A szülők nélkül nem dönthet az iskolák összeköltöztetéséről a Debreceni Szakképzési Centrum – mondja Totyik Tamás

A Pedagógusok Szakszervezetének tanévnyitó fórumán elhangzott, hogy a szférában dolgozóknak nyomás alá kell helyezniük a kormányt, másképp nem lehet elérni a követeléseket.
Polgár Tóth Tamás

Szeptember 21-én, szerdán tanévnyitó fórumot tartott Debrecenben a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Hajdú-Bihar Megyei Szervezete. Az eseményen Szabó Zsuzsa elnök elmondta, jelenleg 16 ezer pedagógus hiányzik az oktatásból, akiket fizikai képtelenség helyettesíteni.

Szabó Zsuzsa
Polgár Tóth Tamás

Emlékeztetett, január 31-én figyelmeztető sztrájkot tartottak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) közösen, amin a kormányzati fenyegetések ellenére 27 ezren vettek részt. Mint mondta, a kormány akkori érvelésével ellentétben a bíróság kimondta, hogy jogszerű volt a tiltakozás. A március 16-tól hirdetett határozatlan idejű sztrájkról pedig a kormány egyik képviselője nyilatkozta azt, hogy jogszerűen szervezték meg. A szakszervezeti vezető elmondása szerint Magyarországon a rendszerváltás óta egyik ágazat sem valósított meg ekkora sztrájkot, mint a pedagógusok idén. Kifejtette, hogy a tanévkezdésre nem terveztek nagyobb tiltakozást, novemberben viszont sztrájkolni fognak. Azért akkor, mert addigra már minden pedagógus megkapja az emelt rezsiszámlákat.

Október elejére a PDSZ, november második felére a PSZ hirdetett sztrájkot

A PSZ közösségi oldalán szeptember 26-án jelent meg egy bejegyzés, amelyben azt írják, november 22-éhez, a Magyar Közoktatás Napjához kapcsolódóan szerveznek országos akciót, valamint minden segítséget megadnak a korábban meghirdetett helyi gördülő sztrájkok szervezéséhez, de a PDSZ október 5-ére meghirdetett országos sztrájkjával kapcsolatban úgy látják, annak előkészítésére nincs elég idő.

Vitáznának Pósán Lászlóval

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a beszéde elején leszögezte: ha Pósán László (Fidesz) debreceni országgyűlési képviselő vállalná a részvételt, akkor a szakszervezet helyi alapszervezete megszervezne egy oktatáspolitikai vitát, de akár más szervező esetén is részt vennének. Az alelnök szerint ugyanakkor az oktatásban csak akkor lehet változást elérni, ha a pedagógusok nyomást helyeznek a kormányra. „Senki ne várja, hogy tárgyalásos úton el fogjuk érni a béremelést. Ezzel a hatalommal szemben soha” – fogalmazott.

Totyik Tamás
Polgár Tóth Tamás

Totyik Tamás a megjelenteknek elmondta, Hajdú-Bihar megyében várhatóan általános iskolákat fognak bezárni a létszámhiány miatt, de azt is lehetségesnek tartja, hogy a kormány „vezényelhetővé” teszi majd a pedagógusokat oda, ahol nagyobb a tanárhiány. Mint mondta, a legnagyobb hiány jelenleg az ének-, testnevelés- és rajztanárokból van. Hangsúlyozta, a munkaterhek csökkentéséhez rendkívül fontos az utánpótlás biztosítása, ezért a PSZ szükségesnek tartja, hogy fizetésemeléssel két és félszeresről másfélszeresre csökkenjen a különbség a pályakezdők és a nyugdíjba vonulók fizetése között.

Az előadásokat követően a megjelent szakszervezeti tagok közül többen is arról számoltak be, hogy a munkájuk egy részét nem tudják rögzíteni az erre a célra szolgáló KRÉTA elektronikus rendszerben, így ezeket nem is számolja el nekik az iskola fenntartója. A PSZ vezetői felhívták a figyelmet arra, hogy ez semmiképpen nem engedhető meg, mert amellett, hogy az érintett pedagógusok rosszul járnak, a kormány is az ilyen jelenségek miatt tud arra hivatkozni, hogy nincs pedagógushiány.

Ma, szeptember 27-én telefonon kérdeztük Totyik Tamást a fórumon említett vita lehetőségével kapcsolatban. Mint mondta, korábban már keresték Pósán Lászlót, de válaszra sem méltatta őket.

A tantestületeknek és a szülőknek is ki kell fejteniük az álláspontjukat

Ahogy azt tegnap elsőként a Debreciner megírta, információink szerint a Debreceni Szakképzési Centrumban (DSZC) fűtési nehézségek miatt iskolák elhelyezésének összevonásait fogják végrehajtani. Mi arról értesültünk, hogy a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum diákjainak is az Irinyi János Technikumba kell járniuk, de egy debreceni Facebook-csoportban többen arról számoltak be, hogy a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum lesz a fogadó intézmény.

Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum
Polgár Tóth Tamás

A Debreciner közösségi oldalán közben olvasóink is jelezték, hogy az átszervezésben több másik iskola, például a Péchy Mihály Építőipari Technikum, az Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola (korábban Povolny Ferenc Szakképző Iskola), valamint a Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium is érintett. Értesüléseink szerint az összevonásokat akár már jövő héttől végrehajthatják.

Totyik Tamás ezzel kapcsolatban kifejtette, egy ilyen átszervezés esetén a szakképzési törvény alapján előbb állást kell foglalnia az érintett oktatói testületeknek és a szülőknek. „Különösen a szülők hozzájárulása nélkül nem hozhat ilyen döntést a kancellár” – szögezte le a szakszervezeti vezető.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.