Szeptember 30-án közmeghallgatást tartanak az EcoPro BM debreceni katódgyárával kapcsolatban

Korábban a polgármester tartott egy hasonló rendezvényt. Úgy tudjuk, a lakosság részéről senki sem vett részt a hétköznap délelőtt, komolyabb előzetes tájékoztatás nélkül megtartott eseményen.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal még a múlt hónapban tette közzé a honlapján, hogy augusztus 20-án összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás indult az EcoPro Global Hungary Zrt. kérelmére egy debreceni akkumulátorkatódanyag-gyártó üzem tervezett létesítése miatt. Az ügyintézési határidő vége október 21-én lesz.

Júniusban írta alá Papp László (Fidesz) polgármester az EcoPro BM-mel a tavaly decemberben bejelentett debreceni fejlesztésükre vonatkozó előszerződést. Papp így írt a közösségi oldalán: „Ennek köszönhetően egy 725 millió eurós beruházás keretében 631 új munkahely jön létre Debrecenben”
facebook.com/drpappl

A kormányhivatal hirdetménye szerint az üzem működése közben - földrajzi iránytól függően - legfeljebb 450-1100 méteres körzetben érinti majd a zaj a környező területeket.

A kormányhivatal tájékoztatott továbbá arról, hogy az eljárás keretében szeptember 30-án, tehát most pénteken délelőtt 10 órától közmeghallgatást tart a Piac utca 42-48. szám alatt, a 3. emelet 301-es tárgyalójában. A kérelem tartalmára vonatkozóan a debreceni önkormányzat jegyzőjénél vagy a megyei környezetvédelmi hatóságnál a közmeghallgatás időpontjáig írásbeli észrevételt lehet benyújtani.

Habár nem verték nagydobra, a beruházással kapcsolatban Papp László (Fidesz) polgármester is tartott már egy közmeghallgatást szeptember 16-án, amelyről mi is csak utólag értesültünk. Az eseményről semmilyen információt nem találtunk sem az önkormányzati médiában, sem a városháza egyéb online kommunikációs felületein, a felhívást az interneten mindössze az önkormányzat hivatalos honlapján tették közzé, az Infótár menüponton belül a „Közzététel és hirdetmények”, azon belül pedig az „Általános hirdetmények” al-almenüpontban. Információink szerint a hétköznap délelőtt, tehát munkaidőben megtartott eseményen a lakosság részéről senki nem vett részt.

Elsősorban a gödi Samsung-gyárnak fognak szállítani, de a BMW miatt is jönnek

Ahogy arról 2021 decemberében beszámoltunk, az EcoPro BM gyárában évente 108 ezer tonna magas nikkeltartalmú katódot fognak előállítani, amelyeket akkumulátorgyártáshoz használnak fel. Az üzemet a déli gazdasági övezet 36 hektáros területén építenék fel. A korábbi nyilatkozatok szerint elsősorban a gödi Samsung-gyárnak fognak beszállítani, de a Debrecenbe településükben nagy szerepet játszott a BMW gyárának építése is.

Érdemes megemlíteni továbbá, hogy a világ vezető akkumulátorgyártója, a kínai CATL, valamint az akkumulátorokhoz szükséges elválasztófilmet előállító, szintén kínai Semcorp is a déli gazdasági övezetben hozza létre a magyarországi üzemét.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.