még nem elég egy sikeres együttműködéshez. Ehhez az kell, hogy a felek képesek legyenek közösen programot alkotni, a pártpolitikai játszmákat nem lejátszani egymás között. Egerben szerinte ez maradéktalanul, Debrecenben pedig kétharmad arányban teljesült. Mirkóczki úgy látja, nem a Jobbikon múlt, hogy nem lett teljeskörű az összefogás, az együttműködni nem tudó pártok maradtak ki a választási szövetségből.

Tóth Tamás
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.