Ukrán részleget hoztak létre a Méliusz Könyvtárban a debreceni ukrán nemzetiségi önkormányzat könyvadományaiból

Törekednek a könyvsarok folyamatos feltöltésére, de ez a háború miatt nem lesz egyszerű: Ukrajnában a legtöbb nyomda bezárt, az ottani könyvtárak pedig óvóhelyekké alakultak.
Netreba Vitalij és Kovács Béla Lóránt
Polgár Tóth Tamás

A debreceni ukrán nemzetiségi önkormányzat könyvadományaival egy ukrán részleg jött létre a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban. A köteteket Netreba Vitalij, a nemzetiségi önkormányzat elnöke adta át Kovács Béla Lórántnak, a Méliusz igazgatójának szeptember 28-án délelőtt.

Kovács Béla Lóránt a sajtó megjelent képviselőinek elmondta, a háború miatt megnőtt a Debrecenben élő ukrán anyanyelvű emberek száma, nekik biztosít a könyvtár szolgáltatást a törvényi kötelezettségének megfelelően, sőt az adományoknak köszönhetően ennél többet is tudnak nyújtani.

Ukrán polcok a Méliuszban
Polgár Tóth Tamás

Netreba Vitalij megköszönte a könyvtárnak, hogy pozitívan fogadták a nemzetiségi önkormányzat megkeresését. Mint mondta, az egyik legfontosabb feladatuk az anyanyelv ápolása, a kezdeményezéssel pedig lehetőséget biztosítanak az itt élő és a háború elől menekülő ukrán nemzetiségű emberek számára ukrán nyelvű könyvek olvasására. A most átadott kötetek között szépirodalmi, történelmi, ifjúsági irodalmi és fejlesztő könyvek is találhatóak, a terveik szerint pedig minden évben egy nagyobb mennyiségű könyvvel fogják feltölteni az ukrán részleget.

Az átadásról szóló dokumentum aláírása után Kovács Béla Lóránt megköszönte az adományt, és ígéretet tett arra, hogy más hasonló kezdeményezéseket is befogadnak. „Bárki, aki szeretne tenni az itt élő ukrán ajkú közösségért, annak módja van rá, keressen bennünket. Nemcsak könyvek vannak itt, hanem emberek is, akik szándékaink szerint otthonra fognak lelni a könyvtárban” – fogalmazott.

Polgár Tóth Tamás

Az átadást követően Netreba Vitalij elmondta, október 25-én egy könyvbemutatót tartanak majd a Méliusz Könyvtárban a krími helyzetről.

Évente 30-50 könyvet adna a nemzetiségi önkormányzat, de a könyvtár is bővítene

A Debreciner kérdésére az ukrán nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, a 2021-2024-es időszakra vonatkozó egyik vállalásuk volt az ukrán részleg létrehozása. Évente 30-50 könyvet szereznének be. Netreba megjegyezte, ez nem egyszerű, Ukrajnában ugyanis a legtöbb nyomda leállt a háború miatt, így ott is könyvhiány van.

Polgár Tóth Tamás

Kovács Béla Lóránt hozzátette, a Méliusznak is van állománygyarapítási kerete, eddig is szereztek be ukrán nyelvű könyveket, de a jövő évi keretükben a háború miatt több pénzt különítenek el erre a célra. A beszerzések érdekében kapcsolatba lépnek az Országos Széchényi Könyvtárral is. Netrebához hasonlóan az igazgató is leszögezte, nem egyszerű ez a feladat, azok az ukrán könyvtárak, amelyekkel összeköttetéseik voltak, óvóhelyekké alakultak át, jelenleg nem is tudják őket elérni.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.