Fűtési gondok miatt összevonhatják a debreceni Bethlen Gábor és Irinyi János technikumok elhelyezését

A Debreceni Szakképzési Centrum nem erősítette meg, de nem is cáfolta az értesüléseinket. Pallás György, a Bethlen Gábor iskola volt igazgatója az érdeklődésünkre kifejtette, az épület termei magasak, ezért nehéz azokat befűteni, de sosem fordult még elő, hogy energetikai okokból kelljen elköltöztetni az intézményt.
Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum
Polgár Tóth Tamás

A szerkesztőségünkhöz eljutott információk szerint a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) az elszálló energiaárak miatt a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és az Irinyi János Technikum sajátos összevonását tervezi. Úgy tudjuk, hogy az átszervezést oly módon hajtanák végre, hogy az Irinyi épületében délelőttönként az iskola saját diákjai járnának, délutánonként pedig a Bethlen tanulóinak adnának helyet.

Az üggyel kapcsolatban kerestük a DSZC-t, ahonnan Zombor Judit kancellári koordinátor az ezzel kapcsolatos kérdésünkre nem erősítette meg az értesüléseinket, ugyanakkor nem is cáfolta azokat. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy más iskolák kapcsán terveznek-e hasonló lépéseket. A válaszában annyit írt, hogy jelenleg egyeztetés alatt van a szakképzési centrum energetikai válságterve. Ígérete szerint ezeknek a lezárulta után tájékoztatni fognak minket arról, hogy milyen módon segítik a takarékos energiafelhasználást, valamint biztosítják a tanulók szakmai felkészülését a vizsgákra.

Veszélyes lépés a volt iskolaigazgató szerint

Pallás György, aki korábban egy negyedszázadig volt az iskola igazgatója a Debreciner érdeklődésére kifejtette, amennyiben helyesek az értesüléseink, akkor döbbenetesnek és felháborítónak tartja a hírt. Elmondta, ezek szerint a szakképzési centrumnak arra sincs elég bevétele, hogy legalább a patinás szakközépiskolák működését biztosítsa, másrészt kihasználatlan kapacitásai is lehetnek, miközben a médiában többször is a DSZC intézményeinek túljelentkezéseiről írtak.

Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum
Polgár Tóth Tamás

A volt igazgató a Bethlen szakközépiskolát egy lassan 160 éves szimbólumnak nevezte, amelytől az 1950-es években előbb elvették a megyei könyvtárat, majd újabb és újabb ötleteket vetettek fel az iskola épületének hasznosítására, így habár tőlünk hallott az összevonás ötletéről, azt mondta, nem lepődött meg. Azt is megjegyezte, hogy a Bethlen termei magasak, nyilvánvaló, hogy nehéz befűteni azokat, ugyanakkor, amikor ő odakerült kezdő tanárként, még cserépkályhák voltak az épületben.

Kifejtette, reméli, hogy csak átmeneti intézkedésről lehet szó. Amennyiben hosszú távra szól az összevonás, akkor azt rossz iránynak, veszélyes lépésnek tekinti. „Sokszor költözött a Bethlen szakközépiskola, hol a tető szakadt be, hol fal szakadt le, de tudomásom szerint energetikai okokból még soha nem költözött máshová” – fogalmazott.

Természetesen kerestük a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és az Irinyi János Technikum intézményvezetőjét is, telefonon azonban egyelőre egyiküket sem tudtuk elérni.

@deutsch_melinda 13-18ig goodbye Baross, majd márciusba tali @aszaszrita #foryou #school #magyarorszag #frypgシ ♬ dźwięk oryginalny - Audios you might like

Lehet, hogy a Mechwarttal vonnák össze?

Cikkünk írásával egy időben az egyik debreceni közösségi médiás csoportban is elkezdett terjedni egy hasonló híresztelés, több kommentelő azt írja, hogy valójában nem az Irinyibe, hanem a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumba kell majd járniuk a Bethlen szakközépiskola diákjainak.

Ma este kapott olvasói levelünk ezt tartalmazza: „ma kaptuk a hírt, hogy energiatakarékossági okokból a DSZC Bethlen Szakközépiskola októbertől március végéig a Mechwart Szakközépiskolába költözik, ahol a tanulók délelőtti/délutáni oktatásban fognak tanulni. A Bethlen igazgatója a részletekről még nem tájékoztatta a szülőket, egyelőre annyit írtak Kréta üzenetben, hogy "’örekszenek az oktatás színvonalának megőrzésére’, további részletekkel a napokban jelentkeznek. Ez a döntés eléggé ellentétes a kb. két héttel ezelőtti szülői értekezleten elmondottakkal és a kormányzati kommunikációban folyamatosan hallható: ’nem lesz változás, biztosítjuk az oktatást minden körülmények között’ narratívával. Lehet, hogy érdemes lenne utánajárni, mi indokolja ezt a döntést, amely sok diák és szülei számára okoz komoly kényelmetlenséget és hogy erről miért nem szól a városvezetés sikerpropagandája…”

Amint hivatalos forrásokból válaszokat kapunk kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

Kapcsolódó írások:

- A szülők nélkül nem dönthet az iskolák összeköltöztetéséről a Debreceni Szakképzési Centrum – mondja Totyik Tamás

- A nap száma: 35 perces tanórák

- Jóakaratú hozzáállást kér a szülői háztól és a tanulóktól

- Összesen nyolc iskolát érinthet a Debreceni Szakképzési Centrum költöztető átszervezése

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.