Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy nem épül MotoGP-pálya Hajdúnánáson

A kormány döntött a beruházáshoz kapcsolódó víziközmű-fejlesztés elhalasztásáról. A 444-nek egy minisztériumi illetékes azt nyilatkozta, hogy minden olyan projektet felfüggesztenek, ahol még nem indult el az építkezés.
Amikor bejelentette a politika a beruházást
Facebook

Pénzhiány miatt 284 beruházás elhalasztásáról döntött a kormány – írta meg a hvg.hu. Mindez abból a listából derült ki, amelyet Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára küldött írásbeli válaszként a megpecsételődött sorsú állami projektekről érdeklődő Vadai Ágnes (DK) országgyűlési képviselőnek.

A listán 16 Hajdú-Bihar megyei beruházás is szerepel, elsősorban közlekedési és sportfejlesztések, de a hajdúnánási MotoGP-pályával kapcsolatban is lefújtak egy projektet:

1. Komplex közútfelújítási feladatok Debrecen-Budapest-Záhony elsőrendű főút
2. 4-es főút, Debrecen Rakovszky utca-Ótemető utca-Kassai út csomópontjának fejlesztése
3. Bagamér, Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program
4. Biharnagybajom Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program
5. Debrecen - Baksay utca csomópont fejlesztése
6. Debrecen, Balmazújvárosi út / Füredi út - Csigekert utca - Szabó Lőrinc utca csomópont kapacitásnövelő fejlesztése
7. Debreceni Egyetem Műszaki Mérnöki Kar épületének felújítása, bővítése
8. Debreceni Egyetem Természettudományi épület felújítása
9. Földes, Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program
10. Hajdúdorog Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program
11. Kézilabda Munkacsarnok Építése Debrecenben
12. Közúti felújítások: Debrecen-Mátészalka másodrendű főút 53+25054+665
13. Közúti felújítások: Debrecen-Mátészalka másodrendű főút 54+66556+810
14. Közúti felújítások: Polgár-Nyíregyháza másodrendű főút
15. Nádudvar Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program
16. Vállalkozási szerződés keretében a „Hajdúnánás – Görbeháza ivóvíz távvezeték kiépítése a Hajdúnánás MotoGP pálya víziközművével történő ellátásával” című projekt tervezési és kivitelezési feladatainak teljes körű ellátása a FIDIC Sárga Könyv feltételei szerint

Már el is kaszálták volna a versenypályát?

Utóbbi kapcsán érdekes fejlemény, hogy a 444 MotoGP-pálya jövőjével kapcsolatos érdeklődésére az elhalasztott projektek listáját közlő minisztérium egyik illetékese azt válaszolta, hogy „a szabály egyértelmű”, minden olyan beruházást felfüggesztenek, ahol még nem kezdődött el az építkezés. Márpedig a hajdúnánási pálya pontosan ilyen, a lap ezért is vonta le azt a következtetést, hogy a projekt „a megszorítások áldozata lett”. A lap azt is megjegyzi, hogy a kormány által elhalasztott hajdúnánási víziközmű-beruházást korábban 7,7 milliárd forintért a Mészáros és Mészáros Kft. nyerte meg.

Már árulják az alig néhány hónapja megszerzett földeket

Erre erősít rá egyébként a Magyar Hang szeptember 16-én megjelent cikke, amelyben azt írják, a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) egy szeptember elején közzétett hirdetményben máris árul összesen 40 hektárt azokból a földekből, amelyeket csereügylet keretében szerzett meg a helyi gazdáktól, és amelyek a majdani – egyre valószínűbb, hogy meg nem épülő – MotoGP-pálya helyszínéül szolgálnának.

Érdemes felidézni azt is, hogy Tiba István (Fidesz) országgyűlési képviselő, a pályaépítésért felelős miniszteri biztos már júliusban arról beszélt, hogy a teljes MotoGP-projektet felfüggeszthetik, és amennyiben a jogtulajdonos spanyol Dorna Sports nem járul hozzá egy több éves csúszáshoz, akkor ipari parkként hasznosíthatják az összesen 600 hektárnyi földterületet.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.