Milliókért vásárolt Covid-teszteket, százezrekért gumikesztyűket Tiba István balmazújvárosi futballegyesülete

A költségeket TAO-támogatásból számolták volna el, de a Magyar Labdarúgó Szövetség az arányosságra hivatkozva 1,19 millió forinttal csökkentette a leírható összeget.

2021 januárjától a sportegyesületek lehetőséget kaptak arra, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggő költségeiket elszámolják a TAO (társasági adó) támogatásból. Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy ezzel az opcióval élt többek között a Balmazújvárosi Football Club is, amelynek elnöke Tiba István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője.

Tiba István érmeket ad át egy júniusi osztályozó mérkőzés szünetében Balmazújvárosban
facebook.com/drtibaistvan

A klub honlapján olvasható 2021-es sportfejlesztési program szerint Tibáék összesen több mint 7 millió forintot számoltak el védekezési költségek címén. A legnagyobb tétel az 5,39 millió forintért, 15 400 forint egységáron vásárolt 350 darab koronavírus-teszt, de feltűnően sokat, közel 600-600 ezret költöttek gumikesztyűkre és kézfertőtlenítőre. Mindkettőből 350 darabot vettek, 1711 forintos egységáron. Beszereztek továbbá 10 lázmérőt 38 499 forintos egységáron, tehát összesen 385 ezer forintért. Az egészhez még hozzáadtak egy 70 ezer forintos díjat, ami a táblázatban „ell. szerv. fiz.” megnevezéssel szerepel, így jött ki az elszámolandó 7 millió 43 ezer forint.

facebook.com/drtibaistvan

A táblázatból a megvásárolt tételekről bővebb információk nem derülnek ki, így nem látszik például, hogy a kézfertőtlenítők milyen kiszerelésűek, illetve a lázmérők milyen technológiai színvonalat képviselnek. A koronavírus-tesztek (amennyiben a pontosabb eredményt mutató PCR-tesztről van szó) ára reálisnak tűnik, de ugyanez nehezen mondható el a lázmérőkről.
Érintésmentes lázmérőt jelenleg 10 ezer forint alatt is lehet vásárolni. A koronavírus-járvány legdurvább időszakában nyilvánvalóan magasabbra is taksálhatták az eszközöket, de a 38 499 forintos egységár még így is túlárazottnak tűnik. Egy pár eldobható gumikesztyűt akár már 20-25 forintért is lehet vásárolni, tehát az egyik 600 ezer forintos tétel is erősen túlzó lehet. Amennyiben nem volt túlárazva a beszerzés, akkor akár több tízezer pár védőkesztyűt is megvásárolhattak, ez a mennyiség pedig egy kisvárosi futballklub esetében nem tűnik indokoltnak. A kézfertőtlenítő esetében is hasonló a helyzet, ebből akár több száz litert is vásárolhattak, amennyiben piaci áron jutottak hozzá.

A szövetség csökkentette az összeget

A sportfejlesztési programban a vonatkozó táblázatnál azt is feltüntették Tibáék, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vizsgálja a fenti költségek megalapozottságát és arányosságát. A klub honlapján megtalálható a szövetség határozata is, amelyben jóváhagyták a programot, a Covid-költségek kapcsán azzal a kitétellel, hogy az elszámolható összeget 1,19 millió forinttal csökkentették, ugyanis azt a kérelmezőnek „az egyes aljogcímek tekintetében arányosan kell felhasználnia”.

A beszerzésekkel kapcsolatban kerestük a Balmazújvárosi Football Clubot. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.