Máris eladna 40 hektárt az állam a MotoGP-pálya miatt megszerzett hajdúnánási földekből – írja a Magyar Hang

A beruházásért felelős állami cég szerint 2024-ben már motorversenyt rendezhetnek, de egyre több jel utal arra, hogy a pálya meg sem fog épülni.

Még nem is végzett a hajdúnánási MotoGP-pályához kinézett földek megvásárlásával, máris eladná a megszerzett terület egy részét az állam – olvasható a Magyar Hang szeptember 16-án megjelent cikkében. A lap azt írja, a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) szeptember elején közzétett hirdetményében több mint ezer különböző méretű földterület, valamint 15 hajdúnánási ingatlan szerepel.

hang.hu

Máris túladna az állam számos olyan hajdúnánási ingatlanon, amelyet a tervezett motorversenypálya-építéssel összefüggésben szerzett meg. Ez a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) szeptember elején közzétett földértékesítési hirdetményéből derült ki. Az ebben eladásra kijelölt országosan több mint ezer kisebb-nagyobb földterületből 15 hajdúnánási ingatlan, közülük 9 a beruházási célterületen fekszik. Ez 40 hektárt, a tervezett pálya közel tizedét jelenti. A lap azt írja, a földhivatali iratok alapján májusban jegyezték be rajtuk az állam tulajdonjogát, a korábbi gazdákat cserefölddel kárpótolták.

A Magyar Hang megjegyzi, hogy a szántók értékesítési szándéka többek között azért is szorul magyarázatra, mert a beruházási terület érintett volt, és jelenlegi tulajdonosai közül nem mindenki vált vagy válik meg szívesen a földjétől, a mostani hirdetményt pedig a lap információi szerint felháborodottan fogadták a gazdák. Az állam mérettől és aranykorona-értéktől függően 4 és 33 millió forint közötti összeget kér a földekért, ezért sokan már bánják, hogy inkább csereföldet fogadtak el.

A cikk szerint az NFK földeladási kísérleteivel párhuzamosan még a többi érintett terület megszerzése is folyamatban van, ebből pedig az következik, hogy a hirdetményben közölt árak rontják az állami vállalatok tárgyalási pozícióját a csereföldet elutasító gazdákkal szemben.

Az előkészületek végével felülvizsgálhatják a projektet

Az NFK nem válaszolt a Magyar Hang által a földeladások ügyében feltett kérdésekre, a beruházásért felelős állami cég, a Humda Zrt. pedig azt írta, a földszerzéseket, valamint a régészeti és lőszermentesítési munkákat az ősz folyamán befejezik, így 2024-ben már MotoGP-futamot tarthatnak a leendő pályán. Az előkészületeket követően történhet majd meg a beruházás felülvizsgálata, amely során kikérik a jogtulajdonos Dorna Sports álláspontját is. (Júliusban a Debreciner írt elsőként arról, hogy Tiba István fideszes országgyűlési képviselő, a projektért felelős miniszteri biztos a Hajdúnánási Televízióban a válságra való hivatkozással a pályaépítés felfüggesztését, valamint a Dorna Sports válaszától függően a terület ipari parkként való hasznosítását vetítette előre.)

A Magyar Hang szerint az értékesítési hirdetmény miatt bizakodóbbak lettek a beruházást ellenző ingatlantulajdonosok, akik most azt kérdezik, „miért adna máris túl a megszerzett ingatlanokon az állam, ha nem azért, mert már tudják, hogy nem lesz motorversenypálya”.

További részletek a Magyar Hang cikkében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.