Állítólagos rendőrségi nyomozások, függetlenként induló fideszesek – Vasárnap választanak Derecskén

Képviselőket és polgármestert is választanak a konfliktusok miatti oszlatást követően. Öten jelentkeztek a város vezetésére, a pártok közül a Momentum és a Munkáspárt állított jelöltet, de Vitányi István, a Fidesz országgyűlési képviselője is beállt egy jelölt mögé.
A derecskei városháza
Polgár Tóth Tamás

Szeptember 25-én, vasárnap időközi önkormányzati választást tartanak a hajdú-bihari Derecskén. Polgármestert és képviselőket is választanak, a névjegyzékben szereplő polgárok reggel 6 és este 19 óra között járulhatnak az urnák elé. Ahogy arról korábban elsőként a Debreciner számolt be, június 30-án öt képviselő voksaival, Bordán Szabolcs (Fidesz) polgármester és Ács Mónika (Fidesz) alpolgármester ellenszavazatai mellett feloszlatták a képviselő-testületet.

A korrupciógyanúra, az információáramlás hiányára, valamint a volt jegyző polgármester által történt eltávolítására hivatkozó oszlatók között több olyan képviselő is volt, aki 2019-ben a Fidesz színeiben szerzett mandátumot. Nem véletlen, hogy Vitányi István országgyűlési képviselő, a párt választókerületi elnöke augusztus elején feloszlatta a helyi Fidesz-alapszervezetet. A választáson hivatalosan nem is indulnak kormánypárti jelöltek, a majdani polgármestert és a képviselőket is papíron nagyrészt független indulókból választhatják ki a derecskeiek.

A jelöltek az alábbi sorrendben fognak szerepelni a szavazólapon

Polgármesterjelöltek:

1. Fazekas Csongor (Momentum)
2. Balogh György (Munkáspárt)
3. Péterffy Albert (független) – őt már augusztus 16-án nyilvántartásba vették
4. Bordán Szabolcs (független)
5. Rácz Anikó (független)

Képviselőjelöltek:

1. Porkoláb Gyula (független)
2. Kiss Lajos (független)
3. Tóth Bertalan (független)
4. Radácsi Irén (független)
5. Békésiné Kiss Gabriella (független)
6. Csehné Molnár Edit Emese (független)
7. Kiss István (független)
8. Péterffy Albert (független)
9. Kerecsenyi Tibor (Mi Hazánk)
10. Diószegi József (független)
11. Szilágyi-Milák Éva (független)
12. Gyarmati Sándor (független)
13. Somi Lajos (független)
14. Ács Mónika (független)
15. Szőllősi Anita (független)
16. Fazekas Csongor (Momentum)
17. Tóth László (független)
18. Milák Sándor (független)
19. Benéné Kaszás Erika (független)
20. Balogh György (Munkáspárt)
21. Kiss Csaba (független)
22. Bakó István Zoltán (független)
23. Luxeder Endre (független)
24. Kiss László (független)
25. Kémeri-Mikó Krisztina (független)

A jelenlegi polgármester állítja, a rendőrség megalapozott gyanúval nyomoz a Fidesz által támogatott jelölt ellen

Ahogy arról már beszámoltunk, a kampány során a legkomolyabb csörte a regnáló Bordán Szabolcs, és a többek között Vitányi István által is támogatott Rácz Anikó volt alpolgármester között alakult ki. Bordán egy szeptember 6-i közösségi médiás bejegyzésében azzal vádolta riválisát, hogy a jelenlegi önkormányzati ciklus alatt, tehát már kötelezettségvállalási jogok nélkül, utólag írt alá egy korábbi kifizetés utalványrendeletét.

Rácz Anikó Facebook-oldalán a volt alpolgármester csapata rágalmazásnak nevezte Bordán írását. „Taktikájuk része a rendőrségnél, az államkincstárnál, a kormányhivatalnál, az állami számvevőszéknél való feljelentgetés, melyek rendre eredménytelenül zárultak” – írták.

A jelenlegi polgármester erre szeptember 13-án azzal reagált, hogy „a hivatalos szerveknél” történt meghallgatásán arról tájékoztatták, a gyanú megalapozott, és nyomozást indítottak az ügyben.

Ezzel kapcsolatban természetesen kerestük a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseinkre. A derecskei képviselő-testület oszlatásakor egyébként a Bordánnal szembeforduló képviselők emlegettek egy, a jelenlegi városvezetéssel kapcsolatban elindult állítólagos nyomozást, amelyről szintén érdeklődtünk a rendőrségtől. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Volt, aki verssel zárta a kampányát

Indul a voksoláson a város volt rendőrparancsnoka is, Péterffy Albert a kampányhajrában, szeptember 18-án egy motoros közlekedésbiztonsági délutánt szervezett, amelyen a készenléti rendőrség mellett a mentőszolgálat is részt vett. Ma, szeptember 24-én pedig polgármesterjelöltektől szokatlan módon versbe öntötte a választásokkal kapcsolatos gondolatait. A Vers a derecskeieknek című opus egyik sora így hangzik: „Ragadd meg a tollad szárát, csókold meg a babád száját”.

A többi polgármesterjelölt közül Fazekas Csongor (Momentum) a kampány során elsősorban azzal érvelt maga mellett, hogy a jelenlegi viszályok helyett békességet hozna a településre, valamint infrastrukturális és ipari fejlesztések mellett megfizethető lakásokat építtetne a Derecskén élő fiatalok számára.

Az ötödik jelölt, Balogh György (Munkáspárt) a szórólapja szerint Hajdúszoboszlón él, a programjában többek között az szerepel, hogy polgármesterként bevonná a lakosságot a városi döntéshozásba, valamint non-profit, önkormányzati fenntartású boltot nyitna, ahol a beszerzési áron vásárolhatna a lakosság.

A derecskei önkormányzati választások eredményeiről beszámolunk olvasóinknak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.